26/2/14

Τα σενάρια, οι προϋποθέσεις και το «δώρο»


Επιχειρήσεις: Γιατί ποντάρουν στο β' εξάμηνο

26/02/14

Επιχειρήσεις: Γιατί ποντάρουν στο β' εξάμηνο

του Στέφανου Κοτζαμάνη

 
Τέσσερις λόγοι που κάνουν τους παράγοντες της αγοράς να πιστεύουν πως το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς θα είναι καλύτερο από το πρώτο. Τα σενάρια, οι προϋποθέσεις και το «δώρο» από την αναδρομική μείωση του κόστους καυσίμων. 
 
Μπορεί η θετική επίδραση από τη συμφωνηθείσα μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου να έχει αναδρομική ισχύ και να ξεκινά από την 1η Ιουλίου 2013, ωστόσο κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς αναμένουν οι επιχειρήσεις τα νέα που θα μπορούσαν να τονώσουν τον τζίρο τους και να περιορίσουν το κόστος των εργασιών τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όσο και αν το ύψος της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, η όποια υποχώρηση στο κόστος των καυσίμων θα δώσει ανάσες στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως οι τελευταίες έχουν προχωρήσει σε ευρύτατες κινήσεις περιορισμού των λοιπών κατηγοριών κόστους την τελευταία τετραετία.
Γενικότερα μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή κερδοφορία των επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να επιζήσουν κόντρα στην κρίση αναμένεται ανώτερη της αντίστοιχης περυσινής, κυρίως λόγω της σχετικής σταθεροποίησης του κύκλου εργασιών τους (από το περασμένο καλοκαίρι παρατηρείται σαφής υποχώρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης των πωλήσεων) και των πολιτικών για δραστικές περικοπές του κόστους, που ήδη έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Επιπρόσθετα, στελέχη εισηγμένων επιχειρήσεων προσδοκούν πως το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα είναι καλύτερο σε σχέση με το πρώτο μισό της χρονιάς, διότι:
Πρώτον, οι παράπλευρες ωφέλειες από την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων σε μια σειρά κλάδους (π.χ. χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες) θα αρχίσουν να είναι αισθητές από την αρχή του καλοκαιριού και μετά. Επίσης, με την πάροδο των μηνών αναμένεται να αυξάνονται και οι ρυθμοί απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Δεύτερον, η αναμενόμενη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού θα επηρεάσει θετικά το σύνολο της οικονομίας, πέρα από τις αμιγώς τουριστικές και ξενοδοχειακές δραστηριότητες. Η ανοδική τουριστική δραστηριότητα ενισχύει μεταξύ άλλων τις εταιρείες τροφίμων και ποτών, τις μεταφορές, τα πρατήρια βενζίνης και τα εμπορικά καταστήματα. Με δεδομένη τη θετική εποχικότητα που εμφανίζει ο τουρισμός από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους οι ελληνικές επιχειρήσεις θα το καρπωθούν το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Τρίτον, εκτιμάται πως είναι θέμα λίγων μηνών να υιοθετηθούν κάποιες μειώσεις στο κόστος των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα είναι κοντά στο να δεχτεί το ελληνικό αίτημα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, με το 2,9% να το γλιτώνουν οι επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 1% οι εργαζόμενοι.
Τέταρτον, αρκετές είναι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Οι εκτιμήσεις λένε πως τα επιτόκια χορηγήσεων θα μπορούσαν έως το τέλος του έτους να υποχωρήσουν από 100 έως και 200 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το βασικότερο σενάριο, η υποχώρηση θα είναι σταδιακή, ωστόσο αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο μισό του έτους αν:
α) υπάρξει ένα σαφές περίγραμμα από τους Ευρωπαίους, το οποίο να αναφέρεται στον επικείμενο (γύρω στο φθινόπωρο) τρόπο ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
β) οι εξελίξεις τους αμέσως επόμενους μήνες δεν ενισχύσουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και δεν ανατρέψουν μια εικόνα σταθεροποίησης που πάει να δημιουργηθεί.
Ένας συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων πιθανολογείται πως θα επιδράσει θετικά στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων μέσα στο καλοκαίρι και θα μειώσει περαιτέρω τα yields των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα αναγκαστούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα προβλήματα πολλών υπερχρεωμένων εταιρειών και όλα δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις το πακέτο λύσης που θα αποφασιστεί θα περιλαμβάνει κεφαλαιοποιήσεις δανείων, καταβολές μετρητών από τους βασικούς μετόχους και ψαλίδισμα επιτοκίων χορηγήσεων. Και οι τρεις προαναφερθείσες κινήσεις μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me