14/7/14

ΕΚΤ: «Γκρίνια» σε κυβέρνηση-τράπεζες για τις αγορές εντόκων

14 Ιουλίου 2014 - 07:53
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
 
Μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκδηλώνοντας τη δυσφορία της για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό διότι τα κεφάλαια προέρχονται από δάνεια δικά της. Τι απαντά η Αθήνα. 
 









Την ενόχλησή της προς το οικονομικό επιτελείο και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει μεταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την κάλυψη των δημοπρασιών των έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ παρακολουθεί το θέμα στενά και αντιδρά με το επιχείρημα πως "δεν πρέπει να συνεχισθεί η κάλυψη των εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες διότι εκείνες βρίσκουν τα κεφάλαια από δάνεια που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου".

Η απάντηση τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τις ενστάσεις που εγείρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι "τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τα μέσα Μαρτίου και μετά, στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου συμμετέχουν σιγά-σιγά και ξένες τράπεζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το βάρος των ελληνικών".
Τραπεζικές πηγές προσθέτουν επίσης ότι "το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων μέχρι και τον Μάρτιο διαμορφωνόταν στην περιοχή του 4%, ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο επέτρεπε στις τράπεζες να έχουν όφελος".

Η μόνη πηγή

Από τον Μάιο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2014 οι μόνοι αγοραστές στα έντοκα γραμμάτια που εξέδιδε το ελληνικό δημόσιο ήταν οι ελληνικές τράπεζες κι αυτό εξαιτίας του αποκλεισμού της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς αγορές.
Οι τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι "η συχνή δημοπρασία εντόκων γραμματίων αποφασίσθηκε σε συνεργασία με την τρόικα προκειμένου η Ελλάδα να βρίσκεται έστω και έμμεσα στην αγορά τίτλων". Μόνο που καμία ξένη τράπεζα δεν έμπαινε στις δημοπρασίες καθώς είχε αρθεί η εμπιστοσύνη προς οτιδήποτε ελληνικό και έτσι εκ των πραγμάτων η μοναδική λύση ήταν η κάλυψη από τις ελληνικές τράπεζες.
"Τώρα, αυτό αλλάζει καθώς στις δημοπρασίες συμμετέχουν ξένες τράπεζες εξ ου και το επιτόκιο έχει πέσει στο 2,05%", τονίζουν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της... ενόχλησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me