Το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή στάσης για το χρέος και τις διαπραγματεύσεις
Δημοσιεύθηκε: 17 Φεβρουαρίου 2014, 16:34
Κατεβάζει και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τον πήχυ των προσδοκιών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους συντασσόμενος στη γραμμή του Όλι Ρεν και της Άνγκελα Μέρκελ και συναινώντας στην χρονική μετάθεση της συζήτησης για το καλοκαίρι, ήτοι μετά τις ευρωεκλογές.
Με το ζήτημα αυτό ανοιχτό θα καθυστερήσει όμως και η έξοδος της Ελλάδας από την κατάσταση αυξημένης εποπτείας με την τρόικα.
Πρόκειται για μια σαφή στροφή των διεθνών εταίρων της Ελλάδας οι οποίοι επιδιώκουν τώρα να παγώσουν τη συζήτηση που με δική τους πρωτοβουλία άνοιξε. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο sofokleousin.gr η ανατροπή στο Δημόσιο διάλογο για το ελληνικό χρέος είναι αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των πολιτικών ισορροπιών ενόψει ευρωεκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποκάλυψη του «καυγά» Μέρκελ Σόιμπλε για την προωθούμενη λύση για το ελληνικό χρέος. Παράλληλα οι θέσεις του Όλι Ρεν που επίσης συναινεί στην καθυστέρηση των διαβουλεύσεων εδράζονται στην ανησυχία για τη χαλάρωση των προσπαθειών της Ελλάδας λόγω των ευρωεκλογών και οι δηλώσεις του ερμηνεύονται ως «νουθεσία» προς τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδειξε να επανέρχεται στα παλαιοκομματικά πρότυπα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να ανακρούει πρύμναν ακόμα και στη διαδικασία κοινωνικοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς πέρα από την πιστοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat φαίνεται ότι θα απαιτηθεί νέα απόφαση του Eurogroup ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πολιτικές για μείωση φορολογία και τις άλλες παροχές που σχεδιάζει το Μαξίμου.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από την κυβέρνηση θα ενταχθεί στην ευρύτερη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-16, καθώς –όπως επισημαίνουν- δεν θα επιτραπεί να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ αν δεν υπάρχει πλήρες σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το «μαξιλάρι» για ενδεχόμενες αστοχίες μέτρων της οικονομικής πολιτικής και για ενδεχόμενη υστέρηση των εσόδων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες