14/7/14

Ο Σήφης ο κροκόδειλος έφερε την... ανάπτυξη

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014


Θα έπρεπε, λοιπόν, να εμφανιστεί στα νερά του φράγματος των Ποταμών Αμαρίου ο κροκόδειλος ο Σήφης, και κατά τον... Σταμάτη Κραουνάκη «ο κροκόδειλας ο Τζίμης στα ποτάμια της Ρεθύμνης», για να έλθει η… ανάπτυξη στη μαρτυρική επαρχία, που κατά παράδοση μένει στην κρατική εγκατάλειψη. Ως εκ τούτου, να που έφτασε η ανάκαμψη που χρόνια ευαγγελίζονται οι συγκυβερνώντες , μέσα από ένα τροπικό ζώο! Είναι και αυτή μια… θεόσταλτη επένδυση, που ήλθε από το… πουθενά.

Και επειδή η περιβόητη… ανάπτυξη στην περιοχή, ως φαίνεται, δεν έρχεται παρά μόνο από τους… κροκόδειλους και τα συναφή ζώα, ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας αλλά και οι κάτοικοι τώρα δε θέλουν να αφήσουν τον Σήφη να τους φύγει και γι αυτό τον… «βάφτισαν» μόλις ήλθε και τον έκαναν δικό τους. Ας λέει ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης ότι εάν μείνει ο κροκόδειλος στο φράγμα, «θα πρέπει και στη λίμνη του Κουρνά να πάνε δυο ιπποπόταμους!»

Ωστόσο, οι απλοί άνθρωποι στο Αμάρι, πέρα από τις μαντινάδες που στήνουν κατά χιλιάδες για το ερπετό του Νείλου και σε σύντομο χρόνο έγινε διεθνές θέμα, καταλήγουν με πρώτο τον κτηνοτρόφο Στέλιο Δραμιτινό ή «Βιολή», από το χωριό Καλογέρου, ότι «τελικά αποδείχτηκε ότι μόνο ένας κροκόδειλος μπορεί να αναδείξει το Αμάρι και αυτός είναι ο Σήφης. Δεν πειράζει που τρώει τις νερόκοτες κι ας φωνάζουν οι κυνηγοί!»

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

Και ενώ οι επισκέψεις αρμοδίων και περίεργων ντόπιων και ξένων είναι κάθε μέρα μαζικές, το Σηφαλιό όπως τον αποκαλούν με συμπάθεια και αγάπη σαν «να είναι χωριανάκι» ήρθε, άγνωστο πώς ακόμη, σε μια περίοδο που τα μετεκλογικά πάθη στον τοπικό δήμο συνεχίζουν να είναι έντονα και έκδηλα και η κοινή γνώμη εξακολουθεί να είναι διχασμένη στα στρατόπεδα των επικεφαλής των δυο συνδυασμών Σημαντήρα και Μουρτζανού…

Ο κ. Δραμιτινός, λοιπόν, που ερωτάται μήπως ο κροκόδειλος τόσες μέρες κάνει… πλάκα σ’ εκείνους που θέλουν να τον εγκλωβίσουν στο κλουβί-παγίδα, βάζοντάς του δόλωμα κοτόπουλο που είναι η αγαπημένη του τροφή, απαντά: «Μπορεί να πήρε χαμπάρι τους κροκόδειλους απέξω και φοβάται και ίσως γι αυτό να μην πέφτει στη φάκα. Όταν, όμως, γίνει και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, λέω πως θα παρουσιαστεί και άλλος εκεί και τότε το Αμάρι θα βρεθεί σε κλοιό κροκοδείλων! Δεν φταίνε οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία όσο εκείνοι που για χρόνια διαφεντεύουν τις τύχες μας. Μάλλον πως οι πραγματικοί κροκόδειλοι, οι επαγγελματίες, είναι στη στεριά και όχι στο νερό και δεν άφησαν τον τόπο να πάει μπροστά…»

-Δηλαδή και εδώ υπήρχαν κροκόδειλοι; Επιβιώνει το είδος;- ερωτάται.

«Στο Αμάρι υπήρχαν και υπάρχουν κροκόδειλοι και ζουν με το αίμα των Αμαριωτών. Το Σηφαλιό, όμως, είναι άκακο ζώο, δεν είναι επικίνδυνο, αγαπά την περιοχή μας και εμείς το αγαπάμε. Δεν ξέρω πώς έφυγε των άλλων στη στεριά! Άλλοι είναι οι αλιγάτορες, ενώ τούτο με μια νερόκοτα, αν είναι και λιγάκι παχιά την περνά δέκα μέρες. Οι αλιγάτορες δεν χορταίνουν όσο και να φάνε! Έχω τη γνώμη πως ο Σήφης πρέπει να ορμήσει στους συνδυασμούς των δημάρχων, που τόσα χρόνια καταφέρανε να κάνουν ένα φράγμα χωρίς οι Αμαριώτες να έχουν απολαβή και έναν ΧΥΤΑ και τσακώνονται σήμερα ποιος θα πάει πρόεδρος, γιατί είναι το ψωμί…»

«ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΦΑΛΙΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ…»

Και αφού δεν βρέθηκαν άλλοι τρόποι για να αναβαθμιστεί… αναπτυξιακά η επαρχία του Ψηλορείτη, ήλθε ο κροκόδειλος για να δώσει τη… λύση.

-Αναμένατε ότι αυτό το ερπετό θα έφερνε κόσμο στην ξεχασμένη επαρχία σας;-

«Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι μόνο το Σηφαλιό του Νείλου θα μας σώσει. Ε δεν νομίζω μόνο του να ξεκίνησε από την Αίγυπτο για να έρθει στο Αμάρι. Καλοδεχούμενο είναι, πάντως, γιατί αυτό τραβά κόσμο και τόσα χρόνια κανείς από τους άρχοντες δεν μπόρεσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει τους θησαυρούς μας. Δυστυχώς, όλοι τους στάθηκαν ανίκανοι να βγάλουν στην επιφάνεια τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές μας. Αλίμονο μας! Καταντήσαμε να περιμένουμε ένα κροκόδειλο για να βγάλει το Αμάρι από την αφάνεια και να ακουστεί σε όλο τον κόσμο…»

-Ποιόν θα ξεχωρίζατε κροκόδειλο από τους πολιτικούς σήμερα;-

«Μα βέβαια τον Πάγκαλο. Όχι βέβαια πως και οι άλλοι πολιτικοί δεν είναι επικίνδυνοι για τις ζωές μας. Δες τε πού μας έφεραν και στενάζουμε! Το Σηφαλιό πρέπει να πάει στη Βουλή και σε ορισμένα συνδικάτα γιατί από εκεί ξεκινάνε όλες οι βρομιές και τις πληρώνουμε εμείς που δεν φταίμε…»

-Κι αν πέσει στη φάκα και σας τον πάρουν;-

«Όχι! Μόνο αυτός θα φέρει … ανάπτυξη και θα διαφημίσει τον τόπο μας κι ας μας ήρθε λιγάκι αργά! Να μείνει, να μείνει, τον θέλουμε όλοι οι Αμαριώτες γιατί το Αμάρι έχει διαλύσει. Έχουμε το φράγμα τόσα χρόνια και η μόνη απολαβή μας είναι η υγρασία! Τι άλλο να περιμένουμε ακόμη μέσα στα άλλα πολλά που έχουμε. Οι πραγματικοί κροκόδειλοι είναι στη στεριά και μπροστά τους το Σηφαλιό είναι αρνάκι…»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me