3/2/14

Η Dong Energy, η Goldman Sachs και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

Η Dong Energy, η Goldman Sachs και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών
Κυβερνητική κρίση στη Δανία, εξαιτίας της πώλησης της Dong Energy, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες αιολικής ενέργειας, στην Goldman Sachs! Το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, αποχώρησε, εξαιτίας του ότι πωλείται η εταιρεία αυτή και με P/BV 1,3367, θεωρώντας το πολύ χαμηλό! Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για τα εδώ τεκταινόμενα.
Σε πολύ δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση συνασπισμού της Χέλε Τόρινγκ-Σμιθ στη Δανία, μετά την αποχώρηση του τρίτου πόλου, του μικρού αριστερού λαϊκού κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω της συμφωνίας πώλησης της εταιρείας αιολικής ενέργειας Dong Energy, μίας από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της διεθνώς, στην Goldman Sachs.
Την Τετάρτη, θυμίζουμε ότι η επιτροπή Οικονομικών της Δανίας, ενέκρινε την αύξηση κατά 2 δισ. δολάρια της Dong Energy, με παραίτηση παλαιών μετόχων, ώστε να πάρει το 19% η Goldman Sachs, εισφέροντας περί το 1,5 δισ. δολ. και τα υπόλοιπα 500 εκατ. δύο συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.
Προσέξτε, όμως, τα ακόλουθα, που μας αφορούν άμεσα και ιδίως το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, που έχει την ευθύνη των ιδιωτικοποιήσεων. Η  αποτίμηση της Dong Energy, η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έγινε με P/BV 1,3367, ενώ στη χώρα μας πάμε να πωλήσουμε κρατική περιουσία και δημόσιο πλούτο, πολύ κάτω από P/BV 1, ακόμα και κοντά στο 0,60.
Από την υπόθεση της δανέζικης Dong Energy, προκύπτουν αβίαστα κάποια συμπεράσματα, τα οποία καλό είναι να τα έχουν υπόψη τους και οι εδώ ιθύνοντες των αποκρατικοποιήσεων. Κατ΄αρχήν, αποδεικνύεται ότι αν οι Αμερικανοί θέλουν κάτι πολύ, το πληρώνουν, ειδικά όταν έχουν ικανούς διαπραγματευτές απέναντί τους. Και δεύτερον, ότι οι Δανοί, στο άκουσμα της Goldman Sachs, «έφριξαν», γνωρίζοντας πολύ καλά ποιόν βάζουν στο... σπίτι τους. Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν η πώληση γινόταν, όχι με P/BV 1,3367, αλλά με 0,66...
Το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, βλέπουν αυτά που συμβαίνουν αλλού και φυσικά ανησυχούν σφόδρα, για το τι θα συμβεί, αν υπάρξει παρόμοια περίπτωση στον όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα της επόμενης ή των επόμενων αποκρατικοποιήσεων ή διάθεσης ακόμα και μειοψηφικών πακέτων μετοχών.
Σημειώστε, τέλος, ότι η Goldman Sachs, θα περιμένει μέχρι το 2017, μέχρι να γίνει η δημόσια εγγραφή, ώστε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η Dong Energy, το νέο απόκτημά της στη Δανία της ωραίας Χέλε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me