5/10/13

Ράβε-ξήλωνε με τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Από την άλλη πλευρά, LA στο άρθρο 46 (παρ. γ΄) του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος οι ΑΕΕΧ και οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), ενώ με τις παραγράφους 16 και 17 του άρθρου 72 διευκρινίζεται πως οι ΑΕΕΑΠ, τα ΑΚΕΣ και οι ΕΚΕΣ (με αναφορές στους σχετικούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους) δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τον οποίο προβλέπεται η επιβολή και του φόρου υπεραξίας.

Από τη μια φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ότι τα κέρδη από αυτές τις συναλλαγές δεν θα φορολογούνται ως εισόδημα, από την άλλη, όμως, δεν είναι σαφές αν η ρευστοποίηση των μετοχών θα επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας.

Τι ισχύει νια αμοιβαία κεφάλαια και ΑΕΕΑΠ
Το μπουκέτο των φοροαπαλλαγών που διέπουν τις διάφορες μορφές συλλογικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον μεγαλύτερων και μικρότερων επενδυτών στην επαγγελματική διαχείριση των αποταμιεύσεων τους, προκειμένου να γλυτώσουν από τη φοροεπιδρομή στις μετοχές. Με βάση το σημερινό πλαίσιο, προβλέπεται ότι:

Στα αμοιβαία κεφάλαια οι επενδυτές δεν επιβαρύνονται για τα κέρδη τους με φόρο εισοδήματος, ενώ και τα μερίσματα δεν φορολογούνται. Οι ΑΕΔΑΚ φορολογούνται με συντελεστή 10% επί του ενεργητικού.

Στις Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, επίσης, δεν εφαρμόζεται παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη. Η φορολόγηση των εταιρειών αυτών γίνεται επί του ενεργητικού τους (επενδύσεις σε ακίνητα συν μετρητά) με συντελεστή που συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ (πρακτικά περίπου 1,5 τοις χιλίοις), ενώ η υπεραξία από την πώληση ακινήτων απαλλάσσεται από τον φόρο.

Πρόταση ΣΜΕΧΑ για επιβολή του μέτρου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου

Προσπάθειες για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου 2014 κα-ταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιρειών και των θεσμικών επενδυτών.

Η πρόταση που υπέβαλε ο ΣΜΕΧΑ στο υπουργείο Οικονομικών είναι να ισχύσει ο φόρος υπεραξίας 1 5% σε μετοχές, παράγωγα, ομόλογα κ.ά., αλλά να είναι ενιαίος για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των επενδυτών σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό, οι χρηματιστές εκτιμούν πως θα διευκολυνθεί η δυνατότητα του συμψηφισμού των υπεραξιών με τις ζημίες από άλλες επενδύσεις, όπως, λ.χ., από το «κούρεμα» των ομολόγων. Παράλληλα, ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε να καταργηθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο ο φόρος επί των πωλήσεων 0,2%.

Με βάση τον νόμο που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι, προβλέπεται ότι η υπεραξία από την πώληση μετοχών, παράγωγων προϊόντων, ομολόγων, εντόκων γραμματειών κ.ά. θα φορολογείται με 1 5%, ενώ παρέχεται δυνατότητα της επ΄ αόριστον μεταφοράς ζημιών, προκειμένου να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη.

Το νέο μέτρο, που, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί χωρίς άλλες αναβολές από το 2014, προκαλεί έντονο προβληματισμό στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στους επαγγελματίες της αγοράς, όχι μόνο για τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα επιφέρει το «χαράτσι» στον όγκο των δραστηριοτήτων, αλλά και επειδή πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες και χρήζουν επεξηγήσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 28ης Σεπτεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me