31/7/14

Χρηματιστήριο: Πτώση Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.180

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 31 Ιουλίου 2014 - 11:35

Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FT 25. Απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και ΕΕΕ. Ξεπερνά το 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.
Επιφυλακτικές - πτωτικές είναι οι τάσεις που επικρατούν στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις ζημιές - ρεκόρ που ανακοίνωσε η Πορτογαλική Banco Espirito Santo, (χθες μετά την λήξη της συνεδρίασης) και οι οποίες την οδηγούν σε υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ενώ έχει συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, μέχρι στιγμής, κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τους πωλητές να αυξάνουν τοις επιθετικές τους διαθέσεις μετά τις 10.53, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το "κόκκινο" να επικρατεί σε όλο το εύρος του ταμπλώ του FTSE25, ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το ένα προς τρία.
Η διαφορά με τις αμέσως προηγούμενες, πτωτικές, συνεδριάσεις, είναι ότι σήμερα και μέχρι στιγμής, οι πωλητές δείχνουν "πλουραλισμό" στις κινήσεις τους και επεκτείνουν την "δραστηριότητά" τους και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.
Εννοείται ότι με τρέχοντα δεδομένα έκλεισε και το υπάρχον "gap" στις 1181 - 1177 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 380 - 378 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά αυτό μάλλον δευτερεύουσα σημασία έχει.
Ο τζίρος δείχνει σχετικά αυξημένος και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για μία συνεδρίαση στην οποία η πτωτική τάση ανεβάζει στροφές. Σε κάθε περίπτωση, η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ (στις 11:00) από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές στο ΑΛΦΑΤΠ.
Από τον "κατακόκκινο" FTSE25, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και ΕΕΕ, ενώ μόνο η ΔΕΗ προσπαθεί να "κρατήσει τα προσχήματα" κινούμενη πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με εναλλαγές προσήμων.
Εννοείται ότι η παρούσα εικόνα εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους, καθώς δεν θέλει πολύ να "απλώσει" η πτωτική τάση και οι κινήσεις "stop loss" να δημιουργήσουν συνθήκες μίνι "sell off".
Χαμηλότερα του 25αρη, το "παλεύει" η Ιντρακόμ, εν όψει πιθανών εξελίξεων στο deal Vodafone - HOL.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me