10/5/13

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΒΕΤΑ ΑΧΕ: Νέα υψηλά αλλά και ρίσκο διόρθωσης...

H επιστροφή από τις Πασχαλινές διακοπές και τις αργίες (!) της Πρωτομαγίας μόνο υποτονική δεν θα
μπορούσε να χαρακτηριστεί για την χρηματιστηριακή αγορά. Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Γενικός δείκτης κατέγραψε αλλεπάληλα νέα υψηλά έτους ανεβάζοντας τζίρους και αδρεναλίνη καθώς οι αποδόσεις που καταγράφησαν έφθασαν έως και το 50% σε χαρτιά του FTSE-25.

Οι τράπεζες ηγήθηκαν της ανόδου βοηθούμενες από τις ανακοινώσεις εγγυημένης κάλυψης των αυξήσεων της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank οι οποίες θεωρήθηκαν από την αγορά σοβαρές ενδείξεις επιστροφής του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά εν γένει. Την ίδια στιγμή οι εγχώριοι κωδικοί έδειξαν να αφυπνίζονται καθώς η συμμετοχή στις αυξήσεις φαίνεται να προβληματίζει ως προς την διαχείριση που θα πρέπει να ακολουθηθεί από κάποια χαρτοφυλάκια βελτιώνοντας την συναλλακτική δραστηριότητα.

Γεγονός είναι ότι αυτή την φορά η διάσπαση των 1000 μονάδων είχε περισσότερο πάθος και συμμετοχή από την τελευταία φορά (28/2) καθώς οι συνθήκες εντός και εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου δημιούργησαν ισχυρότερα εναύσματα ανόδου βάζοντας νέες προσδοκίες υπό τιμολόγηση όπως για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο κούρεμα ελληνικού χρέους του επίσημου τομέα, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές στο τέλος του 2013 ή την θετικότερη αξιολόγηση της πιστοληπτίκης ικανότητας της χώρας στο κοντινό μέλλον.

Τεχνικά, ο Γενικός είκτης κατέγραψε νέο υψηλό έτους στις 1070 μονάδες εισχωρόντας με αρκετή
δύναμη σε υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες ζώνες τιμών από τις οποίες ξεκίνησε μια φυσιολογική
διόρθωση τηρουμένων των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων που είχαν προηγηθεί. Η ελάχιστη
αναλογία διόρθωσης για το ράλι που έχει ξεκινήσει από τις 799 μονάδες συμπίπτει με το κοντινό επίπεδο στήριξης που βρίσκεται μεταξύ 1000 και 970 μονάδων, η προσέγγιση του οποίου δεν μεταβάλει την θετική τάση καθώς οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι που χαρακτηρίζουν την τάση κινούνται πέριξ των 950 μονάδων.

Οι 1070 μονάδες από την άλλη πλευρά δεν ήταν και τόσο τυχαίες σαν επίπεδο αντίστασης καθώς συμπίπτουν με το κάτω εύρος του πλαγιοανοδικού καναλιού που οριοθετεί την ανοδική τάση από τον περυσινό Μάιο και ενδεχομένως να χρειάζοταν επιπλέον δυνάμεις (τζίρος, ειδήσεις, συμμετοχή μετοχών) για την επανείσοδο της αγοράς στο εύρος διακύμανσης που είχε σχηματιστεί έως
τον φετινό Μάρτιο.

Οι πέντε ανοδικές εβδομάδες που έχουν προηγηθεί, τα συσσωρευμένα κέρδη σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές και οι ανάγκες των κεφαλαίων για τις καλύψεις των τραπεζικών αυξήσεων που σε κάποιο βαθμό θα αντληθούν και από πωλήσεις μετοχών εγχώριων χαρτοφυλακίων ενδεχομένως να συμπιέσουν περαιτέρω την εικόνα της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα. Sστόσο αναμένουμε η αγορά να βρει πεδίο περισσότερο πρόθυμων αγοραστών κάτω από τις 1000 μονάδες και ως εκ τούτου η
διόρθωση που εξελίσεται θα έχει περιορισμένο εύρος εκτόνωσης.

Πλούσια παραμένει η ατζέντα των επόμενων ημερων απο πλευράς νέων και χρηματιστηριακών εξελίξεων. Την Δ ευτέρα 13 Μαίου η Alpha bank θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή 17 Μαίου. Στις 14 Μαίου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του Τιτάνα, στις 15 Μαίου ανακοινώνουν η ΜΕΤΚΑ και ο Μυτιληναίος, στις 16 η Coca Cola και η επόμενη εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της S&B τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me