10/3/14

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από τον Θαν. Στ.

Το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα κατά κύριο λόγο και από την Ιαπωνία κατά δεύτερο, δείχνουν να επιβαρύνουν το κλίμα.


Ξεκινώντας από τους Ασιατικούς δείκτες, ασφαλώς και ξεχώρισαν το -1,01% του Nikkei, το -1,75% του Hang Seng και το -2,86% της Sanghai, μετά τα στοιχεία για το Κινεζικό εξωτερικό εμπόριο. 

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18,1% το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters) προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8% με εμπορικό πλεόνασμα 14,5 δισ. δολ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,1%, με αποτέλεσμα η Κίνα να καταγράψει εμπορικό έλλειμμα 23 δισ. δολ. για τον Φεβρουάριο.

Από την άλλη, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σε ετήσια βάση, ενώ η επίσημη εκτίμηση ήταν στο 1%. Επίσης σημαντική ήταν η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε νέο ρεκόρ, στα 1,589 τρισ. γεν (15,38 δισ. δολ.) ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για έλλειμμα 1,4 τρισ γεν, ενώ σήμερα ξεκίνησε η διήμερη σύνοδος της BoJ και με μεγάλες προσδοκίες για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ και η Societe Generale εκτιμά ότι το JPY πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον οίκο και όσον αφορά την ισοτιμία USD/JPY εκτιμάται ότι μια διάσπαση πάνω από το 102,85 θα οδηγούσε σε άνοδο, με το στόχο στο 105,60. 

Η σημαντικότερη αντίσταση για το ζεύγος βρίσκεται στο 103,67.
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωζώνη βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια". Έτσι αρχίζει πολυσέλιδο αφιέρωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: O πρώτος είναι να μετεξελιχθεί η Ευρωζώνη γρήγορα σε Ομοσπονδιακό Κράτος με νόμισμα το ευρώ. Ο δεύτερος είναι να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρίς το ευρώ.

"Η δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται ότι παραβιάζεται και από τον λεγόμενο 'Πυρήνα της Ευρωζώνης'. Η Ιταλία και η Γαλλία σήμερα αποτελούν τα 'μαύρα πρόβατα' της Ευρωζώνης εξαιτίας των υψηλών χρεών και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας" αναφέρει η έκθεση.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς το πώς ορίζονται τα προβληματικά δάνεια, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στην ανακοίνωση που θα εκδώσει αύριο Τρίτη η ΕΚΤ για το πώς θα τεστάρει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων Τραπεζών της Ευρωζώνης, δήλωσαν πηγές στο Reuters. 

Οι λεπτομέρειες θα δώσουν στις 128 Τράπεζες που συμμετέχουν στα "stress tests" την πιο λεπτομερή μέχρι στιγμής γνώση ως προς το πώς θα εξεταστούν τα βιβλία τους από τους επιθεωρητές, που θα πρέπει να αποφασίσουν πόσα επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν, προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα επόπτη όλων των Τραπεζών τον Νοέμβριο.

"Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένες Τράπεζες για να αποφασίσουν αν ένα δάνειο έχει γίνει προβληματικό, θα είναι κατώτερες αυτών που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αναθεώρηση των στοιχείων των δανείων", ανέφερε η μια από τις πηγές.

Με ελεγχόμενες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον S&P 500, να υποχωρεί ελαφρώς από ένα ακόμα ιστορικό υψηλό που σημείωσε στην συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Σημειώνεται ότι λόγω αλλαγής ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση λήγει από σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Τα χρέη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 100 τρισ. δολάρια περί τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από Κράτη και Επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). 

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από Κυβερνητικά προγράμματα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη διάσωση Τραπεζών. Οι Κυβερνήσεις έχουν συνολικά χρέη 43 τρισ., ένα ποσό αυξημένο κατά 80% σε σύγκριση με τα μέσα του 2007 (!)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me