14/7/14

AEGEAN POWER / HELLAS POWER: ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ Β. ΜΗΛΙΩΝΗΣ & Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΑΕ


Δευτέρα, Ιουλίου 14, 2014

Μετά τα γλέντια του Βασίλη Μηλιώνη στην Μύκονο, ας θυμηθούμε τι έκανε και με ποιους για να μπορεί να ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα γενέθλια του. Ρεπορτάζ του UNFOLLOW που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2013 όταν ο Μηλιώνης ήταν προφυλακισμένος.


Μολονότι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Hellas Power βρίσκονται προφυλακισμένοι, άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι στο απυρόβλητο. Είναι αλήθεια ότι προτού η Aegean Power μετονομαστεί σε Hellas Power, χρωστούσε ήδη στο δημόσιο χρήματα που όπως φαίνεται δεν αποδόθηκαν ποτέ; 


 Γιατί τότε μοναδικός κατηγορούμενος είναι ο Βασίλης Μηλιώνης και όχι ο μέχρι τότε συνέταιρος του Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημή τρη Μελισσανίδη, ιδρυτή του Ομίλου Aegean;


Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου - UNFOLLOW 16  (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013)   

Πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2012, η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ψήφιζε τον εφαρμοστικό μνημονιακό νόμο που προέβλεπε επιπλέον «κόψιμο» 10% στις κύριες συντάξεις (το 35% είχε κοπεί ήδη από τον Μάρτιο του 2010), περικοπή κατά 10% των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου, μειώσεις στις συντάξεις του ΝΑΤ και στο εισοδηματικό πλαφόν για χορήγηση επιδόματος πολύτεκνου. Εντυπωσιακά μέτρα, για να εξοικονομηθεί το αστρονομικό ποσό των 325 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό, κατά τις επιταγές της τρόικας. Περίπου το ίδιο ποσό, δηλαδή, με το οποίο φέρεται να ζημιώθηκε το δημόσιο και τη ΔΕΗ από το σκάνδαλο των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικούρεύματος που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2011.

Το σκάνδαλο προβλήθηκε με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ: «Φάγανε τα λεφτά του κόσμου από το χαράτσι». Οι εταιρείες Hellas Power και Energa, που ως τότε αποτελούσαν το λαμπρό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης, πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού, αφού με την ανοχή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), εισέπρατταν για σχεδόν ένα χρόνο από τους πελάτες τους χρήματα για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, για ΦΠΑ, για Δημοτικά Τέλη, για Δημοτικούς Φόρους, για το τέλος υπέρ ΕΡΤ, για το τέλος ΑΠΕ, για το ΤΑΠ, για το φόρο καυσίμων και, τέλος, για το ΕΕΤΗΕΔΕ (το περιβόητο «χαράτσι»), χωρίς να αποδίδουν ούτε σεντ στο δημόσιο, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οι εταιρείες χάνουν μέσα σε ελάχιστο διάστημα τις άδειες πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος. Επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Τον Οκτώβριο του 2012, συλλαμβάνονται οι Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, και οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, εκπρόσωποι της Energa, που ήταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες των δυο εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό το κομμάτι της υπόθεσης είναι λίγο-πολύ γνωστό.

Αντιθέτως, επιμελώς βυθισμένο στο σκοτάδι είναι το γεγονός ότι υπήρξαν και άλλοι πρωταγωνιστές στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι μέχρι σήμερα ξεγλιστρούν, παρότι συμμετείχαν μέσω κοινοπραξιών στο μετοχικό σχήμα της μίας από τις εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο εταιρείες.

Πρωταγωνιστές που συνεχίζουν να επεκτείνουν ανενόχλητοι τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, με βλέψεις και πάλι σε προσοδοφόρες ιδιωτικοποιήσεις, όπως λόγου χάρη του ΟΠΑΠ.

Έχει διερευνηθεί αν έχουν ευθύνες για τα «λεφτά του κοσμάκη που έβγαλαν φτερά»; Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την απεμπλοκή τους από τα εταιρικά σχήματα ή βρήκαν κάποιο παραθυράκι και εξαφανίστηκαν ακροπατώντας σαν αιλουροειδή αρπαχτικά της ζούγκλας, όπως καληώρα η τίγρης, προκειμένου να μην τους πάρουν μυρωδιά;

Όλοι ψάχνουν τα «λεφτά του κοσμάκη» σε φορολογικούς παραδείσους της αλλοδαπής. Ναι, αλλά ποια λεφτά; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Πόσα χρήματα χρωστάει η κάθε εταιρεία πριν και μετά την αλλαγή της επωνυμίας της και της μετοχικής σύνθεσης της; Επίσης, τα χρήματα από τις εγγυήσεις που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές βρέθηκαν σε ξεχωριστό λογαριασμό, όπως προβλέπεται; Και αν ναι, πόσα ήταν; Τα χρήματα που είχαν κάνει φτερά και η ελληνική δικαιοσύνη άρχισε να αναζητά στο εξωτερικό από πού προέρχονταν και σε ποιο διάστημα είχαν εισπραχτεί;

Δεν είναι αλήθεια ότι πριν την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε Hellas Power από Aegean Power, η τελευταία ήδη χρωστάει σε κρατικές επιχειρήσεις χρήματα που όπως φαίνεται δεν αποδόθηκαν στο δημόσιο;

Γιατί τότε μοναδικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Βασίλης Μηλιώνης και όχι ο μέχρι τότε συνέταιρος του Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη, ιδρυτή του Ομίλου Aegean;

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη συνέχεια της ιστορίας.

Η Αegean εισέρχεται στην ενέργεια

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή. Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιος είναι ο λαγός και ποια η… τίγρης της υπόθεσης. Στο εταιρικό περιοδικό Aegean News (Χειμώνας 2009-2010), ο «μεγάλος δημοσιογράφος» και εκδότης Raymond Μatera ανακοινώνει στο εντιτόριαλ του την είσοδο της εταιρείας στον τομέα της ενέργειας: «Η Aegean Power αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία του Ομίλου Aegean, η οποία θα επικεντρωθεί στην εμπορία ηλεκτρισμού και στην παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές καυσίμων». Και στη σελίδα 12, ο Βασίλης Μηλιώνης, που αυτοπροσδιορίζεται ως διευθύνων σύμβουλος της Aegean Power, γράφει άρθρο με τίτλο «Με Aγάπη για το περιβάλλον. Η Aegean αποκτά το καινούργιο παιδί της».

Ο κύκλος των χαμένων ευρώ θα αρχίσει. Ο Β. Μηλιώνης από φοιτητής στην Αγγλία και στη συνέχεια υπάλληλος της Τeletrans Group of Companies ως managing director και θιασώτης των νυχτερινών κλαμπ, θα γίνει συνέταιρος της οικογένειας Μελισσανίδη. Τι κι αν το οικονομικό προφίλ του δεν φαίνεται να ταιριάζει; Μάλλον θα είχε τεράστιο ταλέντο.

Στις 27 Ιανουαρίου 2010 η ΡΑΕ σε ανακοίνωση της ενημερώνει ότι: «Η εταιρεία Blue Aegean Energy S.A., η οποία κατέχει την υπ” αριθμ. Δ5/ΗΛ/ Γ/Φ.72.31/277/οικ.4624/26-2-2008 (ΑΔ-01080) άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αιτείται τη συναίνεση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τροποποίηση της εν λόγω άδειας προμήθειας ως προς τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και την επωνυμία της, ως εξής: Προηγούμενη μετοχική σύνθεση και Ελληνική Διαμεταφορική Teletrans SA με ποσοστό 75% και Ευστάθιος Νικολάου με ποσοστό 25% και επωνυμία Blue Aegean Energy A.E σε νέα μετοχική σύνθεση Strouthinco Holdings co. Limited με ποσοστό 50% και Nisma Limited με ποσοστό 50% και επωνυμία Aegean Power A.E».

Για την ιστορία -και πάντα σύμφωνα με τα αρχεία στα οποία η ΡΑΕ επιτρέπει την πρόσβαση- η άδεια 01080 έχει ημερομηνία αίτησης στις 4 Δεκεμβρίου 2007 και ημερομηνία θετικής απόφασης στις 26 Φεβρουαρίου 2008. Η πρώτη άδεια ανήκε στην εταιρεία με επωνυμία Agean Energy S.A, η οποία μετά από αίτηση στις 30 Απριλίου 2008 άλλαξε σε Blue Aegean Energy A.E.. Επίσης, η Blue Aegean Energy A.E είχε και άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από τις 6 Μαρτίου 2009, με αριθμό 01213, την οποία επίσης άλλαξε σε επωνυμία Aegean Power A.E και με την ίδια μετοχική σύνθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 20 Ιανουαρίου 2010.

Τα ΜΜΕ εκθειάζουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη

Η κίνηση της μητρικής εταιρείας Aegean, της οποίας ιδρυτής είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, να εμπλακεί στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, είχε τύχει εκείνη την περίοδο ιδιαίτερης προβολής και πολλά ΜΜΕ φρόντιζαν να διαφημίσουν τον ισχυρό επενδυτή.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, σκόπευε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά διότι υπήρχε τεράστιο περιθώριο κέρδους από την πώληση ρεύματος σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που πρόσφερε η ΔΕΗ. Επίσης στόχευε σε κέρδη και από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από τις αρχές του 2010, η άδεια προμήθειας με αριθμό 01080 και η άδεια παραγωγής με αριθμό 01213 μπαίνουν κάτω από την επωνυμία Aegean Power. Από την άνοιξη του ίδιου έτους, ανοίγει το πελατολόγιο της εταιρείας για πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές και μεσολαβούν αρκετοί μήνες για να λάβουν την τελική έγκριση της αλλαγής μετοχικού κεφαλαίου και της επωνυμίας. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εγκρίνει την αλλαγή στις 10 Νοεμβρίου 2010: «Την τροποποίηση της άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «Blue Aegean Energy A.E» ως προς τη μετοχική σύνθεση, επωνυμία και ισχύ, ως εξής: Μετοχική σύνθεση Strouthinco Holdings co. Limited 50% και Nisma Limited 50 με νέα επωνυμία Aegean Power A.E.». (Βλέπε: Απόφαση ΡΑΕ υπ΄αριθμόν 365/2010, ΑΔΑ: 4Ι01ΙΔΞ-Ψ ). Η offshore εταιρεία Strouthinco Holdings co. Limited είναι συμφερόντων Γιώργου Μελισσανίδη, γιου του Δημήτρη Μελισσανίδη, και η offshore εταιρεία Nisma Limited είναι συμφερόντων του Βασίλη Μηλιώνη.

Οι αποδείξεις για τους ιδιοκτήτες

Από πού προκύπτει ότι οι δύο εταιρείες ανήκουν στα εν λόγω φυσικά πρόσωπα; Ας αφήσουμε προς στιγμήν την ιστορία ως έχει στα τέλη του 2010 για ένα μικρό χρονικό πήγαινε-έλα: Στις 16 Μαΐου 2011, η ΡΑΕ αποφασίζει την χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,996 MW, στη θέση «Σφακέρα» του Δήμου Μεσσήνης του Νομού Μεσσηνίας, στην εταιρεία Aegean Power A.E. (Βλέπε: Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 347/2011, ΑΔΑ: 4ΑΘΙΙΔΞ-Σ,). Η ΡΑΕ στην απόφαση της αναφέρει ρητά ότι δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία Aegean Power A.E, που έχει την μετοχική σύνθεση Strouthinco Holdings co. Limited με ποσοστό 50% και Nisma Limited με ποσοστό 50%. Η ΡΑΕ αναφέρει επίσης: «Τα πρόσωπα φυσικά ή νομικά που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει: Η εταιρεία «Aegean Power A.E.» μέσω: 1. Του κ. Γεώργιου Μελισσανίδη 2. Τραπεζικής Χρηματοδότησης». Στις 12 Νοεμβρίου 2012, ενώ έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο με τίτλο «φάγανε τα λεφτά του κοσμάκη» και ο Β. Μηλιώνης βρίσκεται προφυλακισμένος στο Κορυδαλλό, η ΡΑΕ ανακαλεί την προαναφερθείσα άδεια παραγωγής της Aegean Power A.E. Και στη νέα της απόφαση, όπου εξηγεί ότι το πράττει διότι έχουν δημιουργηθεί επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση του έργου, κατονομάζει τον Β. Μηλιώνη ως μέτοχο 100% της Strouthinco Holdings LTD. (Βλέπε Απόφαση ΡΑΕ υπ΄αριθμ. 924/2012΅, ΑΔΑ: Β4ΣΛΙΔΞ-ΑΣΘ).

Κι αφού από τις αποφάσεις της ΡΑΕ ξεκαθαρίστηκε ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα των δύο offshore εταιρειών, ας επιστρέψουμε στη χρονική εξέλιξη των γεγονότων, στα τέλη του 2010: Τι μεσολάβησε τους επόμενους μήνες, μέχρι το φθινόπωρο του 2011, και η πλευρά Γιώργου Μελισσανίδη εγκατέλειψε την εταιρεία Aegean Power; Και αν και εφόσον αποχώρησε, το έπραξε ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από το νόμο βήματα; Τα ίδια ερωτήματα, δηλαδή αν έγιναν όλα νομότυπα, αφορούν και τις ενέργειες της ΡΑΕ.

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης συνεργάστηκε για αρκετό διάστημα με τον Γιώργο Μελισσανίδη και μαζί προχώρησαν στη δημιουργία της εταιρείας με την επωνυμία Aegean Power. «Από το τζίρο μόλις 17,9 εκατ. ευρώ και ισχνά κέρδη 97 χιλιάδων ευρώ το 2009 (σ.σ.: Ως Blue Aegean Energy A.E), η Aegean Power έκλεισε το 2010 (σ.σ.: Με την αίτηση αλλαγής επωνυμίας στις 27 Ιανουαρίου 2010 οι δύο επιχειρηματίες άρχισαν να δουλεύουν μαζί) με τζίρο 123,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ.

Φυσικά τα μεγέθη αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της πελατειακής βάσης καθώς από μόλις 1000 πελάτες το 2009, πέρυσι η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες της στους 30 χιλιάδες και σήμερα (β’ τρίμηνο 2011) μετρά 90 χιλιάδες πελάτες με το τζίρο να βρίσκεται στα 80 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που έχει συντελεστεί αφορά τη σύνθεση του πελατολογίου καθώς από τους 90 χιλιάδες πελάτες, οι 35 χιλιάδες είναι οικιακοί και οι υπόλοιποι εμπορικοί», αναφέρει δημοσίευμα του Capital.gr στις 7 Ιουνίου 2011.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές της Aegean Power

H Hellas Power, που κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, προέκυψε από την αλλαγή ονόματος της Aegean Power το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ και αφού προηγουμένως είχε λειτουργήσει για σχεδόν ένα χρόνο – άτυπα ενάμιση χρόνο. Με την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας, άλλαξε ή όχι η μετοχική της σύνθεση; Κι αν άλλαξε, πότε έγιναν οι σχετικές ενέργειες; Σύμφωνα με τα έγραφα της ΡΑΕ ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση για αλλαγή των μετόχων και αν αυτή έγινε, δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος περί ενέργειας. Ωστόσο «ασυνεπείς» απέναντι στις οφειλές τους στις κρατικές επιχειρήσεις ήταν και οι δυο επιχειρηματίες και πριν προχωρήσουν στην αλλαγή της επωνυμίας της Aegean Power σε Hellas Power.

Στη συνέχεια λοιπόν, μέσα από ένα χρονολόγιο θα παρουσιάσουμε βήμα προς βήμα τις κινήσεις των δυο επιχειρηματιών, τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, τις καταγγελίες και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει εναντίον τους κρατικές επιχειρήσεις και θα αφήσουμε τους αναγνώστες και όσους αρμόδιους φορείς ενδιαφέρονται να βγάλουν συμπεράσματα…

H εταιρεία Aegean Power στο διάστημα που λειτούργησε πρόλαβε να φεσώσει με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τις κρατικές εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στις 2 Δεκεμβρίου 2011 η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε σε βάρος της Hellas Power, τα οποία αφορούν οφειλές ύψους 43.593.644,70 ευρώ μέχρι της 22 Νοεμβρίου 2011. Η επίσης κρατική επιχείρηση ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στις 30 Δεκεμβρίου 2011 σε βάρος της Hellas Power διεκδικεί το ποσό των 29.071.800,70 ευρώ, που έχει συσσωρευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Από τα έγραφα προκύπτει ότι η Aegean Power σε όλη τη διάρκεια του 2011 δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Στη συνέχεια η ΔΕΗ με αγωγή που κατέθεσε στις 26 Ιουνίου 2012 ζητάει να της καταβληθεί το ποσό των 16.838.486,38 ευρώ, που αφορά οφειλές της Hellas Power από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2012.

Όμως η αλλαγή επωνυμίας και μόνο έγινε στις 14 Νοεμβρίου 2011 . (Βλέπε: Απόφαση ΡΑΕ υπ΄ αριθμ. 1356/2011, ΑΔΑ: 457ΕΙΔΞ-0Α5, και συγκεκριμένα: «Με το υπ’ αρ. Ι-143955/19-09-2011 (ΤΡ-1198/27-9-2011) έγγραφό της, η Εταιρεία αιτείται την τροποποίηση της ανωτέρω άδειας προμήθειας ως προς την επωνυμία, ως εξής: Προηγούμενη επωνυμία: « Aegean Power Α.Ε.». Νέα επωνυμία: «Hellas Power Α.Ε.». Η Εταιρεία με το υπ’ αριθ. πρωτ. Ι-143955/19-09-2011 έγγραφό της, υπέβαλε τα σχετικά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής εταιρικής επωνυμίας. Η ΡΑΕ προχώρησε στην απαιτούμενη από τον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας δημοσίευση του αιτήματος τροποποίησης στις 28.09.2011, σε συνέχεια της οποίας υποβλήθηκε η υπ.αριθμ. Ι-145150/12-10-2011 αντίρρηση από την ΔΕΗ ΑΕ…) Οι διεκδικήσεις, δηλαδή, στρέφονται κατά της Hellas Power επειδή κατατίθενται μετά την αλλαγή της επωνυμίας. Αφορούν όμως ποσά που οφείλονται πριν την αλλαγή επωνυμίας, αφορούν δηλαδή την Aegean Power.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι και οι δύο κρατικές εταιρείες, οι οποίες φεσώνονταν επί μήνες από την Aegean Power δεν είχαν προβεί νωρίτερα σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές. Οι κακές γλώσσες, που καθόλου δεν τις πιστεύουμε, θέλουν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να βάζει τις διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ να καθυστερούν να λάβουν δράση. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός που προίστατο τότε της ΡΑΕ ήταν η φίλη του πρωθυπουργού από το γυμναστήριο, η Τίνα Μπιρμπίλη. Στη συνέχεια, από τον Σεπτέμβριο του 2011, ανέλαβε δράση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η ΡΑΕ αγνόησε τις αιτιάσεις ΔΕΗ και τις επιστολές ΔΕΣΜΗΕ

Η ΔΕΗ ήταν η μόνη κρατική εταιρεία που ζήτησε να μην γίνει δεκτή η αλλαγή επωνυμίας της Aegean Power σε Hellas Power. Η ΡΑΕ την απέρριψε με το εξής σκεπτικό: «Η ως άνω αντίρρηση εξετάστηκε σύμφωνα με τα κριτήρια του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του νόμου 4001/2011 και διαπιστώθηκε ότι η μεταβολή της εταιρικής επωνυμίας της Εταιρείας δεν μεταβάλλει την αξιολόγηση, βάσει της οποίας εκδόθηκε η ανωτέρω άδεια προμήθειας. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι η ΡΑΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 §3 του ν. 4001/2011 δεν εξετάζει ζητήματα που αφορούν σε αστικής ή εμπορικής φύσεως διαφορές, ενώ με βάση το εδ. 1, §1 του άρθρου 13 του ως άνω νόμου κατά τη χορήγηση, τροποποίηση και ανάκληση αδειών δύναται να εξετάζει τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στο πλαίσιο και με αιτιολογημένη απόφαση της, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και μπορεί να λάβει πρόσφορα προσωρινά μέτρα προς αντιμετώπιση της κατάστασης, πριν τη λήψη οριστικής απόφασης. 2. Συναφώς προς τα ως άνω, η αλλαγή της εταιρικής επωνυμίας της Εταιρίας Ηellas Power AE Παραγωγής και εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελεί συντελεσθείσα πράξη, (05.09.2011) εγγεγραμμένη στο οικείο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και έχει ήδη καταστεί αντικείμενο προστασίας από το ΓΕΜΗ και μόνο ενώπιον δικαστικής αρχής μπορεί να προσβληθεί από όποιον έχει έννομο συμφέρον προς τούτο, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να είναι αναρμόδια να αποφανθεί σχετικά με την αλλαγή επωνυμίας επί της οποία έχει ήδη αποφανθεί το ως άνω αρμόδιο όργανο».

Στις τελευταίες γραμμές η ΡΑΕ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα μπορούσε να παρέμβει, ακόμη και αν υπήρχε το ενδεχόμενο στις ενέργειες που έκανε η Aegean Power για αλλαγή επωνυμίας να προχώρησε και στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης. Ό,τι και από τα δύο να συνέβη, η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον κανονισμό αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έπρεπε να ζητήσει αναλυτικά έγραφα για τις ενέργειες της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Παράρτημα 6 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: «3. Παροχή στοιχείων. 1. Ο κάτοχος της άδειας οφείλει να παρέχει στη ΡΑΕ τα έγγραφα ή τα στοιχεία που του ζητά, προκειμένου να εκπληρώσει τις αρμοδιότητές της. 2. Ο κάτοχος της άδειας οφείλει να τηρεί ενημερωμένο μητρώο των πελατών που περιλαμβάνει ιδίως το όνομα ή την επωνυμία του πελάτη και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του πελάτη γνωστοποιήσει αμέσως στη ΡΑΕ κάθε μεταβολή που επηρεάζει τον έλεγχο της εταιρείας ή εταιρείας που είναι μέλος της κοινοπραξίας ή σχετικά με κάθε αλλαγή της σύνθεσης της κοινοπραξίας. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεταβολή ελέγχου ή την αλλαγή της σύνθεσης της κοινοπραξίας εφόσον η ΡΑΕ, συναινεί εγγράφως ή δεν απαντήσει μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την παραλαβή της γνωστοποίησης. Η ΡΑΕ, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από τη γνωστοποίηση, έχει την ευχέρεια να κινήσει τη διαδικασία τροποποίησης ή ανάκλησης της άδειας σύμφωνα με τον
Κανονισμό Αδειών Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του έτους 2000 μέχρι την έκδοση του νέου Κανονισμού όπως ορίζεται στο άρθρο 135 του νόμου 4001/2011».

Μήπως υπήρξε μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης και η ΡΑΕ ενημερώθηκε αλλά δεν φρόντισε να απαντήσει εντός της προθεσμίας του ενός μηνός,όπως ορίζει ο νόμος; Μήπως η Aegean Power προχώρησε σε αλλαγή με μετοχικής σύνθεσης και δεν ενημέρωσε την ΡΑΕ και αγνόησε την νομοθεσία;

Και αν προχώρησε σε αλλαγή των μετόχων, πώς αλήθεια κατάφερε να πάρει φορολογική ενημερότητα, τη στιγμή που τα οφειλόμενα σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ ήταν περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ; Ποιος συμβολαιογράφος έβαλε την υπογραφή του και προχώρησε την αίτηση και την ολοκλήρωση της; Πιο πρωτοδικείο την επικύρωσε; Ποιος έφορος και ποια εφορία την ολοκλήρωσε;

Για τα ΜΜΕ ο Μελισσανίδης είχε αποχωρήσει

Επίσης, δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψη της ΡΑΕ τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την πλευρά Μελισσανίδη να αποχωρεί από την Aegean Power, ήδη από τα μέσα Αυγούστου 2011; (Βλέπε: π.χ. δημοσίευμα του newsit.gr, «Αποχωρεί ο Δ. Μελισσανίδης από την Aegean Power», 15.8.2011, http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=91362&catid=13). Στις 10 Αυγούστου 2011, δημοσίευμα αναφέρει: «Την αποχώρησή της από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε η Aegean, “στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών στόχων και των προτεραιοτήτων της”. Σε σημερινή ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει ότι πωλεί το εταιρικό της μερίδιο και αποχωρεί από την εταιρεία Aegean Power, η οποία από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει την εμπορική της δραστηριότητα με νέο εταιρικό σχήμα και ονομασία».

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου με έντεχνο τρόπο γραφόταν σε πολλά ΜΜΕ ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας φεύγει από την εταιρεία γιατί δεν συμφωνεί με την οικονομική διαχείριση. Και ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο μαγαζί που του ανήκε κατά 50%, πως αποφασίζει και φεύγει από μία επιχείρηση που χρωστάει τόσα χρήματα δίχως να τον ενοχλήσει κανείς; Παιδική χαρά το βρήκε και πέρασε για λίγο να παίξει και να δοκιμάσει την τραμπάλα;

Στις 2 Νοεμβρίου 2011, η ΡΑΕ τροποποιεί την Άδεια Προμήθειας Φυσικού Αερίου της εταιρείας Aegean Power Ανώνυμη Εταιρία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας. (Βλέπε: Απόφαση ΡΑΕ υπ΄ αριθμ. 1344/2011, ΑΔΑ: 45ΒΧΙΔΞ-ΔΛΣ).

Οι… καλοπληρωτές πήραν και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. («Χορήγηση Άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου στην “Aegean Power A.E.”», απόφαση υπ’ αριθμ. 1/Α/4087/22.02.2011).
Το σκεπτικό της ΡΑΕ ανέφερε: «Επειδή, η Ρ.Α.Ε. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Νόμου και των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού Αδειών, εξέτασε τα στοιχεία του φακέλου που υποβλήθηκε για την τροποποίηση Άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου. Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι ο αιτών άλλαξε την εταιρική του επωνυμία από «Aegean Power A.E.» σε «Hellas Power A.E.». Επειδή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Κανονισμού Αδειών «Ο Κάτοχος της Άδειας υποχρεούται να υποβάλει αίτηση τροποποίησης της Άδειας του στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αλλαγής επωνυμίας του κατόχου της Άδειας, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο». Επειδή, από τα στοιχεία του υποβληθέντος φακέλου προκύπτει ότι πέραν της αλλαγής της επωνυμίας της εταιρείας, ουδεμία άλλη αλλαγή έχει επέλθει. Επειδή, ο αιτών υπέβαλλε αίτηση στην οποία αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους της αιτούμενης τροποποίησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2, του άρθρου 15, του Κανονισμού Αδειών». Όλα αυτά στις 2 Νοεμβρίου 2011, ενώ σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 14 Νοεμβρίου 2011, όπως προαναφέρθηκε, η ΡΑΕ αποδέχτηκε την αλλαγή επωνυμίας για την άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

H ΡΑΕ έχει γενική αρμοδιότητα επί ζητημάτων ανταγωνισμού. (Άρθρο 3 § 4 εδ. ε’: «Να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας και η εύρυθμη λειτουργία αυτής, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».) Ειδικότερα, ορίζεται ότι η ΡΑΕ κατά τη χορήγηση, τροποποίηση, ανάκληση αδειών, εξετάζει τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. (Άρθρο 13, «Χορήγηση αδειών», §1 εδ. α’). Οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού κατά τη ΡΑΕ εξασφαλίζονται όταν φεσώνουν το ελληνικό δημόσιο; Η ΡΑΕ δεν γνώριζε ότι η Aegean Power δεν είχε αποδώσει χρήματα στη ΔΕΗ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 και καθυστερούσε να πληρώσει και το ΔΕΣΜΗΕ, το ΦΠΑ, καθώς και μια σειρά από φόρους και τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος; Πώς γίνεται το… θαύμα και η ΡΑΕ αποδέχεται την αλλαγή επωνυμίας παρότι η εταιρεία έχει φεσώσει το ελληνικό δημόσιο; Πάντως μολονότι πήραν την έγκριση και προχώρησαν στην αλλαγής της επωνυμίας, διατήρησαν αναλλοίωτη, όπως επιβεβαιώνει η ίδια η ΡΑΕ, τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και ως εκ τούτου τα χρέη προς τρίτους συνέχισαν να βαραίνουν τόσο τον Γιώργο Μελισσανίδη όσο και τον Βασίλη Μηλιώνη.

Η ΡΑΕ καλύπτει τα νώτα της

Στις 7 Φεβρουαρίου 2012, η ΡΑΕ δικαίωσε την ΔΕΗ για τα χρήματα που ζητάει και καταδίκασε την εταιρεία για ασυνέπεια ως προς εξόφληση των επιβαλλόμενων Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). (Βλέπε: Απόφαση ΡΑΕ υπ” αριθμ. 63/2012, ΑΔΑ: ΒΟΖΑΙΔΞ]ΟΟΚ). Βέβαια, τον Φεβρουάριο του 2012 έχει ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο «έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη» και η ανεξάρτητη αρχή φρόντισε ετεροχρονισμένα να καλύψει τα νώτα της.

Αναφέρει η ΡΑΕ: «Η «Hellas Power» (σ.σ.: δηλαδή, η Aegean Power A.E), καθ” όλη τη διάρκεια του έτους 2011 ήταν ασυνεπής στην εξόφληση των επιβαλλόμενων Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου, ενώ παραβίαζε συστηματικά τις προθεσμίες πληρωμής με αποτέλεσμα τη σώρευση του υπέρογκου ποσού των 29.071.800,70 ευρώ το οποίο προκαλεί μέγιστη οικονομική ζημία στη ΔΕΗ».

Θυμίζουμε ότι το 2011, ο Γιώργος Μελισσανίδης συμμετέχει κανονικά με 50% στην κοινοπραξία Hellas Power A.E, όπως μετονομάστηκε η Aegean Power. Και η ΡΑΕ καταλήγει: «Στην επιβολή του προσωρινού μέτρου κατά το άρθρο 35 του ν. 4001/2011, ως εξής: Tην παροχή εγγυοδοσίας από την εταιρεία Hellas Power A.E για ποσό ίσο με το 25% επί της αναφερόμενης στην κρινόμενη καταγγελία οφειλής, δηλ. επί του ποσού των 29.071.800,70 ευρώ, η οποία κατ” επιλογήν της θα παρασχεθεί υπέρ της διαχειρίστριας του Δικτύου».

Η ΡΑΕ πάλι ετεροχρονισμένα προσπάθησε να καλύψει τα νώτα της και για τις οφειλές της Aegean Power προς το ΔΕΣΜΗΕ, αν και από το καλοκαίρι του 2011 είχε λάβει επιστολές διαμαρτυρίας για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Η ΡΑΕ συνεδρίασε στις 19 Ιανουαρίου 2012 για να εξετάσει γιατί η Hellas Power (πρώην Aegean Power) δεν είχε αποδώσει εγγυητικές επιστολές στο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με αποφάσεις της αρχής τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011: «Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, η Εταιρεία (Aegean Power) έπρεπε να καταθέσει εγγυητικές επιστολές ύψους 9.373.000 ευρώ για τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΗΕΠ και 5.984.000 ευρώ για τις εκτός ΗΕΠ υποχρεώσεις της». Στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου 2012, η ΡΑΕ σημειώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, η ΡΑΕ, στις 5.8.2011, εξέδωσε την απόφαση υπ’ αριθ. 1033/2011 σχετικά με τη μεθοδολογία καθορισμού του αλγορίθμου υπολογισμού των αναγκαίων εγγυήσεων. Στη συνέχεια, στις 19.9.2011, η ΡΑΕ εξέδωσε την υπ΄ αρ. 1159/2011 Απόφασή της – Έγκριση του Πίνακα Ποσών Εγγύησης κατά την ως άνω μεθοδολογία, βάσει του οποίου ο ΔΕΣΜΗΕ θα υπολόγιζε το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων για κάθε Προμηθευτή. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, η Εταιρεία (Aegean Power) έπρεπε να καταθέσει εγγυητικές επιστολές ύψους 9.373.000 ευρώ για τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΗΕΠ και 5.984.000 ευρώ για τις εκτός ΗΕΠ υποχρεώσεις της. Η ΡΑΕ με την υπ΄ αρ. 15/19.01.2012 απόφασή της, κάλεσε σε ακρόαση την Εταιρεία, κατά την 30/1/2012, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της σχετικά με τη μη υποβολή εγγυητικών επιστολών υπέρ του ΔΕΣΜΗΕ, και επιπλέον προκειμένου να επεξηγήσει την μη συνάδουσα με την πρακτική της αγοράς να κάνει μόνο εξαγωγές, χωρίς δηλαδή αντίστοιχες εισαγωγές, μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας».

Προσέξτε, τώρα: η ΡΑΕ συνεδριάζει στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 για να καθορίσει εγγυητικές επιστολές για την Aegean Power. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία, η Aegean Power καταθέτει αίτηση αλλαγής επωνυμίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ με την οποία εγκρίνεται η αλλαγή. Συμπτώσεις ε;

Εν ολίγοις, η ΡΑΕ γνώριζε πολύ καλά τις οφειλές προς ΔΕΣΜΗΕ, που έφτασαν το Νοέμβριο του 2011 τα 43.593.644,70 ευρώ, αλλά και ότι η Aegean Power δεν είχε καταβάλει τις εγγυητικές επιστολές ύψους περίπου 15.000.000 ευρώ.

Η ΡΑΕ ανώτερη του υπουργείου

Η ΡΑΕ δεν έλαβε σοβαρά υπόψη ότι η Aegean Power καθυστερούσε τις πληρωμές και αυτό φαίνεται από τον Ιούνιο του 2011 (Υπ΄αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-140016/22.06.2011) αλλά και τον Ιούλιο του 2011 21, με επιστολές τις ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ προς την «AEGEAN POWER S.A.» για ληξιπρόθεσμες οφειλές της τελευταίας. Τα χρήματα που χρωστούσε τότε η εταιρεία, πριν την αλλαγή της επωνυμίας της, ήταν για ΦΠΑ, για Δημοτικά Τέλη, για Δημοτικούς Φόρους, για τέλος υπέρ ΕΡΤ, για τέλος ΑΠΕ, για το ΤΑΠ, για το φόρο καυσίμων. Γιατί δεν ρωτήθηκε ποτέ το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ);

Η ΡΑΕ με την απόφαση της 1356/11 είχε απορρίψει τις ενστάσεις της ΔΕΗ, με την αιτιολόγηση ότι ως προϊσταμένη ρυθμιστική αρχή είναι η μόνη υπεύθυνη για την έγκριση ή μη του αιτήματος. Ουσιαστικά είχε αγνοήσει και τις επιστολές του ΔΕΣΜΗΕ από το καλοκαίρι του 2011 αλλά και ό,τι η ΡΑΕ γνώριζε πως συμβαίνει με τις οφειλές και τις εγγυήσεις.

Στην πραγματικότητα, η ΡΑΕ τότε αξιοποιεί τον μνημονιακό νόμο 4001/2011, βάση του οποίου δεν απαιτείται πλέον έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Άρθρο 13, Χορήγηση Αδειών). Πλέον μπορεί να αποφασίσει μόνη της η ΡΑΕ για οποιαδήποτε άδεια επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οποιαδήποτε αλλαγή επωνυμίας, μετοχικής σύνθεσης για τις Ανώνυμες Εταιρείες. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετατρέπεται η ΡΑΕ σε ισόβαθμη του Υπουργείου, επί της ουσίας ανώτερη της ανώτερης δημόσιας αρχής της χώρας και λογοδοτεί μόνο στην Ελληνική Βουλή και στη Κομισιόν! Ο συγκεκριμένος νόμος ισοδυναμεί με παράδοση της κυβερνητικής διοίκησης απευθείας σε εκπροσώπους ιδιωτικών μονοπωλιακών συμφερόντων, όπως είναι η ΡΑΕ, και έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για κάθε μορφής σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου και κυρίως των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Το μεγάλο κόλπο

Δεκαπέντε ημέρες μετά την έγκριση της ΡΑΕ για την αλλαγή της επωνυμίας της, η Hellas Power A.E επιδιώκει να πετύχει το μεγάλο κόλπο: Στις 29 Νοεμβρίου 2011 ζητάει από τη ΡΑΕ την τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και την μεταβίβασή της σε ένα ρωσο-αραβικό fund, με την επωνυμία Worldwide Energy Limited». Μάλιστα στη συνέχεια η Hellas Power, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες που δεν είχαν την έγκριση της ΡΑΕ, υποστηρίζει ότι μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρείας στο συγκεκριμένο fund, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011. Ο Βασίλης Μηλιώνης στην κατάθεση του στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα υποστήριξε ότι πούλησε (στον Φλώρο, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια) την εταιρεία και δεν έχει καμμία ανάμειξη με τα χρήματα που ταξίδεψαν για φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό. Τα ίδια έχει πει και με δηλώσεις του στον Τύπο.

Κι εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα: Γιατί όταν ο Βασίλης Μηλιώνης γνωστοποίησε με την επιστολή του της 29ης Νοεμβρίου 2009 προς τη ΡΑΕ (Υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-147289/29.11.2011) την αλλαγή ελέγχου της Hellas Power A.E. και εμφανίστηκε ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της, δεν κάλεσε η ΡΑΕ τον Γιώργο Μελισσανίδη να δώσει εξηγήσεις για το πότε μεταβίβασε τον έλεγχο της Strouthinco Holdings co. Limited, χωρίς να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες; Ιδιαίτερα καθότι γνώριζε, όπως προκύπτει από απόφασή της (σημ. 6, Απόφαση ΡΑΕ υπ΄αριθμ. 924/2012, ΑΔΑ: Β4ΣΛΙΔΞ-ΑΣΘ ) ότι τεκμαίρεται «σύνδεση μεταξύ της αιτούσας εταιρείας Aegean Power A.E (νυν Hellas Power Α.Ε) και του κ. Μελισσανίδη, μέσω της εταιρείας Strouthinco Holdings LTD, η οποία κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της αδειούχου εταιρείας και η οποία ανήκε κατά 100% στον κ. Μελισσανίδη» και ότι «η δυνατότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησης του αδειοδοτηθέντος έργου δεν παρέχεται πλέον από τον κ. Μελισσανίδη – μετά την αποχώρησή του από το μετοχικό σχήμα της «Hellas Power Α.Ε.». Γιατί η ΡΑΕ με επιστολή της ζήτησε από την Hellas Power Α.Ε. τα απαραίτητα νομιμοποιητικά στοιχεία λόγω μεταβολής του ελέγχου της; (Βλέπε: επιστολή ΡΑΕ Ο-50235/20.2.2012)

Στις 09 Φεβρουαρίου 2012, η Hellas Power Α.Ε. γνωστοποίησε στη ΡΑΕ εκ νέου αλλαγή της εταιρικής της επωνυμίας σε «ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», διατηρουμένου του διακριτικού τίτλου «HELLAS POWER ΑΕ». (Υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-150698). Κοινώς ζήτησε απλά την αλλαγή της επωνυμίας της, όπως είχε κάνει προηγουμένως η Aegean Power. (Επιστολή Ι-143955/19-09-2011, ΤΡ-01198/27-09-2011). Γιατί η ΡΑΕ στις 9 Φεβρουαρίου 2012 στην αλλαγή επωνυμίας ζητάει τα νομιμοποιητικά στοιχεία, ενώ δεν τα είχε ζητήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 όταν η Aegean Power αιτήθηκε την αλλαγή επωνυμίας της σε Hellas Power;

Οι παράδοξες αποφάσεις της ΡΑΕ
Στις 14 Ιουνίου 2012, η ΡΑΕ συνεδριάζει και αποφασίζει να απορρίψει τόσο το αρχικό αίτημα της Hellas Power A.E (29/11/2011) όσο και το μεταγενέστερο (09/02/2012) για τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας με την παραχώρηση των μετοχών στο ρωσο-αραβικό fund. Οπως σημειώνει η ΡΑΕ, για τη μεταβολή του μετοχικού ελέγχου απαιτείται η υποβολή στοιχείων μετοχικού ελέγχου της εταιρείας Hellas Power AE, η οποία δεν έχει γίνει ως σήμερα. Η ΡΑΕ σημειώνει ακόμη ότι εκκρεμεί ο έλεγχος από την ίδια της μεταβολής του ελέγχου της Hellas Power A.E. Μάλιστα, καλεί την εταιρεία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος αυτός, «εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την παραλαβή της παρούσας», να προσκομίσει συμπληρωματικά τα στοιχεία των μετοχών. Μεταξύ άλλων, απαιτεί τα στοιχεία των μετόχων του ρωσο-αραβικού Worldwide Energy Limited, καθώς και το καταστατικό της εταιρείας και το πιστοποιητικό σύστασης αυτής, σημειώνοντας: «Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της «Worldwide Energy Limited» ανέρχεται μόλις σε 21,320 ευρώ, χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται η χρηματοοικονομική ευρωστία και φερεγγυότητα, της συγκεκριμένης εταιρείας».

Μάλιστα η ΡΑΕ ζητά να τις αποδοθούν «πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις» των εταιριών Strouthinco Holdings Co. Limited και Nisma Ltd, «καθώς και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων των «Nisma Ltd», και «Strouthinco Holdings Co. Limited» μέχρι φυσικού προσώπου», αφού συνεχίζει να αναγνωρίζει ως βασικούς μετόχους της Ηellaς Ρower μόνο τις δυο συγκεκριμένες εταιρείες. Για του λόγου το αληθές (ΑΔΑ: Β41ΚΙΔΞ-1Ι2) απόφαση ΡΑΕ υπ΄αριθμόν 525/2012: «Η εταιρεία {…} γνωστοποιούσε ότι δυνάμει συμφωνίας μεταξύ του μέχρι πρότινος απώτερου μετόχου της Βασίλειου Μηλιώνη με την αλλοδαπή εταιρεία «Worldwide EnergyLimited», εδρεύουσα στο Ντουμπαϊ, ο Β. Μηλιώνης μεταβίβασε στην τελευταία το σύνολο των μετοχών του της εν Κύπρω εδρεύουσας Sonicrost Ltd (holding εταιρίας NISMA Ltd και Strouthinco Holding Ltd) και κατ΄ επέκταση της «HELLAS POWER A.E.» και των εν Ελλάδι θυγατρικών της. Εν προκειμένω οι άμεσοι μέτοχοι της «HELLAS POWER A.E.» παραμένουν οι NISMA Ltd (50%) και Strouthinco Holding Ltd (50%). (β) Η ΡΑΕ {…} σε συνέχεια της επιστολής σας με αρ.πρωτ. Ι-147289/29.11.2011,σχετικά με τη γνωστοποίηση της αλλαγής ελέγχου της Hellas Power AE, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τόσο για συλλογή πάσης φύσεως στοιχείων, ιδίως οικονομικών, λογιστικών, εμπορικών και λοιπών (άρθρο 27, παράγραφος 1, ν.4001/2011), όσο και για την εποπτεία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς, σας καλεί όπως αποστείλετε από την πλευρά σας, τόσο για τον όμιλο «Worldwide Energy Limited», όσο και για τις εταιρίες α) Sonicrost Ltd, β) Nisma Ltd και γ) Strouthinco Ltd που τον απαρτίζουν, τα ακόλουθα στοιχεία: 1. Νομιμοποιητικά έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η επιτρεπόμενη από το νόμο μορφή της εταιρίας και το καταβεβλημένο εταιρικό της κεφάλαιο. 2. Πιστοποιητικά σύστασης, διευθυντών & έδρας της εταιρίας. 3. Εν ισχύ Ιδρυτικό και Καταστατικό έγγραφο της εταιρίας. 4. Οργανωτική και διοικητική δομή της εταιρίας 5. Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρίας, των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών, με τις αντίστοιχες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών και τα σχετικά πιστοποιητικά ελέγχου {….} Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρεία καλείται να υποβάλει εντός της ως άνω προθεσμίας, αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «Οnomana Ltd» μέχρι φυσικού προσώπου, η οποία κατέστη μέτοχος της εταιρείας «Strouthinco Holdings Co. Limited», πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών «Strouthinco Holdings Co. Limited» και «Nisma Ltd», καθώς και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων των «Nisma Ltd», και «Strouthinco Holdings Co. Limited» μέχρι φυσικού προσώπου. {…} v. Ενημέρωση της Αρχής για την αποχώρηση της εταιρίας «Onomana Ltd» από τη μετοχική σύνθεση της Strouthinco, λόγω της απόκτησης από τη «Sonicroft Ltd». Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρεία καλείται να υποβάλει εντός της ως άνω προθεσμίας, αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της «Οnomana Ltd» μέχρι φυσικού προσώπου, η οποία κατέστη μέτοχος της εταιρείας «Strouthinco Holdings Co. Limited», πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών «Strouthinco Holdings Co. Limited» και «Nisma Ltd», καθώς και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων των «Nisma Ltd», και «Strouthinco Holdings Co. Limited» μέχρι φυσικού προσώπου».

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποδόθηκαν ποτέ στη ΡΑΕ.

Στην απόφαση αυτή η ΡΑΕ σωστά απαίτησε να της προσκομίσουν τα έγραφα της αλλαγής επωνυμίας και της αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης μέχρι φυσικού προσώπου, κάτι που δεν είχε πράξει όταν η Aegean Power αιτήθηκε αλλαγή επωνυμίας σε Hellas Power – ακόμη περισσότερο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ενδέχεται να άλλαζε και μετοχική σύνθεση. «Ενδέχεται», διότι προκύπτει από ανάγνωση απόφασης της ΡΑΕ, χωρίς να αποδεικνύεται από κανένα έγγραφο που θα έπρεπε να έχει προσκομίσει και να έχει δημοσιευτεί. Είναι αξιοπερίεργο πώς τόσο έμπειροι τεχνοκράτες -το ΔΣ της ΡΑΕ- μιλούν για αλλαγή μετοχικού κεφαλαίου 50%, αλλαγή ή έλλειψη επιχειρηματικού υπευθύνου, χωρίς να αναζητούν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες τις λογιστικές καταστάσεις, τις αποδόσεις των οφειλών προς το δημόσιο, τη μέθοδο αγοραπωλησίας μετοχών, τη φορολογική αξιολόγηση των νομικών προσώπων.

Οι παράδοξες αποφάσεις της ΡΑΕ συνεχίζονται ως εξής: Στις 24 Ιανουαρίου 2012, ανακάλεσε οριστικά την άδεια της Hellas Power AE (είχε αποκαλυφθεί η κατάχρηση εναντίον του δημοσίου, 924/2012, 850Α/2012, αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-149817/24.01.2012). Στις 5 Απριλίου 2012, η διαγραμμένη από τα μητρώα Hellas Power ΑΕ καταγγέλλει την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την τιμολόγηση και την πολιτική στη διάθεση της ενέργειας και η ΡΑΕ συνεδριάζει στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 και δικαιώνει τους κατηγορούμενους ως καταχραστές. Αν συνδυαστεί η καταγγελία της Aegean Power A.E κατά της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς (1257/2011), όπου η ΡΑΕ δικαίωσε την καταγγέλλουσα εταιρεία, και η απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2012, όπου δικαιώνει την Hellas Power Α.Ε, οι κατηγορούμενοι καταχραστές έχουν δύο αποφάσεις της ΡΑΕ στη διάθεση τους να τις χρησιμοποιήσουν ώστε να ζητούν αποζημιώσεις και να φτάσουν στην λογική των συμψηφισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταχραστές είχαν το θράσος να κάνουν αγωγές.

Και τα ερωτήματα προς κάθε υπεύθυνο…

Πολλά ερωτήματα δημιουργούν και πάλι οι χειρισμοί της ΡΑΕ, αφού παρότι έχει διαπιστώσει τις παρατυπίες των εταιρειών, περιορίζεται αρχικά μόνο σε συστάσεις. Μόνο όταν το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει για τα καλά, απορρίπτει το αίτημα για τη μεταβίβαση των μετοχών της Hellas Power στο ρωσο-αραβικό fund.

Ο Μηλιώνης πούλησε την Hellas Power με αντάλλαγμα 20 εκατομμύρια ευρώ και ετοιμαζόταν να κάνει την μεγάλη ζωή αλλά τον τσίμπησε η δικαιοσύνη και βρέθηκε κατηγορούμενος και προφυλακισμένος. Το σχέδιο απεμπλοκής και των δύο συνεταίρων πέτυχε κατά το ήμισυ.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου και ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας, που χειρίζονται την υπόθεση της Energa και Hellas Power, αποφάσισαν την προφυλάκιση των Μηλιώνη, Φλώρου και των ανθρώπων της επιρροής του τελευταίου, που κρύβονταν πίσω από τις τελευταίες υπεράκτιες εταιρείες. Ο Φλώρος φέρεται να μετέφερε στο εξωτερικό ό,τι είχε εισπράξει και δεν είχε αποδώσει με την εταιρεία Energa και ό,τι πρόλαβε με την Hellas Power από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012, όπου και της αφαιρέθηκε η άδεια προμήθειας.

Το γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα στην υπόθεση είναι ότι δεν είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο την ίδια τύχη. Μέσα από χιλιάδες (κυριολεκτικά) σελίδες απόφασεων της ΡΑΕ και αλληλογραφίες με τις εταιρείες και τη ΔΕΗ και τη ΔΕΣΜΗΕ, χρειάζεται τύχη και μεγάλο κόπο για να καταλήξει κάποιος σε συμπεράσματα. Προκαλεί ερωτηματικά για παράδειγμα το γεγονός ότι κατηγορούμενος για την υπόθεση σε ότι αφορά την Hellas Power ήταν μόνο ο Β. Μηλιώνης, όταν την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της ΡΑΕ, από τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας δεν αποχώρησε ποτέ ο Γιώργος Μελισανίδης, και αν αυτό έγινε ενδεχομένως δεν έχει γίνει με νόμιμο και διαφανή τρόπο.

Ο Γιώργος Μελισανίδης στην κατάθεση του στον ανακριτή φέρεται να υποστήριξε ότι αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα γιατί δεν ήταν ευχαριστημένος με τις προοπτικές του εγχειρήματος σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Προκαλεί ερωτήματα επίσης το γεγονός ότι πριν την αλλαγή της επωνυμίας σε Hellas Power από Aegean Power, η τελευταία ήδη χρωστάει σε κρατικές επιχειρήσεις χρήματα που όπως φαίνεται δεν αποδόθηκαν στο δημόσιο, αλλά μοναδικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Βασίλης Μηλιώνης και όχι ο μέχρι τότε συνέταιρός του…

Μήπως πρέπει να δοθούν αναλυτικές λίστες με τα ποσά που οφείλουν η Aegean Power και η Hellas Power; Πόσα χρήματα οφείλεί η κάθε κοινοπραξία πριν και μετά την αλλαγή της επωνυμίας της για ΦΠΑ, Δημοτικά Τέλη, Δημοτικούς Φόρους, τέλος υπέρ ΕΡΤ, τέλος ΑΠΕ, ΤΑΠ, φόρος καυσίμων, ΕΕΤΗΕΔΕ (το περιβόητο «χαράτσι»); Που πήγαν τα χρήματα από τις εγγυήσεις που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές; Υπήρξε πολιτική παρέμβαση προς τις διοικήσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΣΜΗΕ και προς την ανεξάρτητη αρχή της ΡΑΕ; Καθυστέρησαν κάποιοι να παρέμβουν γιατί υπήρξε άνωθεν εντολή και από πού;

Σημείωση: 

Στη διάρκεια του ρεπορτάζ, το UNFOLLOW απέστειλε επιστολή στην ΡΑΕ (Δρ. Νίκο Βασιλάκο – Πρόεδρο, κ. Δημήτρη Ραχιώτη -Αντιπρόεδρο Α’, κ. Μίλτο Ασλάνογλου – Αντιπρόεδρο Β’, κ. Κυριάκο Βλάχο – Μέλος, κ. Ευάγγελο Διαλυνά – Μέλος, Δρ. Μιχάλη Θωμαδάκη – Μέλος, κ. Γεώργιο Λάγαρη – Μέλος) ζητώντας αναλυτικά απαντήσεις για όλα τα παραπάνω. Μέχρι τη στιγμή που το περιοδικό έπρεπε να φύγει το τυπογραφείο, η ΡΑΕ δεν είχε απαντήσει. Με χαρά να δημοσιεύσουμε τυχόν απάντηση της στην ιστοσελίδα μας.

Η επιστολή του UNFOLLOW εστάλη και προς τους: Εισαγγελία Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόρη Πεπόνη, Προϊστάμενη Εισαγγελέα Πρωτοδικών κα Παναγιώτα Φάκου, Εισαγγελέα κα Πόπη Παπανδρέου, Ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα. 

Τέλος εστάλη προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων, κ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Οικονομικών, κ Γιάννη Στουρνάρα.

unfollow.com.gr/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me