21/10/13

Έσπασαν τα... πληκτρολόγια οι αγοραστές

Του Θανάση Σταυρόπουλου

 
Εκτίναξη για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 6,94%. Ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Ο υψηλότερος «καθαρός» τζίρος 5μηνου με 196,4 εκατ. ευρώ. Σε υψηλό ημέρας έκλεισαν επτά μετοχές του FT-25.

 
 
Εντυπωσιακά, από κάθε άποψη ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, σε μία αδιόρθωτη Αγορά με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδικό "gap" και να συμπληρώνει έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας, μάλιστα, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1196,84 μονάδες με κέρδη 2,64%.

Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και ο Τραπεζικός δείκτης με κέρδη 6,94%, δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας, που έδιναν την εντύπωση ότι η τραπεζική αντίδραση ξεκίνησε σήμερα, τόσο στους Τραπεζικούς τίτλους όσο και στα warrants.


Ξεκινώντας από τα τελευταία, και τα τρία έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, το warrant της Εθνικής, που ξεκίνησε με εντυπωσιακό ανοδικό "gap" έκλεισε στα 1,60 ευρώ με κέρδη 26,98% και συναλλαγές 9155292 τεμ. Αυτό της Πειραιώς έκλεισε στα 0,9910 ευρώ με κέρδη 4,43% και όγκο 6593340 τεμ. και της Alpha Bank στα 1,51 ευρώ (+1,34%) διακινώντας 8547921 τεμ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Alpha Bank που εδώ και πολύ καιρό ο τίτλος είχε ξεπεράσει την τιμή της ΑΜΚ (0,44 ευρώ), σήμερα έκανε την υπέρβαση και ο τίτλος της Εθνικής που βρέθηκε να κλείνει υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ (4,29 ευρώ), ενώ ακριβώς επάνω στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ των 1,70 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς.


Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., μετά και τα σημερινά εξόχως εντυπωσιακά που συνέβησαν στο ταμπλώ, δείχνει να ξεπερνά τα 70,5 δισ ευρώ, ενώ το 38% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφορά μόλις τρεις εισηγμένες και πιο συγκεκριμένα τις Alpha Bank (7,646 δισ), Εθνική (10,546 δισ) και Πειραιώς (8,623 δισ).

Η επόμενη μεγάλη σημερινή έκπληξη ήλθε από τον τζίρο (ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) ο οποίος έφθασε τα 226,3 εκατ. από τα οποία τα 29,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΛΠΕ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ).

Να σημειωθεί εδώ ότι το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις τρεις τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Επίσης η καθαρή αξία συναλλαγών που σήμερα έφθασε τα 196,4 εκατ. είναι η υψηλότερη του τελευταίου 5μηνου, με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 17/5/2013 (286 εκατ.), όπου και ακολούθησε σημαντικό "ξεφόρτωμα" ...

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, ο ΟΠΑΠ ήταν ο μοναδικός τίτλος που δεν "είδε" θετικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Σωλ Κορίνθου και Τιτάν.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την περιοχή των 1190 - 1200 μονάδων "πειραματίζεται" ο Γενικός Δείκτης έχοντας εκπληρώσει νωρίτερα την ανοδική διαφυγή από το επίπεδο αντίστασης των 1160 μονάδων (κορύφωση του περασμένου Μαΐου), επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η καταγραφή τιμών πάνω από τις 1200 μονάδες για να μπορέσουμε να πάρουμε διαγραμματικά θέση για το επόμενο σημαντικό ανοδικό βήμα προς την ισχυρή αντίσταση των 1280 μονάδων.
 
Οπωσδήποτε ο Γενικός Δείκτης βρισκόμενος στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική εβδομάδα έχει ανέβει στους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές, στα υψηλότερα επίπεδα υπεραγορασμένης κατάστασης προκαλώντας  "ίλιγγο"  σε όσους θελήσουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα τιμών.  
 
Στατιστικά πάντως όταν ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει τιμές  πάνω από  τα προαναφερόμενα τεχνικά επίπεδα τιμών ακολουθεί οσονούπω γρήγορη πτωτική κίνηση προς απελευθέρωση του υπάρχοντος "αγοραστικού ατμού".
 
Με την ύπαρξη συνεχόμενων ισχυρών  “money flows” από τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ο FTSE25 διέσπασε ανοδικά το βατήρα των 375 μονάδων ανοίγοντας το πεδίο αρχικά για το ψυχολογικό όριο αντίστασης των 400 μονάδων και μετά για το επίπεδο, που είχαμε θέσει επανειλημμένα των 416 μονάδων.
 
Και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη εγκυμονείτε ο κίνδυνος ενός πολύ  βραχυχρόνιου έντονου "κατεβάσματος"  κυρίως λόγω της "overbought" κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι   βασικοί  ταλαντωτές.
Τεχνική εικόνα, πού μόνο με τη διετία των 2007 με 2008 μπορεί να συγκριθεί, δίχως όμως στην ουσία να υπάρχει και το ανάλογο μακροοικονομικό μέτρο σύγκρισης.
 
Το ρόλο αναχαίτισης στις όποιες καθοδικές βλέψεις θα αποτελέσουν διαδοχικά τα επίπεδα των 375 και 355 μονάδων, αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me