20/7/14

«Μαύρη τρύπα» στο Μέγαρο των Ηλυσίων

 

Τριάντα δύο έργα τέχνης και 625 έπιπλα «αγνοούνται» στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας

 
Ακαταστασία ή κλοπή; Ή απλά η συνήθης σύγχυση που χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση όλων, σχεδόν, των χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας; 
Αποτελεί πάντως γεγονός ότι από το ανάκτορο των Ηλυσίων και από τα υπόλοιπα παλάτια της γαλλικής προεδρίας λείπουν μερικές εκατοντάδες αντικείμενα: 32 έργα τέχνης, δανεικά από διάφορα κρατικά μουσεία, και 625 έπιπλα, από τα περισσότερα από 5.000 που βρίσκονται στα προεδρικά ανάκτορα και προέρχονται από το Mobilier National, τον δημόσιο οργανισμό που φέρει την ευθύνη για τη φύλαξη και την προστασία όλων των επίπλων που ανήκουν στο γαλλικό κράτος εδώ και αιώνες. 
Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο του γαλλικού κράτους, αυτά τα 657 αντικείμενα «αγνοούνται». Κανένας δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκονται, στο εσωτερικό των προεδρικών ανακτόρων, ούτε πού ενδεχομένως να κατέληξαν, εκτός αυτών.
Και σ' αυτά προστίθενται και όλα όσα έχουν εξαφανιστεί, εξίσου μυστηριωδώς, από υπουργεία και άλλους κρατικούς οργανισμούς.

Πριν απο τον Ολαντ. Ενδιαφέρον στοιχείο σ' αυτήν την περίεργη υπόθεση εξαφάνισης είναι το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμπλέκεται ελάχιστα ή και καθόλου καθώς τα έπιπλα και τα έργα τέχνης των οποίων η τύχη αγνοείται, εξαφανίστηκαν πριν από πολλά χρόνια, πριν ο Ολάντ εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας. 
Ομως αυτό που προκαλεί έκπληξη στο γενικό λογιστήριο είναι οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους συγκεντρώνονται τα στοιχεία της απογραφής που πραγματοποιείται στο Ελιζέ κάθε πέντε χρόνια. Τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2012 δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν πριν από το φθινόπωρο. 
Το Mobilier National είναι ένας οργανισμός κληρονομιά της μοναρχίας. Αρχικά ήταν ο χώρος αποθήκευσης, φύλαξης και συντήρησης των επίπλων του βασιλιά ενώ κατά τον 18ο αιώνα μετατράπηκε σε χώρο αποθήκευσης, φύλαξης και συντήρησης των επίπλων της Δημοκρατίας.
Στην κατοχή του έχει σχεδόν τα πάντα, από έπιπλα έως διακοσμητικά αντικείμενα και ταπετσαρίες, αντικείμενα τα οποία οι δημόσιοι φορείς έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν για την επίπλωση των γραφείων τους. Αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι συνήθως οι εκάστοτε πρόεδροι και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτήν την κρατική αποθήκη επίπλων όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούσαν οι βασιλιάδες και οι αυλικοί τους. 
Φυσικά, όλα όσα καταλήγουν στα χέρια τους πρέπει να παραμείνουν στα γραφεία τους αλλά συχνά κάποια από αυτά τα αντικείμενα εξαφανίζονται, συνήθως όχι από δόλο αλλά από αμέλεια.
Οι γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σύνολο των αντικειμένων που αγνοούνται, μόλις το 0,1% από αυτά έχει κλαπεί. Αρκετά εντοπίζονται έπειτα από δεκαετίες, ξεχασμένα μέσα σε γραφεία, δίχως κανένας να γνωρίζει σε ποιον ανήκουν.

ΑΓΑΛΜΑ ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ. Ενα άγαλμα, για παράδειγμα, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο υπουργείο Παιδείας το 1940, βρέθηκε 72 χρόνια μετά στο εσωτερικό μιας ντουλάπας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών υπολογίζεται ότι έχει χαθεί το 10% των έργων τέχνης που δημόσιοι φορείς και οργανισμοί δανείστηκαν από κρατικά μουσεία και το 20% των επίπλων που τους παραχωρήθηκαν από το Mobilier National. 
Ομως οι κλοπές και η αδιαφορία δεν είναι οι μοναδικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα έπιπλα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα σκυλιά του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι φέρονται να προκάλεσαν σοβαρές φθορές σε καρέκλες και άλλα έπιπλα αυτοκρατορικού στυλ από ένα από τα σαλόνια των ανακτόρων των Ηλυσίων, η αποκατάσταση των οποίων κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ στους γάλλους φορολογουμένους.
Ζορζ Πομπιντού. Λάτρης της σύγχρονης τέχνης, διάλεξε έπιπλα πρωτοποριακού σχεδιασμού για το Ελιζέ

Φρανσουά Μιτεράν. Αντικατέστησε τα έπιπλα που είχε επιλέξει ο Σαρλ ντε Γκολ, λίγο προτού παραδώσει το προεδρικό γραφείο στον Ζακ Σιράκ


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me