24/7/13

CAPITAL.GR

http://images.bwbx.io/cms/2013-07-23/0723-nyse-comeback-630x420.jpg
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Wall Street: Κέρδη ντροπής για τις τράπεζες

 
Peter Foley/Bloomberg
Του

Έχουμε φτάσει ήδη στην πέμπτη επέτειο της κατάρρευσης της Wall Street. Στον απόηχο της κρίσης μας είπαν το μέρος που καταλάμβανε από την οικονομία ο χρηματοπιστωτικός κλάδος παραείχε γίνει μεγάλο. 
 
Όλο αυτό μας φέρνει στο μυαλό τη συμβουλή που δίνει ο χαρακτήρας του Martin Sheen στην ταινία Wall Street: «Σταμάτα να πηγαίνεις για το εύκολο χρήμα και άρχισε να παράγεις κάτι με τη ζωή σου. Δημιούργησε, αντί να ζεις αγοράζοντας και πουλώντας τους άλλους».

Ευχαριστούμε για το μάθημα, αλλά όλη αυτή η ιστορία του να «αγοράζεις και να πουλάς άλλους» παραμένει πολύ επικερδής. Οι τράπεζες σπάνια είχαν τέτοια τύχη. 
 
Σύμφωνα με τον Howard Silverblatt της S&P Dow Jones Indices, τα χρηματοοικονομικά είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στα κέρδη του Standard & Poors 500 το πρώτο τρίμηνο, και αναμένεται επανάληψη το δεύτερο τρίμηνο. Τα κέρδη για χρηματοοικονομικά, τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στον S&P 500 μετά την τεχνολογία, αυξήθηκαν 26% το τελευταίο τρίμηνο, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κατασκευές επιστρέφουν. Το χρηματιστήριο έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Οι επενδυτές επιτέλους στέλνουν μετρητά.

Οι 25 χρηματοπιστωτικές εταιρείες του S&P 500 που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου δήλωσαν κέρδη που φτάνουν τα 31600 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 29,1 δισ. δολ., όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Το «άνοιγμα» 8,7% είναι μεγαλύτερη απόκλιση που παρατηρείται σε οποιονδήποτε κλάδο. Τα χρηματοοικονομικά βρίσκονται σε τροχιά για να προσπεράσουν την τεχνολογία ως ο πιο κερδοφόρος κλάδος των ΗΠΑ.

Οι Dakin Campbell και Michael Moore αναφέρουν ότι τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανέβηκαν για πρώτη φορά σε μία τετραετία. «Οι μεγάλες τράπεζες κάνουν το απόλυτο comeback», τους δήλωσε ο Greg Donaldson, πρόεδρος της Donaldson Capital Management. «Η αιμορραγία έχει σταματήσει και τώρα έχουν το χρόνο να αφοσιωθούν στο να βρουν τρόπους να βγάλουν περισσότερα χρήματα».

Οι Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS), Citigroup (C), JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC) και Wells Fargo (WFC) ανακοίνωσαν κέρδη πρώτου εξαμήνου συνολικά 43,3 δισ. δολάρια, τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί από το 2007 . Σύμφωνα με την Alison Williams του Bloomberg Industries, η υψηλότερη ρευστότητα, οι αυξανόμενοι ισολογισμοί του prime brokerage και η βελτιωμένη απόδοση των παραγώγων έδωσαν ώθηση σε μία αύξηση κατά μέσο όρο 32% στα έσοδα από πωλήσεις και χρηματιστηριακές συναλλαγές των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ από το ένα έτος στο άλλο, με τη Citigroup να έχει αύξηση 65%, τη Bank of America 53% και τη Morgan Stanley 44%.

Ο Δείκτης Χρηματοοικονομικών S&P 500 καταγράφει άνοδο 26% φέτος, σε σύγκριση με το 18% του S&P 500. Οι flush τράπεζες δεν προλαβαίνουν να πουλούν τα ομόλογά τους: Σχεδόν το 60% των πωλήσεων χρεογράφων υψηλής κλίμακας στις ΗΠΑ αυτό το μήνα προήλθε από τις τράπεζες, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι τράπεζες με κάποιο τρόπο βγάζουν πακτωλούς χρημάτων, παρά τους νέους ανασταλτικούς κανονισμούς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις», γράφει ο Mark Gongloff της HuffPo. «Είναι σχεδόν σαν να μην λένε την αλήθεια όταν συνεχώς προειδοποιούν ότι αυτοί οι νέοι κανονισμοί θα συνθλίψουν τα κέρδη τους και την οικονομία».

Την περασμένη εβδομάδα, γερουσιαστές ρώτησαν τον πρόεδρο της Federal Reserve Ben Bernanke σχετικά με το εάν οι ρυθμιστικές αρχές ήταν αρκετά σκληρές απέναντι στις μεγάλες τράπεζες, με τον Δημοκράτη του Ohio Sherrod Brown να ρωτά εάν οι αυξήσεις των κερδών δείχνουν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες δεν πλήττουν τελικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις τους. 
 
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες τα πάνε αρκετά καλά», είπε ο Brown, ο οποίος είχε συνυπογράψει το νομοσχέδιο για την διεύρυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων στις μεγαλύτερες τράπεζες . «Παρόλα αυτά εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι κανονισμοί – οι νέοι κανονισμοί, οι επικείμενοι κανονισμοί – τις πεθαίνουν».

Για την Wall Street, είναι ντροπή αυτή την εποχή να είσαι τόσο πλούσιος.

Ο Farzad είναι συνεργάτης του Bloomberg Businessweek. Ακολουθήστε τον στο Twitter @ robenfarzad

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me