28/1/14

Έμεινε από καύσιμα η αντίδραση στο ΧΑ

13:11 - 28/01/14
του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πτωτικά γύρισε το χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.155 μονάδων. Απώλειες πάνω από 2% για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Πτώση για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ. Άνοδος για Alpha, Coca Cola. Mέτριος ο τζίρος συναλλαγών.

Χωρίς νεύρο, η προσπάθεια αντίδρασης εξασθενεί. Με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 1.155 μονάδες, τον FT 25 προς τις 380 και τις τράπεζες προς τις 178-179 μονάδες.Οι συναλλαγές μέτριες, καθώς δεν ξεπερνούν τα 27,2 εκατ. ευρώ στις 13.00, λιγότερες απ' ό,τι χθες και με περίπου 17 εκατ. ευρώ σε μόλις επτά μετοχές.
Ο χαμηλός τζίρος ενισχύει την εκτίμηση πως οι ξένοι παίκτες παραμένουν ψύχραιμοι, αλλά σε επιφυλακή, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr σημειωνόταν πως στέλεχος hedge fund εξηγώντας την ψύχραιμη, προς το παρόν, στάση των ξένων, έλεγε πως «αν αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ένα υγιές ξεπούλημα, το Χ.Α. έχει προηγηθεί και θα βρει γρήγορα νέα επίπεδα ισορροπίας».
Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που οδήγησαν στη διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, θυμίζουμε πριν ενταθεί η κρίση στις αναδυόμενες αγορές, παραμένουν.
Το υψηλό πολιτικό ρίσκο, τα ανοιχτά μέτωπα στις τράπεζες, το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, η επιφυλακτικότητα που επικρατεί, όλα αυτά αποτυπώνονται τελευταία και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Τα εσωτερικά μέτωπα που προκάλεσαν τη διόρθωση του Χ.Α. δεν έχουν κλείσει. Και με την αγορά να μην έχει τιμολογήσει ακόμη τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock.
Αδύναμη η μετοχή της Εθνικής διορθώνει, υποχωρώντας νωρίτερα έως τα 3,37 ευρώ, αποτιμάται δε στα 8,15 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς μεγαλώνει την ψαλίδα, καθώς η μετοχή αντιδρά προς το 1,70 ευρώ, με τον όμιλο να αποτιμάται στα 8,62 δισ. ευρώ. Στα 7,11 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank.
Διορθώνουν και οι τρεις μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με συγκριτικά υψηλές συναλλαγές. Η ροή πωλήσεων παραπέμπει σε μερική μείωση θέσης ξένων ή ξένου, καθώς και στα επίπεδα των 10,13 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ αποδίδει 4,76% από την αρχή του έτους. Στα 9,71 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με την απόδοση να έχει περιοριστεί στο 0,41% για το ίδιο διάστημα. Ζημίες 11,67% μετρά η μετοχή της ΔΕΗ από την αρχή του έτους, καθώς υποχωρεί μέχρι τα 9,54 ευρώ.
Μικρές απώλειες σημειώνουν πλέον οι μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Τιτάν. Έχει χαλάσει όμως η βραχυπρόθεσμη εικόνα μετοχών όπως ΕΧΑΕ, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου και ακόμη 2-3 από τον 25άρη.
Λίγο πριν από τις 13.00 ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε οριακά αρνητικό έδαφος, καθώς οι πωλητές πίεσαν τη μεν Εθνική προς τα 3,36 ευρώ, τη δε μετοχή της ΔΕΗ προς τα 9,50. Με απώλειες πάνω από 2% σε ΕΤΕ και ΔΕΗ και με τον ΟΤΕ στο -1,86% γυρίζει αρνητικά και ο FT 25.
Θυμίζουμε πως από τα τοπικά υψηλά της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου (μέγιστο 428,64 μονάδες) σε 12 συνεδριάσεις, με τη σημερινή, ο δείκτης μετρά 10 πτωτικές και μόλις δύο ανοδικές. Θυμίζουμε δε πως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι 380,80 μονάδες, που αποτέλεσαν και τελική τιμή κλεισίματος. Σήμερα ο δείκτης έχει κάνει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 379 μονάδες, περίπου στις 13.05.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me