Το
πρωτογενές πλεόνασμα και ο περιορισμός της ύφεσης, «όπλα» στα χέρια του
υπουργού Οικονομικών - Εντός της εβδομάδας αναμένεται η επιστροφή της
ομάδας Τόμσεν - Εκνευρισμός για την αμφισβήτηση του «success story» από
τους Ευρωπαίους
Στην Τρόικα απέστειλε το ΥΠΟΙΚ το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, που κατήρτισε το οικονομικό επιτελείο, ενσωματώνοντας όμως μόνο τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού η επικοινωνία με τους ελεγκτές γίνεται ακόμα εξ αποστάσεως και σε πολλά θέματα αποφεύγουν να απαντήσουν ανοικτά και με στοιχεία.
Τα στοιχεία αυτά ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει και σαν «θετικές εκπλήξεις» (με κορυφαίες το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μικρότερη από το αναμενόμενο ύφεση) τη Δευτέρα στο Eurogroup, για να αποδείξει στους Eυρωπαίους ομολόγους του ότι τα καταφέρνουμε καλύτερα, όταν... «δεν ακούμε την Τρόικα».
Επειδή όμως, εδώ και πέντε μήνες, οι δανειστές δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε μία έκθεση προόδου από τους ελεγκτές, οι Ευρωπαίοι αμφισβητίες της χώρας μας βρίσκουν ξανά «γήπεδο» να εκφράζουν ερωτηματικά και επιφυλάξεις.
Ανώνυμοι και επώνυμοι αξιωματούχοι αναρωτιούνται δημοσίως «γιατί βιάζεται» η ελληνική κυβέρνηση να μετρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αρνούμενοι να πουν δημοσίως έστω και μια καλή κουβέντα, τώρα που όλα δείχνουν πως ο ουσιαστικός στόχος για μηδενισμό των ελλειμμάτων επετεύχθη, όποιο και αν είναι το τελικό ύψος του πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί.
Περίπου 100 μέρες πριν τις ευρωεκλογές και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και... οιωνεί πρόεδρος στο Eurogroup στη θέση του κ. Ντάισελμπλουμ (ως προεδρεύων του Ecofin) είναι προετοιμασμένος να ακούσει πάλι γκρίνιες, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ομολόγων του της ευρωζώνης, επειδή δεν έχει επιστρέψει ακόμα η Τρόικα στη χώρα μας.
Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα δείχνουν ότι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίζουν να επιστρέφουν και πάλι οι ελεγκτές. Η επιφυλακτική στάση, όμως, των δανειστών, που συνεχίζουν να αμφισβητούν το «success story» της κυβέρνησης, προκαλεί ανησυχία και εκνευρισμό στην Αθήνα.
Παρότι σχεδόν κάθε μέρα εδώ και τρεις μήνες έρχονται στο φως νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι η Αθήνα δικαιώνεται στις εκτιμήσεις της για τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει συντελεστεί με τις θυσίες του λαού στη χώρα μας, οι ξένοι (επι)κριτές πληθαίνουν, αντί να μειώνονται.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών, αλλά και το ΔΝΤ, θριαμβολογούσαν σε κάθε ευκαιρία για την πρόοδο των προγραμμάτων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία ή και στην Κύπρο, έχουν πολύ καιρό να μιλήσουν ανοικτά ευμενώς για την Αθήνα και μοιάζουν να το αποφεύγουν, ειδικά τώρα που ξεκινάει μια νέα θερμή προεκλογική περίοδος στις χώρες της ευρωζώνης.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ "βάζει πάγο" έως τις ευρωεκλογές στις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους και αποκαλύπτει ότι έχει στείλει μήνυμα στην Αθήνα να μη βιάζεται να ανοίξει τέτοια συζήτηση, που θα έδινε "τροφή" στους ευρωσκεπτικιστές αντιπάλους της στη χώρα της, ενώ ο και Όλι Ρεν "δείχνει" ότι ο τρέχων έλεγχος της Τρόικα μπορεί να διαρκέσει έως και τον Απρίλιο.
Ακόμα και τώρα, που πολλοί θεωρούν πως υπεύθυνοι για την καθυστέρηση στην επάνοδο των ελεγκτών είναι ο κύριος Τόμσεν, ο συνήθης «πολέμιος» του ΔΝΤ και της Ουάσινγκτον, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτίμησε να εκφραστεί δημοσίως με καλά λόγια για το ρόλο του Ταμείου, αντί να μιλήσει για τα λάθη, για τα οποία μιλά ανοικτά πλέον η Αθήνα.
Φαίνεται μάλιστα έτσι ότι η πίεση που άσκησε η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το ρόλο της Τρόικα, προκάλεσε ενδεχομένως το αντίθετο αποτέλεσμα, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον κύριο Σόιμπλε να στηρίζουν τη σταση του ΔΝΤ, αντί να μιλούν για τις προσπάθειες και την πρόοδο της χώρας μας.
Σχετικά Αρθρα
Όλι Ρεν: Πρωτογενές πλεόνασμα δεν σημαίνει και ελαφρύνσεις
Λαγκάρντ: Πιέζουμε την Ελλάδα, δεν είμαστε ελαστικοίΤα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες