18/7/13

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ

Ο Κροίσος ντύνεται γαμπρός

 

Τι κι αν διαβαίνει την... ένατη δεκαετία της ζωής του, έχοντας πίσω του δύο γάμους, πέντε παιδιά και αρκετά εγγόνια;

Ο Κροίσος ντύνεται γαμπρός

Ο 82χρονος Τζορτζ Σόρος, «ο άνθρωπος που γονάτισε την τράπεζα της Αγγλίας», εξασφαλίζοντας τον τίτλο «του μεγαλύτερου επενδυτή της υφηλίου», ετοιμάζεται να ξαναντυθεί γαμπρός και να περάσει τα σκαλιά της εκκλησίας, ετούτη τη φορά έχοντας στο πλευρό του μια γυναίκα... με τα μισά του χρόνια.

Ο 82χρονος Τζορτζ και 41χρονη Ταμίκο Μπόλτον (δασκάλα της γιόγκα στο επάγγελμα) πρόκειται να παντρευτούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν προσκλήσεις στους εκατοντάδες φίλους τους. Μάλιστα, το ζευγάρι έχει ήδη ζητήσει από τους καλεσμένους να μη φέρουν γαμήλια δώρα -τι να τα κάνουν, άλλωστε;- αλλά να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.


Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1930, ο Σόρος έζησε από πρώτο χέρι τη φρίκη του ναζισμού καθώς προερχόταν από οικογένεια Εβραίων. Κυνηγήθηκε, διέφυγε με πλαστή ταυτότητα στη Βρετανία και από εκεί στις ΗΠΑ, έκανε δουλειές του ποδαριού (σερβιτόρος, αχθοφόρος) και παθιάστηκε με τη φιλοσοφία, προτού καταλήξει να εργάζεται ως χρηματιστής στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1950.
Στη χρηματιστηριακή ιστορία έχει καταγραφεί ως ο «δεξιοτέχνης της σπέκουλας», που πλούτισε επενδύοντας στη χρεοκοπία των άλλων. Το 1992 πόνταρε στην κατάρρευση της στερλίνας και κέρδισε 1 δισ. δολ., ενώ κάτι ανάλογο έκανε και λίγα χρόνια αργότερα σε Ασία και Λατινική Αμερική, αποκομίζοντας επίσης τεράστια κέρδη.
Οσον αφορά τις πολιτικές του προτιμήσεις, ο Σόρος δεν έκρυψε ποτέ ότι στήριξε οικονομικά την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τον βρήκε, πάντως, κοντά στον ευρωπαϊκό νότο και απέναντι στις επιλογές του Βερολίνου, που θεωρεί ότι υπονομεύουν το ευρώ.
Τριαντάρα και Βραζιλιάνα η «προκάτοχος»
Αν τα 41 χρόνια διαφορά με τη μέλλουσα κυρία Σόρος φαίνονται πολλά, ας σημειωθεί πως ο Κροίσος των χρηματιστηρίων προτού τη γνωρίσει είχε δεσμό με μια κατά... 53 έτη μικρότερή του Βραζιλιάνα τηλεοπτική σταρ, ονόματι Αντριάνα Φερέιρ. «Για πέντε χρόνια ήταν το αγόρι μου. Επειτα, ξαφνικά άλλαξε και έγινε απόμακρος», είχε δηλώσει για τον Σόρος η Βραζιλιάνα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me