24/7/14

Διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία

Ένα 24ωρο μετά το θάνατο της 56χρονης επανασύνδεσαν το ρεύμα


Διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία με την 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη που άφησε την τελευταία της πνοή καθώς, ενώ υποστηριζόταν μηχανικά η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα...
Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι περίπου ένα 24ωρο μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, το ρεύμα επανασυνδέθηκε, η ίδια ωστόσο δεν ήταν εκεί...

Υπενθυμίζεται ότι στις καταγγελίες η ΔΕΗ απάντησε με ανακοίνωσή στην οποία διευκρινίζει ότι ουδέποτε ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η ΔΕΗ δεν κόβει ποτέ το ρεύμα.

«Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» συνεχίζει.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι για την εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών απαιτείται μια απλή αίτηση ακόμα και τηλεφωνικά στο 11770.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος) σημειώνει επίσης ότι οι Υπηρεσίες του, οι οποίες έκοψαν το ρεύμα, δεν γνώριζαν ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την ύπαρξη ατόμου που έχρηζε μηχανικής υποστήριξης ή ανήκε σε ευπαθή ομάδα.

Η ΔΕΗ είχε ενημερωθεί σχετικά με το πρόβλημα, απάντησε η οικογένεια της άτυχης 56χρονης.

Ο γιος της 56χρονης δήλωσε ωστόσο ότι είχε ζητήσει από την Επιχείρηση να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα γεννήτρια ρεύματος.

Η γυναίκα τα τελευταία 15 χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας και όπως κατήγγειλαν τα παιδιά της, άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Τετάρτης, μία ώρα μετά αφού η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα, λόγω χρέους, αν και χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη από τρία μηχανήματα όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η ΔΕΗ γνώριζε για την κατάσταση της 56χρονης, για έναν επιπλέον λόγο, καθώς είχε ενημερωθεί όταν προ μηνών έγινε ρύθμιση για το χρέος της προς την Επιχείρηση.

Οι συγγενείς της 56χρονης κατέθεσαν το μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της αναμένεται να προσδιορίσει η νεκροψία-νεκροτομή.

Ερώτηση στη Βουλή από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη

Σε ερώτηση του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει:

"Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μετά τη σοκαριστική είδηση του θανάτου 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας στη Νέα Χώρα Χανίων, ο οποίος φέρεται ότι επήλθε συνεπεία αιφνίδιας διακοπής της ηλεκτροδότησης της οικίας της, λόγω ανεξόφλητων οφειλών.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι δεδομένο, λόγω του θανάτου ενός συνανθρώπου μας. Εάν, όμως, η αιτία του θανάτου είναι η παραπάνω, τότε εκτός από την ανακύπτουσα κατάφωρη αναλγησία, η οποία δυσφημεί το κράτος, τη Δ.Ε.Η. και την ίδια την κοινωνία, προκύπτουν σοβαρές πειθαρχικές και πιθανώς ποινικές ευθύνες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται η διενέργεια έρευνας, η οποία θα πρέπει να είναι ταχύτατη και αντικειμενική. Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθούν οι δέουσες εντολές αποφυγής, μελλοντικά, παρόμοιων ή παρεμφερών περιστατικών.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, εάν προτίθεται να δώσει εντολές για: α) ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, επιβολή πειθαρχικών ποινών και παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που ανακύψουν ευθύνες, β) ανθρώπινη αντιμετώπιση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθή άτομα και οικογένειες".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me