18/7/14

Χ.Α.: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)...

ΔΕΙΚΤΕΣ: Από που κι ως που ήρθαν οι τραπεζικές μετοχές να διαφεντεύουν της αγοράς, στηριζόμενες στα δεκανίκια των αμκ και στα δανεικά επί των δανεικών; Δεν έφθναν οι συμφορές που αφειδώς μοίρασαν όλα αυτά τα χρόνια;

ΝΟΣΕΙ το σύστημα και γι αυτό οι επενδυτές αποτελούν είδος εν εξαφανίσει στο Χ.Α. Κάποια Hedge Funds (της κακιάς ώρας και του ακραίου τυχοδιωκτισμού τα περισσότερα) έχουν απομείνει και μερικές εκατοντάδες μάχιμοι παίκτες που σιγά σιγά βλέπουν τα πυρομαχικά τους να εξαντλούνται για μία ακόμη φορά...


Μεγάλης έκτασης ήταν η διόρθωση που συντελέστηκε στο ταμπλό, με την εγχώρια αγορά να «εισάγει» σήμερα σε υπερθετικό βαθμό τις διεθνείς ανησυχίες τόσο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία όσο και για τη Λωρίδα της Γάζας. Η πτώση του γ.δ. επί της ουσίας μηδένισε την εβδομαδιαία ανοδική συμπεριφορά, περιορίζοντας τα κέρδη του 5ημέρου μόλις στο 0,29%.

Με πτώση 2,76% στις 373,41 μονάδες ο FTSE25 oι συναλλαγές του οποίου ανήλθαν σε 102,04 εκατ. ευρώ ήτοι το 95,4% του συνόλου των 106,89 εκατ. ευρώ. Οι 4 συστημικές τράπεζες συγκέντρωσαν το 54%, με την ΕΤΕ να ανταλλάσει 9,05 εκατ. τμχ αξίας 22,66 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση ο τίτλος του ΟΤΕ με τζίρο 17,4 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσουν ΑΛΦΑ με 13,2 εκατ. και Πειραιώς με 12,12 εκατ. ευρώ. Μία μετοχή του 25άρη παρέμεινε αμετάβλητη (ΟΠΑΠ) και 24 υποχώρησαν με τις ΠΕΙΡ -5,52%, ΑΛΦΑ -4,30%, ΕΥΠΡΟ -4,16% και ΕΤΕ -3,50% να... πρωταγωνιστούν.
Kάπως καλύτερα ήταν τα πράγματα για τον MidCap20 που υποχώρησε -1,66% στις 1067,15 μονάδες με τζίρο μόλις 1,57 εκατ. ευρώ. Πέντε μετοχές του παρέμειναν σταθερές και 15 υποχώρησαν. Μεγαλύτερη πτώση για την ΦΡΛΚ στο -3,65% και την Χαλκόρ στο -3,05%.
 
 
Αναφορικά τώρα με τον ΔΤΡ να σημειώσουμε ότι έχασε άλλο ένα 3,89% από την αξία του υποχωρώντας στις 157,69 μονάδες και ότι στο διάστημα των τελευταίων 2 εβδομάδων σε σύνολο 10 συνεδριάσεων έχει υποχωρήσει στις 7 με συνολικές απώλειες 20 μονάδων. Το υψηλό του στο 2014 γράφτηκε στις 21 Μαρτίου στις 213,44 μονάδες και το ελάχιστο στις 19 Μαίου στις 141,86 μονάδες.

Να σημειώσουμε ότι στη τελευταία διετία και με τον γενικό δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 88,75% ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 22,86% (Τιμή 18 Ιουλίου 2012: 204,43 μονάδες, με χαμηλό 84,08 μονάδες πέρυσι τον Απρίλιο και υψηλό στις 411,56 μονάδες τον οκτώβριο του 2012).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Και ενώ με αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία αντιδρούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στις εντεινόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες, το ΧΑ (με μεγάλη διαφορά το χειρότερο στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία) υπεραποδίδει σε απώλειες υποχωρώντας στο -2,7% στη περιοχή των 1.160 μονάδων...

Χ.Α. - ΤΑΜΠΛΟ: Μετά την μετοχή της Πειραιώς και η ΑΛΦΑ βρέθηκε χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,65 ευρώ), με την αμέσως επόμενη τεχνική στήριξη να οριοθετείται στα 0,60 ευρώ.

Σημαντική απώλεια για την ΕΤΕ το δικό της κλείσιμο χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 2,50 ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται καθοδικά, η επόμενη στήριξη βρίσκεται στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (2,20 ευρώ).

Κακή η τεχνική εικόνα και των Πειραιώς και Eurobank, με τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις να εντοπίζονται στα 1,50 ευρώ και 0,33 ευρώ, αντίστοιχα.

ΑΠΟΨΗ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σύμφωνα με τον αναλυτή της ΒΕΤΑ SEC. κ. Μάνο Χατζηδάκη, οι γεωπολιτικές ανησυχίες επισκίασαν κάθε άλλο εγχώριο γεγονός επαναφέροντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η Αγορά έδειξε περισσότερο πρόθυμη να ακολουθήσει την πτωτική τάση των ξένων αγορών αναζητώντας τις αφορμές σταθεροποίησης στον διεθνή παράγοντα μιας και η εσωτερική ειδησεογραφία δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη.

Η υπόθεση της Forthnet αν και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την κατάληξη της, δεν ήταν αρκετή στο να δώσει περισσότερα κίνητρα ανόδου.

Ενώ ο καθορισμός των κριτηρίων για το τεστ αντοχής των τραπεζών δεν προσέθεσε κάτι νέο στα ήδη γνωστά...

Πέραν της ημερομηνίας διεξαγωγής του, που τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν ξεπέρασε πειστικά το όριο των 1.190 μονάδων που συνιστούσε το άμεσο πεδίο αντίστασης μετά την ανοδική αντίδραση από τις 1140 μονάδες.

Αν και η αγορά έδειξε κάποια δύναμη με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις δεν είχε την απαραίτητη δυναμική από τους τζίρους ώστε να υπερβεί την ζώνη που κινούνται οι βασικοί κινητοί μέσοι τις αγοράς ώστε να επανενεργοποιήσει κάποιο ισχυρό ανοδικό σενάριο.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μία μόνο συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε όλο σχεδόν το «κέρδος» των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων που είχαν προηγηθεί διαχέοντας την πτώση σε όλο το εύρος του ταμπλό κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης (1.154).

Έτσι η βασική βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση παραμένει πτωτική με πιθανό πέρας την ζώνη τιμών κοντά στις 1.080 – 1.100 μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα εκτιμούμε ότι η αρχική αντίδραση θα έχει ικανοποιητική έκταση και οι τιμές θα έχουν ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον τα πρόσφατα υψηλά της εβδομάδας που πέρασε.

---------------------

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me