10/6/13

ΔΕΠΑ: Το "ναυάγιο" και οι αιτίες

 
  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη (euro2day)

Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όχι μόνο λόγω της απουσίας ενδιαφερόμενου, αλλά επειδή η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ καλλιέργησαν προσδοκίες για σίγουρο επενδυτή που θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου παγκοσμίως, η ρωσική Gazprom.
 
 
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο κυριότερος λόγος για τη μη συμμετοχή της Gazprom, θα πρέπει να αναζητηθεί στις εκκρεμότητες που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα ανταγωνισμού και στα σαφή μηνύματα που ενδεχομένως έλαβε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής, ότι η εξαγορά του ελληνικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, δεν θα περνούσε χωρίς την επιβολή σκληρών όρων.

Σε ότι αφορά στη μη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, πηγές της εταιρείας διευκρίνιζαν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα παραγωγό φυσικού αερίου, όπως και λόγω του ευρύτερου κλίματος υπέρ της ρωσικής εταιρείας το οποίο καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον διευκρίνιζαν ότι από τη στιγμή που το ενδιαφέρον των δύο ομίλων εστιάζεται στην εξασφάλιση φθηνότερου αερίου και η ρωσική εταιρεία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, δεν υπήρχε λόγος για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Εν τω μεταξύ, για το ΔΕΣΦΑ, τελικώς κατατέθηκε μια μόνο προσφορά, από την αζέρικη Socar καθώς δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά η κοινοπραξία Τέρνα - PPF. Όπως γίνεται εμφανές, η Socar μέσω της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, επιδιώκει να εντάξει το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, στο οποίο εντάσσεται και ο αγωγός ΤΑΡ.

Η αποτυχία του διαγωνισμού

Σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ αποτελεί αποτυχία και της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά πρωτίστως του δεύτερου. Για μεν την Κυβέρνηση επειδή έκανε προνομιακό συνομιλητή της έναν από τους διαγωνιζόμενους (τρεις συναντήσεις Σαμαρά Μίλλερ) και άφησε να καλλιεργηθούν προσδοκίες, βασισμένες αποκλειστικά στην υποτιθέμενη (υπερ)προσφορά που θα κατέθετε και μάλιστα συνοδευόμενη από μειώσεις στις τιμές με τις οποίες θα προμήθευε φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή δεν έκανε σωστή προετοιμασία. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στις περιπτώσεις πώλησης παρόμοιων εταιρειών με υπερδεσπόζουσα έως μονοπωλιακή θέση σε μια εθνική αγορά, στην προκήρυξη προβλέπονται σαφείς όροι (τιμολογιακή πολιτική κλπ) για τους παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να συμμετάσχουν στην εξαγορά, ιδίως όταν αυτοί είναι και οι κύριοι προμηθευτές τους. Ας σημειωθεί εδώ ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς, τόσο για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τις ΕΠΑ (δίκτυα πόλεων), υπήρχαν όροι που απέκλειαν εντελώς από τη συμμετοχή τους παραγωγούς με τους οποίους η ΔΕΠΑ έχει μακροχρόνιες συμβάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί εκτεταμένο μονοπώλιο στην προμήθεια και στη μεταφορά, με βάση τη δομή που είχε τότε η ΔΕΠΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η κυβέρνηση εκτός από το «χτύπημα» στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τη νέα τρύπα που δημιουργείται στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, από τις δύο εταιρείες, ανέμενε εισπράξεις 1,3-1,5 δισ. ευρώ. Από το προϋπολογιζόμενο ποσό, εφ΄όσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με μόνο ένα διαγωνιζόμενο, τη Socar για το ΔΕΣΦΑ, θα εισπραχθεί ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων στην καλύτερη περίπτωση.

Πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ πάντως, υπογραμμίζουν ότι ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me