13/8/13



http://www.dealnews.gr/media/k2/items/cache/d13e64e6cecd120ed2abbcff57e5e44d_M.jpg

  • BBG: Το πλεόνασμα ανοίγει την πόρτα της χρεοκοπίας

 
 
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα της δίνει τη δυνατότητα να απειλήσει τους δανειστές με χρεοκοπία, εκτιμά η Mefan McArdle στο Bloomberg.
 
 
Όπως επισημαίνει η κ. McArdle, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, γιατί ενώ πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται για να πληρώσει τις οφειλές προς τους δανειστές, τουλάχιστον μπορεί να καλύψει τις δαπάνες.

 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί περίπου 11%, στα 30,8 δισ. ευρώ.
 
Ένα κενό 1,9 δισ. ευρώ συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τα προηγούμενα χρόνια, τονίζει η κ. McArdle.

Η ίδια υπενθυμίζει πως η Wall Street Journal προβλέπει ότι η βελτίωση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμα έναν γύρο διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για νέα αναδιάρθρωση.
 
Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει και νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους.

Όμως, σύμφωνα με την αρθρογράφο του Bloomberg, το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει μια νέα δυνατότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν είναι άλλη από το να… χρεοκοπήσει.
 
Όσο καιρό η χώρα ήταν αναγκασμένη να δανείζεται χρήματα για να καλύπτει τις δαπάνες της η χρεοκοπία ήταν αδύνατη.

Η άρνηση να πληρώσει τους δανειστές θα σήμαινε απλώς ακόμα περισσότερη λιτότητα, καθώς θα διακοπτόταν η χρηματοδότηση για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

Αλλά αν συνεχιστεί η αύξηση των εσόδων, υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να έρθει σε καλύτερη μοίρα αποφασίζοντας να ξεγράψει τους δανειστές.

Δεδομένης της αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας στη χώρα, η κ. McArdle περιμένει πως θα ακούσει σύντομα για ελληνική χρεοκοπία, αν οι Γερμανοί δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me