12/3/14

Task Force: Απώλειες 9 δισ. € από ΦΠΑ


Στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει τις απώλειες από ΦΠΑ η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράινχενμπαχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ενώ παράλληλα, χαρακτηρίζει εξωπραγματικά τα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις, με τη μείωση των οποίων, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί η τρόικα.

Στην 6η έκθεσή της για την Ελλάδα, η Task Force σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι μόνο από τον ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει 4,7 του ΑΕΠ ετησίως. Την ίδια στιγμή, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλείται, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. 

Εκτός της φοροδιαφυγής, σοβαρό πρόβλημα για την Task Force είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, τονίζει την ανάγκη να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Στα θετικά, η ομάδα του Ρέιχενμπαχ καταγράφει την υψηλή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me