13/1/14

Γιατί έσπασε το σερί στο Χρηματιστήριο

18:15 - 13/01/14

 
Του Θανάση Σταυρόπουλου
Μετά από επτά συνεδριάσεις ανακόπηκε σήμερα η ανοδική κίνηση στο ταμπλό. Γιατί γύρισε στο κόκκινο η αγορά και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Ποια βαριά χαρτιά έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έρχεται από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,95% και την κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχει ενισχυθεί, στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, κατά 6,9 δισ ευρώ, περίπου.
Αυτά τα δεδομένα από μόνα τους αποδείχθηκαν ικανά να φέρουν την επιθυμητή, κατά πολλούς, διόρθωση. Σε αυτή συνέτειναν η έκθεση της Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στο θέμα του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του κλάδου, θέμα το οποίο σηκώθηκε και πολιτικά από την αντιπολίτευση.
Η πτώση, πάντως, συνοδεύτηκε από σχετική καθίζηση του τζίρου. Ο τελευταίος, μπορεί να αποδείχθηκε σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, όμως δεν μπορεί να μην κριθεί ικανοποιητικός αφού ξεπέρασε αρκετά το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η μικρή αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 108,4 εκατ. από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑΤΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ).
Από την άλλη, ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί, καθώς μόλις 10 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ελεγχόμενης διόρθωσης, ενώ αν υπήρξε κάτι που προβλημάτισε, σχετικά, αυτή ήταν η σημαντική μείωση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα, σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι "κόκκινοι" τίτλοι να είναι σαφώς περισσότεροι από τους "πράσινους".
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1297.89 (+0,12%) και χαμηλό τις 1276,64 (-1,52%), μετά τις 11.07 "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,73 μονάδες (-0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1286,47 με απώλειες 0,77%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25 δεν υπήρξε τίτλος που να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Intralot, Jumbo, Frigoglass.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Σωλ. Κορίνθου και Intralot.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me