15/7/14

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια


Στη δίνη της αναταραχής του Τραπεζικού κλάδου έχει περιέλθει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση νεφοσκεπούς και γκρίζου ορίζοντα στην ατμόσφαιρα που το περιβάλλει, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. 



Ειδικότερα :

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αναζητεί αγωνιωδώς την άριστη λύση στο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, ώστε να αποφύγει μια νέα επισημοποίηση της διάβρωσης της κεφαλαιακής του βάσης, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωπαϊκών "τεστ κοπώσεως" του Φθινοπώρου, ενώ συνεχίζονται οι θετικές συστάσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων που (ηθελημένα;) υποβαθμίζουν τον αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο των προτάσεών τους.

Το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα αποκαλύπτει τις αδυναμίες του, καθώς άρκεσε η αναγγελία της αφερεγγυότητας της Πορτογαλικής Banco Espirito Santo (σε συνέχεια προβλημάτων της Βουλγαρικής Corpbank και των ζημιών της ΑυστριακήςErste) για να ξυπνήσουν μνήμες της περιόδου αναζήτησης των ασφαλών καταφυγίων από τους διαχειριστές (υπάρχουν άραγε;) ξεπουλώντας, προσωρινά έστω, μετοχές και ομόλογα Χωρών του Ευρωνότου.

Προσδοκούμε, πάντως, ότι η επαγρύπνηση του Μάριο Ντράγκι δεν έχει ατονήσει, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ επανέλαβε την προτροπή του "για τύπωμα χρήματος".

Οι Αμερικανικές Αρχές επιβάλλουν πρόστιμα (κολοσσιαία συχνά) σε Ευρωπαϊκές κυρίως Τράπεζες, στο βωμό γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων, ή έστω μόνο δημοσιονομικών αγνοώντας (;) τις παρενέργειες, που ενδεχομένως φτάνουν μέχρι και του νομισματικού πολέμου (!) Παράλληλα, οι BRICs υιοθετούν σχέδια αυτονόμησής τους από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Έχοντας επαναφέρει την Τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα πλήττεται. Η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου του και η συστηματική μόχλευσή του μέσω μιας ολιγάριθμης "παλέτας" μετοχών που διαμορφώνουν συστηματικά τα ¾ των ημερήσιων συναλλαγών, επιτρέπει και καθοδηγεί την κίνηση του Γενικού Δείκτη σε ανεκτό εύρος, ώστε να μην καταγράφονται ετήσιες ζημιές.

Αποτρέπει όμως την είσοδο νέων κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανόδου σε ανορθωτική πορεία, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) έχει υποχωρήσει δραματικά, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me