7/10/13

Θέμα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση

Τι υποστηρίζει η Exotixhttp://images32.inews.gr/1407/14073866/Exotix-stis-5-kalyteres-ependyseis-pagkosmios-ta-warrants-tou-ellinikou-aep-anavathmisi-kai-gia-ta-kratika-omologa-160.jpg

Η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει επίσημα το δεύτερο κεφάλαιο της αναδιάρθρωσης του χρέους με τη δήλωση του α. Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που αναμεταδίδει το Reuters, ότι δηλαδή “από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και ικανοποιούνται τα δημοσιονομικά κριτήρια που έχει θέσει η τρόικα, οι πιστωτές μας πρέπει να εξετάσουν μια νέα ελάφρυνση του χρέους.

Σε σημερινή της ανάλυση η Exotix κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Όπως σημειώνει, “συνεχίζουμε να διατηρούμε τις θέσεις μας στα ελληνικά ομόλογα” και προσθέτει ότι “το πρόσφατο ράλι είναι δικαιολογημένο από τις θετικές ειδήσεις του περασμένου καλοκαιριού για την οικονομία”.

Όπως αναφέρει ο οίκος, ο πέμπτος κατά σειρά έλεγχος από την τρόικα συνιστά κρίσιμη περίοδο για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Τα χρηματοδοτικά κενά μπορεί να οφείλουν να καλυφθούν, μπορεί να απαιτηθεί νέα νομοθεσία – ακόμα και με νομοθετήματα αμφιλεγόμενα – και η Τρόικα ίσως χρειαστεί να εστιάσει στις εσωτερικές διαφωνίες των δανειστών σχετικά με το πώς θα χειριστούν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.  
 
Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε διαφωνία με το ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στην απομείωση του χρέους.
 
Όπως σημειώνει ο οίκος, τον περασμένο Νοέμβριο η τρόικα ήταν επικεντρωμένη στον στόχο το ελληνικό χρέος να φτάσει το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
 
Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Ευρωζώνη είχε ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμη  να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, καθώς και να σκεφτεί νέα μέτρα (μεταξύ τους τη μείωση επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια.

Επίσης ο οίκος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται haircuts. Αυτό που μετράει είναι είναι το ύψος του χρέους και το κατά πόσον μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, η Exotix θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο.
 
Εάν δεν υπάρξει μείωση του χρέους τότε θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ελάφρυνση μέσω της μείωσης των επιτοκίων ή μέσω μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
 
Υποστηρίζει δε ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα κόστη χρηματοδότησης, ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Εάν το επιτόκιο μειωθεί κατά 0,5% αυτό θα έκανε τη διαφορά, αυξάνοντας το ποσοστό της μείωσης του χρέους κατά 1% σε ετήσια βάση.
 
Εκτιμάται ότι έρχεται περίοδος δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τρόικας, αλλά κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης. Το ερώτημα, πάντως, που παραμένει είναι το πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν τα επιτόκια για την Ελλάδα. Η επιτυχία των διαπραγματεύσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ομόλογα, τα πράγματα όμως δεν θα είναι ευχάριστα αν συνεχιστούν οι εσωτερικές έριδες στους κόλπους της Τρόικα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me