3/7/14

Γαλάζιος εμφύλιος στην Α’ Αθηνών!

Οι γαλάζιες ψήφοι λιγοστεύουν, οι υποψήφιοι αυξάνονται και τα βαριά ονόματα ανησυχούν

Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα Παραπολιτικά
Μπορεί ο χρόνος διενέργειας των εθνικών εκλογών να παραμένει άγνωστος, ωστόσο το έντονο προεκλογικό άρωμα που επικρατεί στην ατμόσφαιρα έχει φέρει σε θέση μάχης τόσο τα κοινοβουλευτικά στελέχη των κομμάτων όσο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αλλωστε, είναι κοινός τόπος στα πολιτικά στέκια ότι πολλοί από τους βουλευτές, ειδικά των δύο κυβερνητικών εταίρων, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα (με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα) να κερδίσουν εκ νέου την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Εκεί όπου αναμένεται να πέσουν «κορμιά» είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια των μεγάλων περιφερειών, όπου πρόσωπα που σφράγισαν και εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς και ουκ ολίγοι πρωταγωνιστές του παρελθόντος της Ν.Δ. θα χρειαστεί να δώσουν σκληρές μάχες για να εξασφαλίσουν μια βουλευτική έδρα. Πλην της Β’ Αθήνας, για την οποία τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσίασαν εκτενές δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας, όπου το γενικότερο πολιτικό κλίμα, αλλά και ο πρόσφατος ανασχηματισμός ανακάτεψαν την τράπουλα σε όλα τα επίπεδα. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (που για την ώρα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα), η «γαλάζια» παράταξη θα εκλέξει μικρότερο αριθμό βουλευτών στην Α’ Αθήνας, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες των εν δυνάμει υποψηφίων, οι οποίοι επιδίδονται από τώρα σε μια σιωπηρή εσωκομματική διελκυστίνδα, που συζητείται στους νεοδημοκρατικούς κύκλους.
ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα επιτελεία των κορυφαίων του ψηφοδελτίου, όπως του υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ή της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, που εκ προοιμίου θεωρούνται μεγάλα φαβορί, επικρατεί σκεπτικισμός. Βλέπετε, εκτός από την προσωπική διάσταση του πράγματος (σ.σ.: το θέμα της επανεκλογής), στη συγκεκριμένη περιφέρεια, που αποτελούσε παραδοσιακά εκλογικό κάστρο για τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά, όχι μόνο στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές του 2012. «Ανεξαρτήτως των στρατηγικών του καθενός, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Α’ Αθήνας πρέπει να μας προβληματίσει όλους», σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του περιβάλλοντος των δύο υπουργών.
Οπως και να έχει πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος και η κ. Κεφαλογιάννη απέκτησαν εσχάτως έναν ισχυρό ανταγωνιστή, η υπουργοποίηση του οποίου τον καθιέρωσε για τα καλά στις συνειδήσεις των «γαλάζιων» ψηφοφόρων ως ένα από τα πλέον ανερχόμενα κομματικά στελέχη. Ο λόγος για τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, αναλαμβάνοντας ένα τόσο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο, όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κέρδισε ταυτόχρονα μια θέση στο κάδρο των πλέον προβεβλημένων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αν ο Βασίλης κερδίσει αυτό το στοίχημα και τα πάει καλά στην Κατεχάκη, δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσει για την επανεκλογή του, ενώ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αφήσει ισχυρό στίγμα στον ευρύτερο χώρο», λέει με νόημα άνθρωπος του περιβάλλοντος του νέου υπουργού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας υπάρχει έντονη φημολογία ότι τελικά θα τοποθετηθεί στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ
Την ίδια στιγμή, πολλούς πόντους, λόγω της συνεχούς παρουσίας του στο κυβερνητικό σχήμα, έχει κερδίσει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2012 (με υψηλή στήριξη, σύμφωνα με τους μυημένους στα μυστικά της Κεντροδεξιάς) και έκτοτε έχει καταφέρει να δημιουργήσει τους δικούς του πυρήνες στους κόλπους του «γαλάζιου» μηχανισμού.
Πάντως, με δεδομένο ότι στις κάλπες του 2012 είχε καταταγεί πέμπτος, κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι η επανεκλογή του. Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα, κύκλοι πέριξ του υφυπουργού κάνουν ανοικτά λόγο περί σκέψεων του ιδίου για μεταφορά της πολιτικής του δράσης στον τόπο καταγωγής του, τη Χίο. Λάδι στη φωτιά της σχετικής φημολογίας έχουν ρίξει οι τακτικές επαφές του κ. Μηταράκη με τους εν Αθήναις συλλόγους που σχετίζονται με το νησί, αλλά και με τον μέχρι πρότινος βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του σχετικού σεναρίου, θα επωφεληθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τα γνωστά ισχυρά ερείσματα μεταξύ των Νεοδημοκρατών στην Α’ Αθήνας, αλλά και την ταύτισή του με τον πάντα δημοφιλή στους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους Κώστα Καραμανλή. Ομως στην περίπτωσή του αιωρείται τους τελευταίους μήνες το ερώτημα αναφορικά με τις προθέσεις του για την επόμενη εκλογική μάχη, αφού ο ίδιος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Οι αποφάσεις του θα κριθούν εν πολλοίς από τις διαθέσεις και του πρώην πρωθυπουργού. Αν δηλαδή ο Καραμανλής επιλέξει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, τότε και ο Προκόπης είναι πιθανό να πράξει το ίδιο», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διαχρονικός πολιτικός φίλος του πάλαι ποτέ υπερυπουργού.
ΕΚΠΛΗΞΗ
Αυτός που εμφανίζεται ενισχυμένος, παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε σε κάποιο υπουργείο, είναι ο Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος από το 2012 και μετά έχει αυξήσει σημαντικά τη δύναμή του, έχοντας εισχωρήσει σε πυρήνες που στο παρελθόν βρίσκονταν κοντά τόσο στην Ντόρα Μπακογιάννη όσο και στον Νικήτα Κακλαμάνη, έχοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα αισθητή κοινοβουλευτική παρουσία. Φυσικά, το έργο της επανεκλογής του δεν θα είναι εύκολο (ήταν ο τελευταίος στη σειρά εκλεγείς), ειδικά μάλιστα από την ώρα που αυτή τη φορά θα μπει στη μάχη με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις (σε σχέση με το 2012, όταν ήταν πρώτος επιλαχών) και ο Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος, ως γνωστόν, μπορεί να απευθυνθεί με άνεση σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων της παραδοσιακής Δεξιάς. Για την ιστορία, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ρόλο-έκπληξη για τον κ. Ψυχάρη, με φόντο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Η Πιπιλή, ο Νικήτας και η Ντόρα
Σημαντικός παράγοντας στη «γαλάζια εξίσωση» της Α’ Αθήνας είναι η τρίτη τη τάξει βουλευτής της Ν.Δ. στην εν λόγω περιφέρεια (σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012), Φωτεινή Πιπιλή, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη για τη μη αξιοποίησή της σε έναν ακόμη ανασχηματισμό.
«Δεν την πείραξε τόσο πολύ που επελέγη η Βούλτεψη για έναν ρόλο που θα μπορούσε και η ίδια να φέρει εις πέρας, αλλά το ότι, ενώ ανήκε στη μειοψηφία των βουλευτών της Α’ και της Β’ Αθήνας που είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στην εσωκομματική μάχη του 2009, κάποιοι επιμένουν να την ξεχνούν», εκτιμούν συνομιλητές της.
Μέσα σε όλα αυτά, άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο Νικήτας Κακλαμάνης, που, παρά την πρόσφατη διαγραφή του, εκτιμάται πως, αν επιθυμεί την επιστροφή του στις λίστες της Ν.Δ., πολύ δύσκολα δεν θα του γίνει το χατίρι. Αντίστοιχες απορίες διατυπώνονται και για το πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη, εάν η πρώην υπουργός δεν διαδεχθεί τελικά τη Μαρία Δαμανάκη στην Κομισιόν ή δεν τοποθετηθεί εκ νέου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me