28/2/14

Άνοδος 11,34% το Φεβρουάριο στο ΧΑ

του Θανάση Σταυρόπουλου 


Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά. 
 
Υπεραπόδοση σήμερα για Πειραιώς, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΜIG. 
 
Δίμηνο ανόδου στην αγορά, με σωρευτικά κέρδη 12,71%.
 

Οι αγοραστές διατήρησαν τον πρώτο λόγο και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, χωρίς να δείξουν ότι "ενοχλούνται" από το επερχόμενο τριήμερο, αλλά και από τη σχετική επιφυλακτικότητα των διεθνών Αγορών, που έτσι κι αλλιώς κινούνται σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά.

Στα άξια λόγου της σημερινής συνεδρίασης και η διάψευση όλων όσων προέβλεπαν (μεταξύ αυτών και ο γράφων) πιθανές αναταράξεις από τις τελικές δημοπρασίες, λόγω των κινήσεων προσαρμογής (rebalancing) στις νέες σταθμίσεις των μετοχών του MSCI οι οποίες θα ισχύσουν από την Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έγιναν ιδιαίτερα "προσεκτικά" και χωρίς να χαλάσει η βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα" και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Η Αγορά παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όχι γιατί συνεχίζει να καταγράφει πολυετή υψηλά (σε επίπεδο Δείκτη), αλλά και γιατί επί καθημερινής βάσεως κάποιοι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους σημειώνουν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και αρκετοί από αυτούς και υψηλά αρκετών ετών, ενώ λεπτομερέστερη ανάλυση θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου για όλους τους τίτλους του 25αρη που κατά την εβδομάδα που πέρασε σημείωσαν νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Εξαίρεση ο τίτλος της "νέας" ΕΕΕ που σήμερα έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 17,14 ευρώ.

Για τους "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, το φαινόμενο καταγραφής νέων υψηλών, δυστυχώς, εκτονώνεται λίγο χαμηλότερα του 25αρη, σε ελαχιστότατους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ακόμα λιγότερους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε οριακά πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 1292,04 μονάδες (-0,15%), όμως μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1315,16 μονάδες (+1,64%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1306,54 μονάδες (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1310,41 (+1,27%), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο των τελευταίων 32 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 6/6/2011 (1323,27 μονάδες).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε κέρδη 4,84% στον Γενικό Δείκτη και 2,74% στον Τραπεζικό, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 77% και διαμορφώθηκε στα 109,5 εκατ. ευρώ.

Ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 11,34% και τον Τραπεζικό 11,21%.

Η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού διμήνου, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο κατά 12,71% και τον Τραπεζικό δείκτη ενισχυμένο κατά 10,92%. Μετοχή του α΄ διμήνου η Spider, με αθροιστικά κέρδη 183,33%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me