19/11/13

Τι είδαν οι Έλληνες τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Συνάντηση με τον Mario Draghi και άλλα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν χθες οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη Φρανκφούρτη, σε μία πρώτη επαφή και παρουσίαση των πτυχών που συνθέτουν τη μεγάλη αξιολόγηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, πριν αναλάβει η ΕΚΤ το ρόλο του κεντρικού επόπτη.

Ο Draghi είδε διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών από πέντε χώρες την περασμένη εβδομάδα και χθες ήταν η... σειρά του δεύτερου γκρουπ τραπεζιτών, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι ελληνικές τράπεζες, ενώ θα υπάρξει και τρίτο γκρουπ στις 25 Νοεμβρίου.

Βασικό θέμα των συναντήσεων, όπως και της χθεσινής συνάντησης στο περιθώριο του Euro Finance Week, ήταν τα κριτήρια με τα οποία θα διενεργηθεί το “μεγάλο ξεκαθάρισμα”, ήτοι το Asset Quality Review, καθ΄ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2014 (λήγει στο τέλος Οκτωβρίου). Στα ευρήματα της άσκησης θα βασιστούν τα πολύ σημαντικά για την επόμενη ημέρα των τραπεζών πανευρωπαϊκά stress tests.

Οι ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά τους, περιμένουν να ακούσουν θετικά “μαντάτα”. Αυτό σημαίνει ότι ποντάρουν σε ανάλογη αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς το κατώτατο όριο για τα εποπτικά κεφάλαια στην Ελλάδα είναι 9%, ενώ η ευρωπαϊκή άσκηση αναμένεται να “ζυγίσει” τις τράπεζες με όριο το 8%.

“Αν καταφέρουμε να αξιολογηθούμε με τα ίδια κριτήρια, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στα ευρωπαϊκά stress test, αφού η άσκηση της BlackRock θα είναι εκ των πραγμάτων πιο αυστηρή”, σημειώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος. “Κατά συνέπεια, αν το πόρισμα της BlackRock είναι διαχειρίσιμο, όπως εκτιμούμε, τότε οι ελληνικές τράπεζες πραγματικά θα βρίσκονται... ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες, αποκαθιστώντας σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη”, προσθέτει ο ίδιος.

Όμως η αισιοδοξία για τα stress test είναι ενισχυμένη και για έναν ακόμη λόγο. Όπως σημειώνεται αρμοδίως, στα πανευρωπαϊκά τεστ σημαντικό λόγο θα παίξει ο δείκτης μόχλευσης (leverage ratio) των τραπεζών, δηλαδή ο λόγος συνολικών κεφαλαίων προς συνολικό ενεργητικό. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών αφού έχουν περιορίσει συνολικά το ενεργητικό τους. 
 
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνηθίζουν να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σταθμισμένο ενεργητικό (risk weighted assets), που είναι το κρίσιμο για τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων, ωστόσο έχουν το συνολικό ενεργητικό τους είναι τεράστιο. Με τα κρατικά ομόλογα να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών και όπως δήλωσε χθες ο Yves Merch, «να αντανακλούν τον κίνδυνο της αγοράς», αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν σε θέση... άμυνας.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος τα κρατικά ομόλογα θεωρούνταν “risk free” κάτι που άλλαξε μετά το “κούρεμα” των ελληνικών τίτλων, το γνωστό PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις “κλειστές” συναντήσεις μεταξύ των τραπεζιτών και των στελεχών της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Vitor Constancio έχει αναλάβει ρόλο παρουσιαστή του οδικού χάρτη στον οποίο θα βασιστεί η αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, ο Yves Merch είναι αυτός που ενημερώνει τις τράπεζες για όλες τις σχετικές προετοιμασίες της ΕΚΤ, ενόψει του νέου της ρόλου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται στην όλη διαδικασία είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες, οι ομιλίες των εκπροσώπων ρυθμιστικών Αρχών ήταν περισσότερες από τους ίδιους τους τραπεζίτες. Γιατί αυτοί είναι που θα παίξουν τον πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τραπεζικού τοπίου στα τέλη του επόμενου έτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me