ΕΞΙ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΤΡΙΑ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Πόλεμος» νεύρων Αθήνας - Βρυξελλών - Που θα κριθεί η διαπραγμάτευση, ποιες οι κόκκινες γραμμές για κυβέρνηση και δανειστές
Της Ελευθερίας ΑρλαπάνουΣτην αρένα των ισοδύναμων μέτρων και των διατυπώσεων κρίνεται η συμφωνία για το νέο Συμβόλαιο με τους εταίρους. Στόχος, Αθήνας και Ευρωζώνης, είναι μια καταρχήν συμφωνία, ει δυνατόν στο Eurogroup τη Δευτέρα, κάτι ωστόσο που θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Στις περίπου 60 ώρες που απομένουν έως την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τον λόγο έχουν τα τεχνικά κλιμάκια: Καλούνται να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα έως σήμερα, με έμφαση στα οικονομικά στοιχεία του πρώτου διμήνου, να ξεκαθαρίσουν ποια ακριβώς μέτρα και παρεμβάσεις από τα υφιστάμενα δέχεται η νέα κυβέρνηση και να αξιολογηθούν παρεμβάσεις, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που θα αντικαταστήσουν άλλες τις οποίες απορρίπτει η Αθήνα.
Στον αέρα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Δευτέρας βρίσκεται και το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Η Ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο τάσσονται υπέρ της παράτασης και ολοκλήρωσης του υφιστάμενου προγράμματος, άλλες ευρωπαϊκές πηγές λένε πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για ένα νέο πρόγραμμα και η Αθήνα στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των «τροποποιήσεων» της υφιστάμενης σύμβασης, που θα μπορούσαν τελικά να «δικαιολογήσουν» σε πολιτικό επίπεδο, μια τεχνική παράταση, ή «χρηματοδοτική γέφυρα».
Ο προβληματισμός είναι έντονος σε όλα τα στρατόπεδα, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν παράταση των διαπραγματεύσεων, καθώς η κοστολόγηση ίσως αποδειχθεί χρονοβόρα, ενώ συγκρατημένα ανήσυχοι εμφανίζονται ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ελλάδα και Ε.Ε. είναι μακριά από μία συμφωνία δήλωνε χθες, νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και εντείνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα.
Απαισιόδοξος για την επίτευξη, μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα εμφανιζόταν χθες και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες», συνέχισε, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. δεν εκταμιεύει χρήματα παρά μόνον όταν υπάρχει πρόοδος στην υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων, κάτι που έχει σταματήσει να συμβαίνει εδώ και μήνες.
«Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα» επέμεινε και υπενθύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup έχει επίσης εκφράσει «με μεγάλη σαφήνεια» τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται». «Πλέον από τη θεωρία, περνούμε στα excel και στους αριθμούς και εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά», σχολιάζει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, σε μια διαπραγμάτευση που οι γραμμές ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες.
Οι «κόκκινες γραμμές»
Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν αργά χθες το απόγευμα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πάντως πως «δεν έχουμε καλύψει όλο τον δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα».
Αντιλαμβανόμαστε λένε στην κυβέρνηση πως υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη, όπως η μεταρρύθμιση στην υγεία, οι απολύσεις στο Δημόσιο, το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ αποτυχημένες πολιτικές όπως τα εργασιακά, οι αρχικοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εγκαταλειφθούν. «Η περιουσία του Κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί», λένε κύκλοι του Μαξίμου, προσθέτοντας όμως πως μπορεί να αξιο ποιηθεί προς όφελος για παράδειγμα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σχετικά με τα τεχνικά κλιμάκια, υποστηρίζουν πως αυτά δεν διαπραγματεύονται, απλά καταγράφουν συγκλίσεις και αποκλίσεις και τονίζουν πως τη Δευτέρα, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο κείμενα, ισότιμα και αξιόπιστα, ένα της Κομισιόν και ένα της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να δουν σε ποια σημεία υπάρχει συμφωνία και σε ποια διαφωνία.
Την ίδια ώρα σημειώνουν πως στο Eurogroup την Πέμπτη η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις για παράταση του προγράμματος, αλλιώς δεν θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις, κάτι όμως που διαψεύστηκε αφού ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα και δήλωσε ότι ξεκινούν τεχνικές συνομιλίες για να βρεθεί κοινό έδαφος.
«Βρείτε ισοδύναμα»
Η σκληρή διαβούλευση, σε τεχνικό επίπεδο, ξεκίνησε χθες, στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών αν και τον τόνο έδωσε, ως πολιτικός προϊστάμενος, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Ένα μέτρο που θα ακυρωθεί πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα, ισοδύναμα, και στη βάση αυτή θα επιδιωχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες, τόνισε, και ξεκαθάρισε πως οι εταίροι περιμένουν να ξεκαθαρίσει έως τη Δευτέρα η κυβέρνηση, ποιες μεταρρυθμίσεις απορρίπτει και ποιες αποδέχεται.
Πρέπει να δούμε ποιο είναι το 70% των μέτρων που αποδέχονται, τι απορρίπτουν και, πώς τα όποια, ενδεχομένως, αντικοινωνικά μέτρα, θα υποκατασταθούν με ισοδύναμα, ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Γιούνκερ. Σκληρή στάση υιοθέτησε και η Αγκ. Μέρκελ κάνοντας λόγο για δύο ενδεχόμενα: Το τρέχον πρόγραμμα ισχύει έως το τέλος του μήνα και εάν είναι να παραταθεί, να υπάρξει σχετικό αίτημα το συντομότερο δυνατόν. Αν πάλι ολοκληρωθεί σύντομα, να δηλωθεί πώς θα ολοκληρωθεί, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε.
Πιθανό νέο έκτακτο Eurogroup
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Χουντής, δεν απέκλεισε παράταση των διαπραγματεύσεων πέραν της Δευτέρας.
Οι πρωταγωνιστές στο παρασκήνιο
Χθες ενόψει της πρώτης συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων, οι συσκέψεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών διαδέχονταν η μία την άλλη. Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και των αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ε. Τσακαλώτο, έδιναν κατευθύνσεις στην τεχνική ομάδα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.
Η ελληνική τεχνική ομάδα απαρτίζεται υπό τον Ε. Τσακαλώτο ως εποπτεύοντα, με κεντρικό ρόλο στον Γ. Χουλιαράκη, τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αλλά και με τη συμμετοχή της ειδικής συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Ελ. Παναρίτη. Από την πλευρά των πιστωτών, τις προσεχείς ώρες κεντρικό ρόλο θα έχει ο επικεφαλής του Euroworking Group Τ. Βίζερ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντ. Κοστέλο, του ΔΝΤ Ρ. Γκογιάλ και της ΕΚΤ Κλ. Μαζούχ.
Γ. Βαρουφάκης: Τρόικα, όπως Γκουαντάναμο
Με τα βασανιστήρια της CIA συγκρίνει τις ενέργειες της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και επιμένει στο αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους. «Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding (εικονικοί πνιγμοί) και οι οποίοι για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα», δήλωσε, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα.
Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το τωρινό βάρος χρέους. Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις λέξεις «κούρεμα χρέους». Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα ήταν καλύτερο και στο τέλος για τους πιστωτές μάλιστα και οικονομικότερο από ό,τι μια επιμήκυνση των δανείων», δηλώνει.
Δημοσιονομικό κενό: Το μεγάλο «αγκάθι»
Ακόμη και εάν, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα πετύχει ελαστικοποίηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επίτευξη ακόμη και των αισθητά χαμηλότερων στόχων θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ήδη σε όρους ανάπτυξης, το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρό, όσο θα ήταν έαν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πολιτικές εξελίξεις.
Την ίδια ώρα υπάρχει ήδη σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, της τάξης του 1 δισ. ευρώ μόνο τον Ιανουαρίο. Πηγές του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι είναι πιθανή η σημαντική υστέρηση και τον Φεβρουάριο, που σημαίνει πρακτικά ότι για ένα δίμηνο ο προϋπολογισμός θα βρίσκεται εκτός στόχων. Απώλειες εσόδων, άνω του 1 δισ. ευρώ, θα προκύψουν φέτος από τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με την κ. Βαλαβάνη να δηλώνει ότι αυτές θα καλυφθούν από έσοδα που θα προέλθουν από το μέτωπο της φοροδιαφυγής.
Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη οι πιστωτές εντόπιζαν δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν με την προηγούμενη κυβέρνηση, επί του δημοσιονομικού στόχου του 3% του ΑΕΠ. Ποσό που σαφώς έχει διευρυνθεί με δεδομένες τις απογοητευτικές επιδόσεις στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο.
Εάν ο στόχος του 3% περιοριστεί στο 1,5% όπως ζητά η κυβέρνηση, αυτόματα δημιουργείται περιθώριο 2,5 δισ. ευρώ στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ερώτημα είναι όμως το εύρος των απωλειών, φέτος στον τομέα των εσόδων, με κυρίαρχο ζήτημα και τη δυναμική της ανάκαμψης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες