12/11/13

Ποιες μετοχές της μέσης κεφαλαιοποίησης προσελκύουν τα κεφάλαια


Του Δημήτρη Παφίλα

Aφυπνίζεται σιγά - σιγά η μεσαία κεφαλαιοποίηση στην Αθήνα, καθώς μετά τον 25αρη, οι ξένοι συνεχίζουν να αναζητούν τις εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν θετικά τα επόμενα χρόνια. Ήδη οι αποδόσεις σε 3-4 μετοχές της κατηγορίας έχουν ξεπεράσει το 70%-  δίχως μάλιστα να είναι η πλειοψηφία των εταιρειών.
 
Κέρδη 77% για τη Φουρλής
 
Τα “ηνία” στα κέρδη κατέχει η Φουρλής – η οποία, παρά τις ζημιές, έχει σημειώσει απόδοση 77% από τις αρχές του χρόνου. Παρά τις ζημιές, η εταιρεία αποτελεί επιλογή ξένων και Ελλήνων επενδυτών καθώς εκτιμάται ότι, θα βρεθεί στο επίκεντρο τα δυο επόμενα χρόνια. Η μετοχή μάλιστα, αποτελεί μετοχή- σηματωρό στον σαραντάρη.  Ζημιές 8 εκατ. ευρώ στο α΄ 9μηνο και η μετοχή προεξοφλεί τα κέρδη των επόμενων δυο χρόνων.
 
Άνοδος 70%  για την μετοχή της ΓΕΚ- Τέρνα από 1/1, η  οποία προεξόφλησε την συμφωνία που έκλεισε με το Fund του York Capital. Με την συμφωνία οι Αμερικανοί αποκτούν το 9% της ΓΕΚ και το 3% της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ η δομή  του deal ( ομολογιακό, ανταλλαγή με συγκεκριμένη τιμή) θα οδηγήσει σε έκδοση μόλις 20 εκατ. μετοχών.

Απόδοση 44%  για την Σαράντης- στην οποία το ποσοστό της FLL έφθασε πάνω από 10%. Άκρως θετικά  τα στοιχεία του 9μηνου για την εταιρεία με σημαντική κερδοφορία και κατάκτηση μεριδίων αγοράς στο εξωτερικό.

Κέρδη 64% εμφανίζει και η εταιρεία Πλαίσιο η οποία με την κερδοφορία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για να πραγματοποιηθεί placement μετοχών.
Άνοδος 33,5% για την ΑΒΑΞ, η μετοχή της οποίας αντέδρασε μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έναρξη των οδικών αξόνων.
 
Υποτιμημένες και πιεσμένες
 
Την ίδια ώρα μια σειρά μετοχών είτε είναι πιεσμένες εξαιτίας της τεράστιας πτώσης του κλάδου – όπως συμβαίνει στον κλάδο της χαλυβουργίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σιδενόρ η μετοχή  της οποίας χάνει 6% από την αρχή του χρόνου. Η εταιρεία καταγράφει σημαντικές ζημίες. 
 
Ωστόσο, στο peak της αγοράς, το 2008 η Σιδενόρ διέθετε κερδοφορία 136 εκατ. ευρώ- ενώ σήμερα η κεφαλαιοποίηση της  είναι 156 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Βιοχάλκο στο ενημερωτικό δελτίο υπολογίζει την αξία της συμμετοχής τους στα 309 εκατ. ευρώ!!
 
Περί τα 235 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Ελβαλ, η μετοχή της οποίας σημειώνει άνοδο μόλις 1%. Η αξία της συμμετοχής της Βιοχάλκο υπολογίζεται στα 490 εκατ. ευρώ για το 66%. Το 2000, στο peak της αγοράς αλουμινίου η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει κέρδη 41 εκατ. ευrώ.           

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me