ΜΑΡΙΟ ΚΟΥΟΜΟ
Εγραψε ιστορία στη Ν. Υόρκη
Εμβληματική μορφή του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, πρωταγωνιστής της
πολιτικής σκηνής της Νέας Υόρκης της οποίας διετέλεσε κυβερνήτης επί
τρεις θητείες (1983-1994), ο Μάριο Κουόμο πέθανε την Πρωτοχρονιά σε
ηλικία 82 ετών
Ο Κουόμο είχε προβλήματα με την καρδιά του εδώ και αρκετό καιρό και
πέθανε στο σπίτι του με την οικογένειά του στο πλευρό του (πέντε παιδιά
και τη σύζυγό του Ματίλντα) μόλις μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του
γιου του, Αντριου Κουόμο, ο οποίος, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα
του, ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.Υστερα από τρεις πετυχημένες θητείες στη διάρκεια των οποίων κατάφερε να αφήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο Σόρεχαμ στο Λονγκ Αϊλαντ και να μπλοκάρει τη νομοθεσία που θα επανέφερε τη θανατική ποινή στην Πολιτεία, έχασε το 1994 από τον Τζορτζ Πατάκι. Φλέρταρε με την ιδέα να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές δύο φορές, το 1988 και το 1992, αποφασίζοντας τελικά να μην το κάνει.
Μάλιστα, λέγεται πως είχε αφήσει ένα αεροπλάνο με τις μηχανές ανοιχτές για αρκετή ώρα στον διάδρομο προσγείωσης, μέχρι να αποφασίσει να μην ταξιδέψει τελικά στο Νιου Χάμσαϊρ για τις προεδρικές προκριματικές, παρόλο που όλα ήταν έτοιμα. Τότε ήταν που του κόλλησαν και το παρατσούκλι «ο Αμλετ του Χάντσον».
Δικηγόρος το επάγγελμα, ο ιταλικής καταγωγής Κουόμο παραλίγο να βρεθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο το 1993, καθώς ο τότε πρόεδρος Κλίντον τον σκεφτόταν σοβαρά ως διάδοχο του δικαστή Γουάιτ που έβγαινε στη σύνταξη - και πάλι όμως αρνήθηκε την υποψηφιότητα.
Ηταν διάσημος για τις ομιλίες του και μία τέτοια, στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το 1984, τον έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα. Ηταν η περίοδος της συντηρητικής επανάστασης του Ρόναλντ Ρίγκαν, όταν το Δημοκρατικό κόμμα είχε εντελώς χάσει το σθένος του, μέχρι που η ομιλία του το επανέφερε στο προσκήνιο.
Η ομιλία - σταθμός κατά Ρίγκαν
Αντικρούοντας τις δηλώσεις Ρίγκαν ότι «οι ΗΠΑ είναι μια λαμπερή πόλη στην κορυφή του λόφου», ο Κουόμο στην ιστορική του ομιλία είχε πει: «Εσείς από τις βεράντες του Λευκού Οίκου ίσως βλέπετε μια λαμπερή πόλη. Οι υπόλοιποι όμως, αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη του σπιτιού τους, οι νέοι που δεν μπορούν να σπουδάσουν και οι γονείς της μεσαίας τάξης που βλέπουν τα όνειρα που έχουν για τα παιδιά τους να εξατμίζονται, βλέπουν μόνο σκοτεινιά».
Χρυσούλα Κατσαρού
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες