17/8/13

ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ


Οι ευθύνες του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Η ζημιά του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Σαντορίνη αναδεικνύει και τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων


Του Δημήτρη Παφίλα

Η ζημιά του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Σαντορίνη, αναδεικνύει και τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ ο οποίος μεθόδευε την ανάθεση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων σε κοινοπραξία που έχει κατηγορηθεί για καρτέλ στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα « Πρώτο Θέμα», ο ΑΔΜΗΕ σκόπευε να αναθέσει το έργο στην  κοινοπραξία, υπερτιμολογημένο πάνω από τον προϋπολογισμό, και αποκλείοντας την ελληνική εταιρεία. 

Τελικώς, μετά το δημοσίευμα, ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος ενώ επενέβη και ο αρμόδιος
εισαγγελέας κ. Τζώνης. Στην συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ με νεότερη απόφαση του «έσπασε» τον διαγωνισμό σε 4 τμήματα, προκειμένου να αναθέσει τα έργα σε περισσότερες από 2-3 εταιρείες.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν δικαιολόγησε ποτέ επαρκώς γιατί ήθελε την ξένη κοινοπραξία ενώ ζητούσε συνεχώς έγγραφα και πιστοποιήσεις από την ελληνική εταιρεία. Η ζημιά, όμως, έγινε και οι Κυκλάδες περιμένουν ακόμη την πόντιση των υπογείων καλωδίων που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νησιά.

newmoney.gr

--------------------------------------------


Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). 

Στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.


Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι πλήρως ανεξάρτητος λειτουργικά και διοικητικά, έχοντας ουσιαστικές εξουσίες λήψης αποφάσεων, τηρώντας όλες τις προς αυτό απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο Νόμο 4001/2011 και στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me