7/10/13

Προϋπολογισμός με διπλό στόχο...



Στα 340 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και να ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.
«Είναι μια συντηρητική εκτίμηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν περιλαμβάνει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που γυρίζουν στην Αθήνα από τις κεντρικές τράπεζες. Οι επιστροφές φόρων και δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα είναι όσα προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, τόνισε. 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι "θα αξιώσουμε από τους εταίρους μας την έμπρακτη συμβολή τους για περαιτέρω μείωση του χρέους, στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων". Σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο β' εξάμηνο του 2014. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «προτιθέμεθα να αναλάβουμε σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014». 
Η ανάπτυξη και το έλλειμμα 

Πρακτικά η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο αποτυπώνονται οι πρώτες αμυδρές ενδείξεις αλλαγής της τάσης. Συγκεκριμένα προβλέπεται επιστροφή σε οριακή ανάπτυξη, οριακό περιορισμό της ανεργίας αλλά και του Δημόσιου χρέους. 
Ειδικότερα, αναθεωρούνται οι αρχικές προβλέψεις για την ύφεση το 2013, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4% φέτος έναντι πρόβλεψης για -4,5% στον προϋπολογισμό του 2013.
Η μέση ανεργία προσδιορίζεται στο 27% το 2013 και η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μιλά για περιορισμό στο 26% το 2014. 
Στο προσχέδιο, αποτυπώνεται πρόβλεψη ρηχής ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από έναν ακόμα χρόνο βαθιάς ύφεσης. 
Επίσης, προβλέπεται έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, ενώ πρωτογενώς, αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ή στα 2,8 δισ. ευρώ. 
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 321 δισ. ευρώ φέτος θα σημειώσει ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση στα 319,4 δισ. ευρώ ήτοι 174,5% του ΑΕΠ.

Εσοδα και δαπάνες

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση εσόδων στα 54,5 δισ. ευρώ (+4,6%), ενώ δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα πέραν των ήδη ψηφισμένων με το πρόγραμμα. Οι πρωτογενείς δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν στα 42 δισ. ευρώ.
Μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες μισθών και συντάξεων, λόγω υλοποίησης των παρεμβάσεων που ήδη ψηφίστηκαν με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me