10/8/13

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - μονά ζυγά δικά τους...

Η λύση για τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και η βιωσιμότητα συνολικά, της Ευρωζώνης, διέρχεται αποκλειστικά, μέσω της ισχυροποίησης του… κινεζικού νομίσματος!

ΑΥΤΟ υποστηρίζει ο Franz Nauschnigg, επικεφαλής των ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών υποθέσεων της Austrian National Bank.


Avatar Franz Nauschnigg

Franz Nauschnigg is Head of Division, European Affairs and International Financial Organizations, at the Austrian National Bank.

Όπως εξηγεί, οι χώρες της περιφέρειας, οι οποίες και αποτελούν ανοιχτή «πληγή» για την Ευρωζώνη, διαθέτουν ένα τεράστιο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες εκτός Ευρώπης και δη με την Κίνα, όπου το έλλειμμα ξεπερνά τα 29 δισ. ευρώ.

Η ραγδαία αύξηση του ελλειμματικού ισοζυγίου αποδίδεται στην ταχύτατη ανατίμηση του

ευρώ έναντι του γουάν(κινεζικό νόμισμα), υπογραμμίζει ο Franz Nauschnigg.

Ως εκ τούτου, συμπληρώνει πως το ισχυρό ευρώ καθιστά την Ευρωζώνη λιγότερο ανταγωνιστική, με την περιφέρεια να δέχεται τις σημαντικότερες επιδράσεις της εν λόγω ενδυνάμωσης του κοινού νομίσματος.

Στο ήδη υπάρχον πρόβλημα προστίθεται και η «φύση» των οικονομιών της περιφέρειας, καθώς η δυναμική των οικονομιών του Νότου εδράζεται κατά ένα μεγάλο μέρος, στην κλωστοϋφαντουργία, την ένδυση και την υπόδηση.

Η ισχυροποίηση του ευρώ αποδυνάμωσε το εν λόγω εξαγόμενο ευρωπαϊκό προϊόν, καθώς τα κινεζικά προϊόντα είναι φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα.

Τα άνωθεν πιστοποιούνται και από το ΔΝΤ, το οποίο σε ειδική του έκθεση εξηγεί πως οι κινεζικές εξαγωγές καθίστανται υπεύθυνες για τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος σε Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία είναι σαφώς μικρότερος, καθώς η οικονομία των τριών χωρών βασίζεται στην μηχανολογία, όπου η Κίνα υστερεί σημαντικά.

«Τι πρέπει  επομένως, να κάνει η Ευρωζώνη» αναρωτιέται ο Franz Nauschnigg. «Τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, τα υψηλά χρέη και τα μεγάλα ελλείμματα αφήνουν μικρά περιθώρια» ανταπαντά και προσθέτει:

«Η διόρθωση των ελλειμματικών εμπορικών ισοζυγίων μπορεί να επέλθει κάτω από τρεις προϋποθέσεις: τόνωση της εξωτερικής ζήτησης, λιγότερο επαχθές χρηματοδοτικό περιβάλλον και αποδυνάμωση του ευρώ»

Και οι τρεις συνθήκες μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της ισχυροποίησης του γουάν, υπερθεματίζει ο Αυστριακός τραπεζίτης.

«Αυτό θα τονώσει την εξωτερική ζήτηση για τις χώρες του Νότου και θα συρρικνώσει το εμπορικό τους έλλειμμα» καταλήγει ο υψηλόβαθμος τραπεζίτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me