22/11/13

ΧΑ: Τι δείχνει το ξέσπασμα της Παρασκευής

Ενημ.: 18:26 - 22/11/13

του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Η λογική του «follow the money» και η «προετοιμασία» για την κρίσιμη συνεδρίαση της Τρίτης. Την μεγαλύτερη άνοδο 23 συνεδριάσεων πέτυχε ο Γ.Δ. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές και οι προτάσεις των αναλυτών στα «βαριά χαρτιά».


Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. που ενέκρινε την τροποποίηση του χρονισμού της Κύριας Αγοράς (Market ID: M) με ημερομηνία εφαρμογής τη Δευτέρα 25/11/2013.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε τη χρονική επέκταση κατά τέσσερα (4) λεπτά της φάσης συγκέντρωσης εντολών κατά τη δημοπρασία κλεισίματος, η οποία θα ολοκληρώνεται πλέον μεταξύ 17:09 και 17:10 (RTP 1 λεπτού), αντί μεταξύ 17:05 και 17:06 (RTP 1 λεπτού) που τώρα ισχύει, με αντίστοιχη μείωση του χρόνου της φάσης πραγματοποίησης συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος (ATC) η οποία εξακολουθεί να λήγει στις 17:20.

Αυτό, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός προσυμφωνημένων συναλλαγών θα γίνει στις τελικές δημοπρασίες της Τρίτης, όμως σχεδόν κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς από την Τετάρτη και μετά και όταν δοθούν τα "πακέτα" με μεγάλο ζητούμενο την επόμενη κίνηση αυτών που θα πουλήσουν σημειώνοντας υψηλότατα κέρδη και αποκτώντας σημαντική ρευστότητα.

Απλά, οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι οι κεφαλαιοποιήσεις στους "γνωστούς ύποπτους" τίτλους όχι μόνο κρίνονται "απαιτητικές" αλλά έχουν "τεντωθεί" επικίνδυνα.

Η κίνηση της Αγοράς, ενισχυόμενη και τις κινήσεις των εγχώριων traders, έχει αφήσει πίσω της το σύνολο, σχεδόν, των αναλυτών, με αποτέλεσμα να έχουν υπερκεραστεί και οι πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχοι, πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, όπου και εκεί η απόσταση είναι ιδιαίτερα μικρή.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η ατάκα παλιού παράγοντα της Αγοράς ότι: "Στις 'γνωστές' 10 μετοχές η ανάλυση αντί να προηγείται, έπεται των τιμών" (!)

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου του Τιτάνα στα 21,8 ευρώ, από 19,3 ευρώ πριν, προχώρησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της που αφορά το σύνολο του Ευρωπαϊκού κλάδου Τσιμέντων. Η σύσταση παραμένει "αγορά". Όταν η Goldman είχε δώσει την προηγούμενη τιμή - στόχο, είχε συγκεντρώσει αρκετά ειρωνικά σχόλια, καθώς ήταν μακράν η πιο αισιόδοξη. Τώρα συνεχίζει ο οίκος να συστήνει "buy", με την τιμή της μετοχής να είναι σημαντικά υψηλότερα (έκλεισε στα 22,50 ευρώ) και αυτό είναι κάτι που γεννά απορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Τιτάνα, κάποιοι εξαιρετικά καθυστερημένοι "ανακάλυψαν" μόλις σήμερα ότι υπάρχει και η προνομιούχος μετοχή η οποία έχει μείνει εντυπωσιακά πίσω και η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές μηνών, μόνο σε μία συνεδρίαση (!)

Στα €9,70 από €8 αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της Jumbo η Πειραίως Sec, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral". 

Στα 10,0 ευρώ από 9,80 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η UBS σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "neutral". Εμφανής η παρουσία ξένου πωλητή και σήμερα στον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών.

Η τρέχουσα αδυναμία της μετοχής παρέχει ένα καλό σημείο εισόδου στους επενδυτές, τονίζει η Euroxx σε έκθεσή της για τον ΟΠΑΠ όπου ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11,2 από 11 ευρώ και διατηρεί σύσταση "overweight".

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της ΔΕΗ σε "neutral" από "buy" και ταυτοχρόνως σε αύξηση της τιμής-στόχου στα 11,00 ευρώ ανά μετοχή από 9,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Citi. Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε σήμερα στα 10,89 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων και όσοι δεν έχουν "χέρια που τρέμουν" και από την άλλη διαθέτουν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά (που μπορεί να χρειαστούν αν ξαφνικά αλλάξει το κλίμα), προχώρησαν σε τοποθετήσεις στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3), προκειμένου να ακολουθήσουν το momentum των επόμενων δύο συνεδριάσεων και ρισκάροντας την πιθανότητα "συνωστισμού στην θύρα εξόδου" μετά την συνεδρίαση της Τρίτης.

Με βάση την τεχνική ανάλυση και μόνο με γνώμονα τα απόλυτα βραχυχρόνια διαγράμματα, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1150 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 384 μονάδων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για κίνηση προς τις 1179 και 393 μονάδες, αντίστοιχα, ανοδική υπέρβαση των οποίων θα επανέφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με πρώτο στόχο τις 1203 και 400 μονάδες, αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,13% και στον Τραπεζικό κέρδη 2,64%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 28,75% και ο Τραπεζικός απώλειες 18,09%.

Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100,6 εκατ. ενισχυμένη κατά 10,54% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1172,16 μονάδες (+2,66%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1170,65 (+2,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1168,9 μονάδες με κέρδη 2,37%. Να σημειωθεί ότι το σημερινό +2,37% του Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/10 (+2,64%).

Ο τζίρος, σχετικά μειωμένος, έφθασε τα 120,7 εκατ. από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΠΑΠ). 

Νέο εντυπωσιακό ρεκόρ συγκεντρωτισμού, καθώς οι δέκα τίτλοι του MSCI και τα τρία Τραπεζικά warrants, απέσπασαν το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me