29/7/14

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Το Σχόλιο...

Για το αναπόφευκτο φαινόμενο το επόμενο διάστημα να δούμε και λουκέτα επιχειρήσεων οι τεχνοκράτες έχουν την δική τους εκδοχή: «Η εμπειρία δείχνει ότι όπου κλείνει κάποιος ανοίγει κάποιος άλλος. 

Πάρτε για παράδειγμα τα σουπερμάρκερτ Ατλάντικ. Κλείσανε 500 καταστήματα και δεν άνοιξε μύτη αφού τα καταστήματα απορροφήθηκαν από άλλους σουπερμαρκετάδες.
Το να κλείσει κάποιος "κακός" δεν είναι πρόβλημα. Αν είσαι "κακός" είσαι ήδη κλειστός και δεν το έχεις καταλάβει. 

Αλλωστε πρόθεση των τραπεζών είναι να αλλάξουν χέρια οι επιχειρήσεις και όχι να κλείσουν. Για αυτό και αναζητούν επενδυτές που θα αναλάβουν να τρέξουν τις εταιρείες».



Σήμερα το πρόβλημα των τραπεζών, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, είναι ότι δεν βρίσκουν αξιόχρεες επιχειρήσεις για να δανείσουν. Οι υγιείς εταιρείες προτιμούν τα εταιρικά ομόλογα. 

Αντιθέτως μια προβληματική επιχείρηση που χτυπά την πόρτα της τράπεζας δεν έχει πλέον καμία τύχη αφού με το cash flow που παράγει, η τράπεζα γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα λεφτά της και απορρίπτει το αίτημα.

Τρία είναι τα βήματα που θα σηματοδοτήσουν τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις δανείων μετά τη συμφωνία τραπεζών - επιχειρήσεων και εφόσον η ΤτΕ έχει καταρτίσει το πλαίσιο όπου θα κινηθούν.


Πρώτον, επιβάλλεται ο βασικός μέτοχος να βάλει χρήματα για να βελτιωθεί η σχέση ίδια προς ξένα κεφάλαια της επιχείρησης. Αν δεν μπορεί, θα επιδιωχθεί η λύση του στρατηγικού επενδυτή με αποτέλεσμα η εταιρεία να αλλάξει ιδιοκτήτη.

Δεύτερον, και ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει τις μετοχές, θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες της επιχείρησης ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ισορροπία εσόδων - εξόδων και οι τράπεζες να μη χρειαστεί να βάλουν στο μέλλον κεφάλαια.

Τρίτο αλλά και καθοριστικό βήμα για μια επιτυχή αναδιάρθρωση είναι οι προοπτικές του κλάδου όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Δηλαδή να υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ανάκαμψης. 


Αλλιώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αν το προϊόν είναι κακό καμία τράπεζα δεν θα σταθεί αρωγός. 

(bankingnews.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me