14/7/14

Μυρίζει... πετρέλαιο, σε... πακέτα - Όλη η αλήθεια για το 6% των ΕΛΠΕ


Μυρίζει... πετρέλαιο, σε... πακέτα - Όλη η αλήθεια για το 6% των ΕΛΠΕ 
 
(Upd 3 - 07: 34 - 14/7).  Για την ευνοϊκή συγκυρία που άρχισε να διανύει ο κλάδος της ενέργειας στη χώρα μας και ιδίως στον τομέα των διυλιστηρίων, το «S&B», έχει εσχάτως αφιερώσει πολλά θέματα. Πέραν όλων όσων καταγράψαμε, φαίνεται ότι η... πιστοποίηση, θα έρθει, μέσω ενός ισχυρού ξένου θεσμικού, που «κυνηγάει» να αποκτήσει ένα πακέτο μετοχών-κλειδί!

Τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης που προτείνανε για αγορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 8 ευρώ, 9 και 10 ευρώ, μας προέτρεπαν να μην κοιτούμε τα fundamentals και μόνο το «S&B» φώναζε από τις αρχές του 2013 ότι θα κάνουν ρεκόρ ζημιών και δικαιώθηκε πλήρως, αφού οι ζημιές έφθασαν στα 270 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κέντρα τώρα, ενώ ξέρουν ότι το πακέτο που κληρονόμησε όμιλος από άλλη τράπεζα είναι περίπου 2,5%, αφήνουν να διαρρεύσει ότι ανέρχεται σε 8% περίπου. Έτσι είναι, στα ψηλά της μετοχής, λένε να την αγοράσουν και τώρα στα χαμηλά της, θέλουν να δημιουργήσουν φόβο και να πουλήσουν όσοι έχουν μετοχές.

Στη συνέχεια ακολουθεί το ακριβές ρεπορτάζ, για το τι ισχύει περί του πακέτου πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ.


Πρόκειται για ένα πακέτο μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, της τάξης του 5,5%-6%, του οποίου το 2,5% περίπου, κατά τις πληροφορίες, βρίσκεται στα χέρια μεγάλου εγχώριου θεσμικού επενδυτή (τράπεζας;), που σκέφτεται να το ρευστοποιήσει. Το υπόλοιπο πακέτο 3% βρίσκεται στα χέρια θεσμικού επενδυτή (ιδιωτικών συμφερόντων), αλλά απ' ότι φαίνεται, δεν προτίθεται να το πωλήσει σε αυτές τις τιμές. 


Σύμφωνα και με νεότερες πληροφορίες, είναι αγοραστής στη μετοχή.

Για την απόκτηση του πακέτου της τράπεζας, οι πηγές μου αναφέρουν ότι είχαν εκδηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον αρκετοί ξένοι, μεταξύ των οποίων, το Τhird Point, το Pacific (TPG) και η BlackRock. Αλλά, δεν είναι απολύτως καθαρό αν το πακέτο αυτό ή μέρος του, πωλήθηκε κάποια στιγμή στα υψηλά της μετοχής, αφού δεν υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης, για ποσοστά κάτω του 5%.

Αντιλαμβάνεστε ότι, όποιος αποκτήσει αυτό το ποσοστό των ΕΛΠΕ, αυτομάτως θα βρεθεί σε επίζηλη θέση, εν αναμονή μάλιστα ευρύτερων ανακατατάξεων και εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα.
Κατά τις ίδιες πάντοτε πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις...

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me