30/9/13

X.A. - Αγορά... κρίσεις και σχόλια από τον Μάνο Χατζηδάκη...

  • ΑΓΟΡΑ

Ο Σεπτέμβριος τελειώνει την Δευτέρα και μαζί με αυτόν το ημερολογιακό εννεάμηνο. Στατιστικά ο Οκτώβριος δεν είναι και τόσο κακός μήνας: 8/10 τελευταίες χρονιές έχει κλείσει με κέρδη. 
  • Βέβαια την μία από τις δύο φορές που έκλεισε στο μείον (2008) οι απώλειες έφθασαν το 27,9% και αποτελούν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες στην ιστορία του ΧΑ. 

Ο Οκτώβριος έρχεται με περισσότερο περιεχόμενο καθώς αναμένονται σημαντικές κινήσεις εντός και εκτός ταμπλό: Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, στις 11/10 είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ εντός του μήνα αναμένονται οι τελικές φάσεις των διαγωνισμών πώλησης για ΕΒΖ και Αστήρ. 
  • Από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένουμε ωστόσο και νέα που αφορούν το Ελληνικό αφού η 29η Οκτωβρίου εμφανίζεται ως πιθανή ημερομηνία υποβολής των masterplan από τις τέσσερις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. 
  • Μέσα στον μήνα και λογικά πριν το Eurogroup θα έχουμε και την ετυμηγορία της Τρόικας για την δόση του 1 δις ευρώ και μια πιθανή αναβάθμιση που μπορεί να έρθει μαζί με την απόφαση της έγκρισης της δόσης.



 

ΔΕΗ: Εξασφάλισε 15ετές δάνειο ύψους 739 εκ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 5% γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει στην επένδυση του λιγνιτικού εργοστασίου της Πτολεμαίδας συνολικής δυναμικότητας 660MW και προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ και χρόνο κατασκευής 6 χρόνια. 
  • Τα καλά νέα σαφώς έχουν να κάνουν με το επιτόκιο δανεισμού και την καθαρότερη εκπομπή ρύπων (υπολογίζεται χαμηλότερη κατά 90%), ωστόσο παράπλευρή θετική ανάγνωση υπάρχει και για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ η οποία έχει το συμβόλαιο κατασκευής της μονάδας. Το χαμηλό επιτόκιο του δανείου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει οδηγό για μια πιθανή ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ κατά το πρότυπο των Ελληνικών Πετρελαίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.



 

ΟΠΑΠ: Η προσθήκη της Blackrock με 5,2% την περασμένη εβδομάδα ήταν η τέταρτη ξένου θεσμικού επενδυτή με ευαίσθητο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Ίδιο σχεδόν  ποσοστό κατέχει το Baupost, στο 5% έχει περιοριστεί το ποσοστό του Silchester ενώ 5% έχει και η Fidelity. 
  • Η παρουσία των ξένων θεσμικών κεφαλαίων στο μετοχικό κομμάτι ήταν μια καλή παρακαταθήκη για την συμμετοχή τους στην ομολογιακή έκδοση η οποία προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση αύξησε το ελάχιστο όριο εγγραφής σε 1 εκ. ευρώ στοχεύοντας σε πιο θεσμικές τοποθετήσεις. 




Λογιστικές Αξίες: Παρά τις ζημιές χρήσης που αναμένονται για το 2013 τόσο ο Τιτάνας όσο και ο Φουρλής έπιασαν τα επίπεδα των λογιστικών τους αξιών επιδεικνύοντας την περασμένη εβδομάδα εξαιρετική συμπεριφορά στις τάσεις της αγοράς, ειδικά στην ανοδική της φάση. 

Όμως παρά την υψηλή θεωρητική αξία που έχουν ως εταιρίες η τελική γραμμή είναι και θα είναι το βασικό και θεμελιώδες κίνητρο για να αλλάξουν προς τα καλύτερο οι συνθήκες αποτίμησης τους. 


Ακόμα και η επόμενη χρήση δεν προβλέπεται ιδιαίτερα δυνατή για τις δύο εταιρίες διατηρώντας τα μεγέθη της τελικής γραμμής στην καλύτερη περίπτωση κοντά στο σημείο ισορροπίας. 

Με τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις 1,42 δις ευρώ και 166 εκ. ευρώ θα πρέπει μάλλον να δείξουν κάτι περισσότερο στο εννεάμηνο ή στο δωδεκάμηνο που θα μετριάσει την εικόνα ζημιών που εμφανίζουν στο εξάμηνο.



Quality & Reliability: Αθόρυβα η μετοχή έφθασε το 1,6 ευρώ διαμορφώνοντας μια αποτίμηση σχεδόν διπλάσια από την καθαρή της θέση. Στις 20 Μαΐου το 16,58% της εταιρίας είχε περιέλθει σε νέο μέτοχο (κ. Εμμανουήλ Ξιώνης) μετά από εκποίηση ποσοστού που κατείχε η Εθνική Τράπεζα. 

  • Στις 8 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη άλλη μια εκποίηση ποσοστού (~15,7%) που έχει στην κατοχή της η Eurobank και ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει εκ νέου μετοχικό ενδιαφέρον από τον ίδιο μέτοχο.



Βιοχάλκο: Η κόντρα εξελίσσεται σε βεντέτα και αυτό μάλλον δεν συμφέρει κανένα «αντιμαχόμενο» μέρος. Στην μέση οι μικρομέτοχοι οι οποίοι προσπαθούν να διαμορφώσουν άποψη στο τι τους συμφέρει και τι όχι. Όσο για τα αντανακλαστικά αποχώρησης η στήλη παρατηρεί ότι «τώρα είναι πια πολύ αργά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me