31/5/13

Οι μεγαλομέτοχοι και το μυστικό... 


Πώς εξηγείται, όμως, ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ξέφυγε εντελώς από την «πεπατημένη» των αυξήσεων κεφαλαίου των «συστημικών» τραπεζών; 

  • http://www.banks2day.gr/index


Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “B”, αυτό έγινε για να διασφαλισθεί ότι οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι της τράπεζας θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν άθικτα τα ποσοστά συμμετοχής τους, χωρίς να τους «εκτοπίσει» η Millennium BCP. Όπως εξηγούν έγκυρες πηγές, 

  • Το μυστικό της αύξησης κεφαλαίου κρύβεται στην ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω της οποίας θα εκδοθούν συνολικά έως 878.823.567 μετοχές. 

Την μερίδα του λέοντος της ιδιωτικής τοποθέτησης θα καλύψουν η πορτογαλική Millennium BCP (με ποσό 400 εκατ. ευρώ) και η Societe Generale (με 170 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκαναν με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση της Millennium και της Γενικής Τράπεζας, αντίστοιχα. 

Ουσιαστικά, με τη συμμετοχή τους οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής απαιτούμενης ελάχιστης ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. 

Αν η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επέλεγε να καλυφθεί μόνο το 10-12% της συνολικής αύξησης από ιδιώτες μετόχους, με δεδομένα τα πολύ σημαντικά ποσά που θα εισφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν θα έμενε αρκετός «χώρος» για να εισφέρουν κεφάλαια οι σημερινοί ιδιώτες μεγαλομέτοχοι της τράπεζας και τα ποσοστά συμμετοχής τους θα αραίωναν σημαντικά. 


Επιτρέποντας θεωρητικά απεριόριστη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων στην αύξηση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιτρέπει στους μεγαλομετόχους να μπουν με αξιώσεις στην αύξηση κεφαλαίου και να αποφύγουν την αραίωση της συμμετοχής τους. 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για το «μπλοκ» βασικών μετόχων, που τυπικά δεν εμφανίζεται μεν στη μετοχική σύνθεση ως ενιαίο «μπλοκ», αλλά έχει πάντα καθοριστική παρουσία στις γενικές συνελεύσεις, όπου τα ποσοστά ψήφων που ελέγχει εκπροσωπούνται από το ίδιο πρόσωπο (στην τελευταία γενική συνέλευση, το «μπλοκ» αυτό εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή Π. Αλεξάκη, ο οποίος εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος του 22,8% των δικαιωμάτων ψήφου). 

Αυτοί οι βασικοί μέτοχοι εκτιμάται ότι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες συμμετοχής στην αύξηση, που τους δίνουν οι όροι που ανακοινώθηκαν. Όλα αυτά, βεβαίως, φαίνεται, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, ότι διαμορφώνουν μάλλον δυσμενείς «κανόνες παιχνιδιού» για τους μικρομετόχους. 

Και δημιουργούν πολλά και εύλογα ερωτήματα για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των ανώτερων στελεχών της τράπεζας, στις συνεδριάσεις του Μαΐου, όπου εμφανίσθηκαν να πωλούν μαζικά μετοχές: 
  •  άραγε, το έκαναν μόνο για να αντλήσουν ρευστότητα, όπως έχουν ανακοινώσει, και χωρίς να έχουν την παραμικρή υποψία για τους προτεινόμενους όρους της αύξησης, που όλοι οι υπόλοιποι πληροφορηθήκαμε, έκπληκτοι, χθες; 

http://www.banks2day.gr/index

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me