8/7/14

Ζητείται ρευστότητα στο χρηματιστήριο του Θανάση Σταυρόπουλου

08 Ιουλίου 2014 - 10:01


Έντονος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία του τζίρου στο χρηματιστήριο. Επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς αγορές εν όψει της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall. Στο επίκεντρο (και) ο τραπεζικός κλάδος.

 
Το πρόβλημα της ρευστότητας που ταλανίζει εδώ και πολλούς μήνες οικονομία και επιχειρήσεις φαίνεται να μεταφέρεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.Απόλυτα ενδεικτική η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς ταυτόχρονα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία η μικτή αξία συναλλαγών ακολούθησε φθίνουσα πορεία.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικρές απώλειες δείχνουν να ολοκληρώνουν τη σημερινή συνεδρίαση τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με την επιφυλακτικότητα που δημιουργεί η εκκίνηση ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου σήμερα από την Alcoa να εντείνεται και από την προειδοποίηση της Samsung για κέρδη χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιαπωνικές μετοχές έκλεισαν σήμερα σε χαμηλό εβδομάδας, ενώ επιφυλακτική αναμένεται η εικόνα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ερχόμενοι στα δικά μας, ασφαλώς και υπάρχουν «μικρές» ειδήσεις, όμως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λείπει η είδηση-καταλύτης η οποία θα επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων (για τους εγχώριους επενδυτές ούτε λόγος) στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έτσι, χθες ο ΟΤΕ άντλησε 700 εκατ. ευρώ με το κουπόνι στο 3,5%, ενώ σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα αποφασιστούν οι όμιλοι που περνούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Επίσης, σήμερα αναμένεται η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με στόχο την άντληση 1,25 δισ. ευρώ. Από την άλλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις, και παρά το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα από ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει περίπου μηδενίσει, φόρους 1,5 δισ. ευρώ το μήνα θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.

Ερχόμενοι στα περισσότερο χρηματιστηριακά, από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος της Lamda Development (ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί η 11η/7), ενώ παύει και η διαπραγμάτευση 4.951.260 warrants της Πειραιώς και οι παραστατικοί τίτλοι της τράπεζας που απομένουν σε διαπραγμάτευση ανέρχονται σε 843.640.590.

Επίσης από σήμερα επιστρέφουν προς διαπραγμάτευση 1.130.180 μετοχές της Compucon, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο reverse split των μετοχών με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης το 0,4180 ευρώ.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι παραμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καθώς διαβλέπουν τη συναλλακτική απαξίωση να καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Αργά, αλλά σταθερά μηδενίζει το κοντέρ των συναλλαγών σε όλο σχεδόν το εύρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (πάλαι ποτέ contrarian κλάδος με αξιοπρόσεκτες αποδόσεις), ενώ οι χαμηλές συναλλαγές αρχίζουν να πλήττουν και σημαντικό κομμάτι του FT 25.

Από την άλλη και παρά το μπαράζ των θετικών «εισαγόμενων» εκθέσεων, η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στον τραπεζικό κλάδο εν όψει των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests.

Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει ζητούμενη η ανοδική διάσπαση των 406 μονάδων που μπορεί να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 411 μονάδες. Από την άλλη οι 397 μονάδες αποτελούν το «stop» για όσους διατηρούν θέσεις «long».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me