16/7/13


 http://air.euro2day.gr/cov/ba/banking-euro-180_59876_013913_b.jpg

Τράπεζες: Τα deals της επόμενης ημέρας

του Χρήστου Κίτσιου

Το ενδιαφέρον από δύο παίκτες για τo 25% με 30% της Eurobank και τα σχέδια της Πειραιώς για τη Γενική. Γιατί οι ξένοι θέλουν να πάρουν θέση στις τράπεζες. Οι χαμηλές αποτιμήσεις και η μεγάλη ζήτηση για distressed deals. 

Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε, από το παζλ της συγκέντρωσης λείπουν μόνο μικρά ψηφία (πχ Probank) και η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά την κατάθεση και εφαρμογή «γενναίων» πλάνων αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνουν πωλήσεις ως και σημαντικών θυγατρικών.


Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλάζει σελίδα. Και κυρίαρχο στοιχείο της επόμενης ημέρας θα είναι τα deals, είτε αφορούν πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών , είτε εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών.


Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες καλούνται να αναζητήσουν ξένους αγοραστές. Μοναδικό τους πλεονέκτημα στη δύσκολη συγκυρία είναι το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται κυρίως από την Αμερική για εξαγορά εγχώριων περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές αποτιμήσεις (distressed deals). Η ένταση και η έκτασή του παρακινεί ήδη και αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

«Οι ξένοι και δη οι Αμερικάνοι επενδυτές, όντας εθισμένοι σε περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αν υπάρξει ρεαλιστικό επενδυτικό σχέδιο, θα υπάρξουν και προσφορές» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Πειραιώς βρήκε ξένα funds πρόθυμα να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν το Τ.Τ. μέσω Γενικής ενώ ακόμη και για την Proton υπήρξε προσφορά από την Monarch Alternative Capital.
Για όσους πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία «ξύνει τον πάτο» της κρίσης, το timing για αγορές εγχώριων assets είναι κατάλληλο και ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν τα distressed deals είναι η απόκτηση μετοχικής θέσης στις τράπεζες συμπληρώνουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα hedge funds βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών βάζοντας κεφάλαια ή ανεβάζοντας στα ύψη το επενδυτικό θερμόμετρο και διατηρούν σχεδόν στο ακέραιο τις θέσεις που έκτισαν πριν ή κατά τη διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίου.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο παίκτες για την Eurobank

 

Με βάση το Μνημόνιο η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει στη διάθεση του 25% με 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου, είτε με συνδυασμένη διάθεση παλαιών και νέων μετοχών, ως το τέλος Οκτωβρίου.
Η απόκτηση του Τ.Τ. και δευτερευόντως της Proton παρέχει στην Eurobank ένα νέο story, το οποίο πρέπει σύμφωνα με στελέχη της να αξιοποιηθεί γρήγορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο τουλάχιστον επενδυτές για την απόκτηση του 25% με 30% της Eurobank έπαιξε ρόλο στο να προκριθεί η προσφορά της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς καθησύχασε τις ανησυχίες, που είχαν διατυπωθεί για το αν το νέο σχήμα είναι πωλήσιμο.
Ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι το ενδιαφέρον προέρχεται από καλύτερης ποιότητας ξένους σε σχέση με τα hedge funds, που προς το παρόν είναι τα μόνα που αποδεδειγμένα έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες.
Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη διοίκηση της Eurobank είχε βολιδοσκοπήσει δύο ξένους για την απόκτηση του 25% ένας εκ των οποίων είναι το hedge fund Fairfax, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις εγχώριες τράπεζες και αναζητά ευκαιρίες, τώρα που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Χρ. Μεγάλου είχε τονίσει στην πρώτη ομιλία του στα στελέχη του ομίλου ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από καλύτερης ποιότητας ξένους κάτι που προς το παρόν επιβεβαιώνεται με βάση τις πρώτες πληροφορίες.
Οι επαφές για την Eurobank είναι ως εκ τούτου σε εξέλιξη αν και τα πάντα θα κριθούν από το εύρος της αναδιάρθρωσης του νέου σχήματος (μετά την απόκτηση Τ.Τ. και Proton), τις συνέργειες που θα προκύψουν και το εύρος αποτίμησης που θα θέσει το ΤΧΣ.

Τα σχέδια Πειραιώς για τη Γενική

 

Ταυτόχρονα, όμως, ενδιαφέρον υπάρχει από ξένους και για την αγορά αδειών τραπεζικών εργασιών, ώστε να δημιουργηθούν μικρές και ευέλικτες επενδυτικές τράπεζες, με βασικό αντικείμενο τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, μέσω, μεταξύ άλλων, και της πώλησης δανείων.
Πρόσφατα η Γενική πρόσφερε για το 100% του Τ.Τ. τίμημα που ξεπερνούσε, όπως αποκάλυψε το Euro2day, τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που θα έβαζαν τρίτοι επενδυτές, οι οποίοι θα εξαγόραζαν τη Γενική από την Πειραιώς και εν συνεχεία θα προχωρούσαν στην απόκτηση του Τ.Τ με αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση ΜΟΔ.
Το γεγονός ότι προκρίθηκε η προσφορά της Eurobank, δεν αλλάζει το σχεδιασμό του ομίλου Πειραιώς για τη Γενική Τράπεζα. Χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Πειραιώς ο πρόεδρός της, Μιχ. Σάλλας, εξήγγειλε την πρόθεση να μετατραπεί η Γενική σε επενδυτική τράπεζα με ειδίκευση τις αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.
Με βάση την εξαγγελία η Γενική θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου την οποία θα καλύψουν εξολοκλήρου ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης σε όσους επενδυτές συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς.
Τόσο το σχέδιο για την απόκτηση του Τ.Τ. όσο και το νέο σχέδιο για τη μετατροπή της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις δείχνει ότι ο όμιλος Πειραιώς βρίσκεται σε συζήτηση με ξένα hedge funds και distress funds που είτε συμμετείχαν είτε όχι στην πρόσφατη ΑΜΚ για ένα deal που επιχειρεί να συνδυάσει προσφορά και ζήτηση.
Την ανάγκη δηλαδή ευρείας αναδιάρθρωσης στο εγχώριο επιχειρείν και τη διάθεση δεκάδων distress assets funds να συμμετάσχουν σε αυτή αγοράζοντας επιχειρήσεις μέσω απόκτησης δανείων ή λαμβάνοντας επενδυτικά πονταρίσματα.

Τι δείχνει η υπόθεση διεκδίκησης του Τ.Τ.

 

Ωστόσο, η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν είναι. Μπορεί η προσφορά της Γενικής για το Τ.Τ. να ξεπερνούσε κατά 1,2 φορές την καθαρή ενσώματη θέση του ταμιευτηρίου αλλά αφορούσε σε μια «καθαρή» από επισφάλειες τράπεζα, με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις περί το 60% και εφεδρεία ρευστότητας 3,72 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητους τίτλους EFSF.
Στον αντίποδα η Fairfax ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα εξαγοράς του Τ.Τ. μαζί με ελληνική τράπεζα ζήτησε, όμως, να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο του νέου σχήματος με τίμημα που αντιστοιχούσε μόλις στο 0,6% της καθαρής ενσώματης θέσης.
Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι χαρακτηριστική και δείχνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank αν Τρόικα, DG Comp και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητήσουν τίμημα που να είναι αντίστοιχο της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης από πλευράς Ταμείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me