7/2/14

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το ανέλπιστα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΥΠΟΙΚ φαίνεται να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο της Κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ελάφρυνση του χρέους της Χώρας, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αν και η επιθυμητή ελάφρυνση του χρέους είναι προφανώς ένα σημαντικό "κούρεμα" του Επίσημου Τομέα, της τάξεως τουλάχιστον του 40% (από τον οποίο έχουμε λάβει ήδη τα 215,6 δισ. από τα 240 δισ. οικονομικής βοήθειας)...

Η αποπληρωμή του χρέους σε 50 χρόνια και η μείωση των επιτοκίων εξυπηρέτησης αυτού που εξετάζεται ήδη από την ΕΕ, εφόσον επιτευχθεί, θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη.

Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας, προσελκύοντας στην Ελλάδα σημαντικά ξένα κεφάλαια που τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα του Δημοσίου χρέους.

Ωστόσο, από την άλλη, προβληματίζει το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην Ελλάδα, εξαιτίας της απουσίας προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βάσει δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ), με αποτέλεσμα την καθυστέρηση αξιολόγησης της Χώρας (κάτι το οποίο λαμβάνει σημαντικά υπόψη η Γερμανία) και βέβαια την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης.

Επίσης, η τρόικα καθυστερεί και στις διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ αναφορικά με τα αποτελέσματα των "stress tests" και το ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί από τα εγχώρια Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα..

ΜΕ το ΤΧΣ να ανησυχεί για πιθανή αποθάρρυνση των επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank ύψους 2 δισ. η οποία έχει μετατεθεί για το Μάρτιο.

Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της Χώρας, ενόψει Ευρωεκλογών και εκλογών, με ξένα μέσα ενημέρωσης να αναγνωρίζουν την ιδιαίτερα δύσκολη θέση της Κυβέρνησης στην περίπτωση εκείνη που της ζητηθεί από την τρόικα να λάβει νέα μέτρα.

Εν κατακλείδι, η τρόικα και ιδιαίτερα η ΕΕ συνεχίζουν να καθορίζουν την τύχη της Χώρας, αναγνωρίζοντας όμως τη σημαντική αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

"Αξίζει να αναφερθεί ότι προβληματισμός και ανησυχία με τα επικείμενα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών υπάρχουν και σε άλλες Χώρες που εφαρμόζουν σκληρές πολιτικές λιτότητας, αλλά από τη στιγμή που αυτή η συνταγή έχει πετύχει σε ορισμένες Χώρες πολύ δύσκολα θα αλλάξει" επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me