16/1/14

Ο «χρησμός» Μπελλέ και ο νέος ρόλος των τραπεζών


από τον Αντώνη Τάντουλο

Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι Έλληνες τραπεζίτες με τον επικεφαλής του Ομίλου Νηρεύς κ. Α. Μπελλέ, όσον αφορά τις απόψεις τους για τον τρόπο αντιμετώπισης συνολικά των προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων.


Οι μεν πρώτοι την Τρίτη και σε εκδήλωση του ΣΕΒ διαμήνυσαν πως πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες κεντρικό ρόλο στην διαχείριση της χρηματοδότησης κλάδων με παράλληλες κινήσεις αναδιάρθρωσης.  Ρίχνοντας ταυτόχρονα και την «βόμβα» περί αναγκαστικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και πιθανή εισόδου στρατηγικού επενδύτη. 

Ενώ ο κ. Α. Μπελλές λίγες ημέρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στο capital.gr και στον δημοσιογράφο Ν. Χρυσικόπουλο, είχε αναφερθεί εκτενώς σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις δανείων, συγχωνεύσεις εταιρειών (χωρίς να διευκρινίζει μικρές ή μεγάλες), ακόμη και «κούρεμα» χρεών. Και φυσικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε όλες τις παραλλαγές.

Υπό μια οπτική γωνία, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο επιχειρηματίας απλά έδωσε τις πρώτες παραμέτρους του business plan, που μετά από μερικές ώρες ανακοίνωσαν οι τραπεζίτες. Λειτουργώντας σαν «λαγός» αλλά και αναλαμβάνοντας (προφανώς) ρόλο στην όλη διαδικασία που σημειωτέον και κατά κοινή παραδοχή, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.


Α. Τάντουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me