3/7/14

Άνοδος χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο (Του Θανάση Σταυρόπουλου)


Τέταρτη συνεδρίαση κερδών στο ΧΑ. Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ. Μειωμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Περιορισμένος και ο τζίρος. Άνοδος για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Άλμα 81% για ΛΑΜΔΑΔ. Πτώση για ΔΕΗ.


Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας. έχοντας και τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Από την άλλη, σημαντική συρρίκνωση παρουσίασε η μικτή αξία συναλλαγών, που για ορισμένους οφείλεται και στην σημερινή ημιαργία στην Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Αμερικάνικες Αγορές έχουν ημιαργία (κλείσιμο στις 20.00) και αύριο επίσημη αργία (4th of July).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ διάχυτη ήταν η επιφυλακτικότητα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.


"Σπάνιο είδος" παραμένουν οι διακρινόμενοι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που κατορθώνουν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, συνέπεια και συνέχεια στην κίνηση και το κυριότερο "πειστικές" συναλλαγές.


Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.00 και μετά από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης, 100 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 50 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμ.
Η εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο εδώ και πολλούς μήνες, ασφαλώς και δεν δίνει στοιχεία "υγιούς" Αγοράς, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την παρουσία της στο Χ.Α.

Όμως ακόμα και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συναλλακτική δραστηριότητα ασφαλώς και δεν είναι η ίδια. Έτσι στις 16.00, ο τίτλος του ΟΛΠ μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 5000 τεμ., λίγο πάνω από 11000 κομμάτια ήταν οι συναλλαγές στην Eurobank Properties, ενώ δεν ξεπερνούσαν τα 14000 τεμ. οι συναλλαγές στην Μέτκα. Χαμηλότερα από 50000 τεμ. είχαν διακινήσει οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.

Σε κάθε περίπτωση, με αυτούς τους τζίρους η Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κίνηση που θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε νεότερα υψηλά, με επικρατέστερο σενάριο την κίνηση μεταξύ 1280 και 1180 μονάδων, ενώ το "μονόπαντο" αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να αποθαρρύνει όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός Χ.Α. περιμένοντας την συναλλακτική αφύπνιση εταιρειών, που βάση θεμελιωδών θα "απαιτούσαν" καλύτερη χρηματιστηριακή "μεταχείριση" (!)

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η Αγορά θα συνεχίσει να στερείται από "καινούργιες επενδυτικές ιδέες" και επειδή ο "μπαμπούλας" των Ευρωπαϊκών "stress tests" είναι μπροστά, το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να τονωθεί μόνο από μεγάλα deals που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σε διαφόρους κλάδους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me