Ρεπορτάζ κόλαφος για τα επιχειρηματικά δάνεια δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κεφάλαιο που κυκλοφορεί. Σύμφωνα με αυτό στην "προκρούστεια κλίνη" της εκκαθάρισης των "μη εξυπηρετυούμενων" δανείων (NPLS) μπαίνουν επιχειρήσεις και τράπεζες μέσα στο καυτό τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.


Η διαδικασία που εποπτεύεται από την Τράπεζα Ελλάδος και την τρόικα θα καταλήξει στο τέλος του χρόνου με το νέο κοστούμι για τις τράπεζες που θα αφορά τις επιπλέον προβλέψεις που θα συνοδεύουν τις διαγραφές δανείων των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Αυτή την φορά δεν θα είναι το  ΤΧΣ που θα καλύψει τη ζημιά αλλά οι ίδιες οι τράπεζες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "καθαρτήριο" πρωτοφανών διαστάσεων για την εγχώρια αγορά!


Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ισχύσει ειδικό καθεστώς που θα προβλέπει την διακοπή της χρηματοδότησης αν η επιχείρηση δεν παρουσιάσει πραγματικά βιώσιμο business plan. Με απλά πολύ δύσκολα θα έχουν μέλλον οι προβληματικές επιχειρήσεις που ζούσαν λόγω της δυνατότητας πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί τελευταία είναι η περίπτωση επιτρόπου σε συστημική τράπεζα ο οποίος φέρεται να έχει εκφράσει άμεσα την δυσαρέσκειά του για χειρισμούς ρυθμίσεων δανείων τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα εξ αυτών "θα ανατραπούν με την εφαρμογή νέων όρων" που έχυν διαμορφωθεί από την μελέτη  που έχει παραδοθεί στην ΤτΕ.

Από την τελευταία πάντως αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος των προβλέψεων έχει γίνει ήδη και έχει απορροφηθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά και οι νέες "ζημίες" που θα προκύψουν θα πρέπει να καλυφθούν με κεφάλαια που θα πρέπει να παραχθούν εσωτερικά με δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών, άμεσες πωλήσεις non core  assets και εκτεταμένη απομόχλευση του ενεργητικού.


Μόνο έτσι θα φανεί η πραγματική δυνατότητα της παραγωγικής και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας"
Στη συνέχεια θα έλθει η ώρα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.