12/12/13

Ποιοι και γιατί επαναφέρουν τα σενάρια του Grexit

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Το Grexit επανήλθε χθες ως σενάριο στα διεθνή ΜΜΕ, μετά από πέντε μήνες σχετικής «ηρεμίας». Τη σκυτάλη της σεναριολογίας γύρω από το Grexit πήρε χθες από τους Financial Times – oι οποίοι είχαν δημοσιεύσει σχετικό άρθρο... τον περασμένο Ιούλιο- η βρετανική εφημερίδα Guardian. Πριν, μάλιστα, από τους Financial Times, o Economist είχε επαναφέρει για πρώτη φορά με την ψήφιση του τελευταίου πακέτου «διάσωσης» της Ελλάδας το σενάριο του Grexit (Φλεβάρης 2013),
• Πιο συγκεκριμένα, χθες, η βρετανική εφημερίδα “Guardian” δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο “το Grexit αποτελεί ακόμα μία πιθανότητα, αν και δεν θα γίνει σύντομα”.

Την ίδια στιγμή η Capital Economics τονίζει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει καταστεί ακόμα εξυπηρετήσιμο και πως η κρίση κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί, παρά τη σαφή βελτίωση στα μεγέθη του προύπολογισμού.

Και το ΒΒC συμμετείχε σ’ αυτό το κλίμα αμφισβήτησης της βελτίωσης του οικονομικού προφίλ της χώρας, καθώς ο ανταποκριτής στην Αθήνα ανέφερε πως η ελληνική οικονομία μόνο «στα χαρτιά» να ανακάμπτει, καθώς κάτι τέτοιο δεν το νιώθουν οι άνεργοι που φτάνουν πλέον το 27%.

Αξίζει να σημειωθεί πως προχθές και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για «απελπιστική» οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της ανεργίας και του αποπληθωρισμού που κυριαρχούν στη χώρα. Την ίδια ρότα είχε και ο αυστριακός τύπος χθες (πχ δημοσίευμα της εφημερίδας die Presse).

Η έκφραση αυτή έρχεται σε ελαφρά αντίθεση με το όλη στάση των γερμανικών ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναγνώριση της «προόδου» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης περιφερειακής εφημερίδας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, της Stuttgarter Zeitung, που στο φύλλο της Τρίτης 2 Δεκέμβρη εγκωμίαζε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ακόμα και στην ελληνική φορολογική διοίκηση! Εκτίμηση, εξάλλου, διπλωματικών κύκλων στο Βερολίνο είναι πως «το Grexit έχει οριστικά τελειώσει», χωρίς αυτό να σημαίνει πως «οι προκαταλήψεις» σε βάρος της Ελλάδας έχουν τελειώσει και αυτές μαζί. Oικονομικά τhink tanks, όπως το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) εκφράζουν ακόμα και σήμερα τη δυσπιστία τους στο ελληνικό success story, αλλά δεν συνδέουν αυτή τη δυσπιστία με κάποιο φόβο (ή ελπίδα) ενός Grexit.

• Η προηγούμενη σημαντική αναφορά στο Grexit είχε γίνει από τους Financial Times και το διάσημο αρθρογράφο τους, τον Βόλφγκανγκ Μύνχαου τον περασμένο Ιούλιο. Ο κ. Μυνχάου έκλεινε το άρθρο του γράφοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: “Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη”.

• Πέντε μήνες πιο πριν και συγκεκριμένα το Φλεβάρη του 2013, ο Economist σε άρθρο για την Ελλάδα, αναρωτιόταν «αν το Grexit έχει ξεπεραστεί», χωρίς όμως στην ανάλυση του να προκύπτει κάποια στοιχεία ή έστω πληροφορίες που να συνηγορούν στο ότι συνεχίζει να υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος.

capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me