Η νέα χρονιά που ανέτειλε, θα φέρει σύντομα μία νέα
πραγματικότητα σε πολιτική και οικονομία και για το λόγο αυτό, οι
επενδυτές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις επιλογές τους αναλόγως,
οχυρώνοντας τη θέση τους, έναντι ακόμα και του πλέον δυσμενούς σεναρίου.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ευτυχώς, υπάρχουν και επιλογές που
θωρακίζουν τους επενδυτές από τις όποιες ανεπιθύμητες συνέπειες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, η οποία
σε αυτή τη φάση, δεν φαίνεται να αρέσει στους περισσότερους αναλυτές, αν
όμως εξετάσει κάποιος προσεκτικά τα στοιχεία της και τις προοπτικές
της, θα διαπιστώσει ότι αποτελεί το μεγάλο στάνταρ και συνάμα ατού της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Και ιδού, γιατί: Με τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 8,63 ευρώ, έχει κεφαλαιοποίηση 448,3 εκατ. και την ίδια στιγμή διαθέτει μετρητά (καθαρό δανεισμό) 324,27 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, το 72,32% της κεφαλαιοποίησής της, είναι τα μετρητά της (καθαρός δανεισμός)!!!
Πρόκειται για στρέβλωση... παγκοσμίου επιπέδου, η οποία δεν μπορεί παρά να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών.
Στα προαναφερόμενα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ότι στο εννεάμηνο της χρήσης 2014, η ΜΕΤΚΑ είχε το 92,9% (!) του τζίρου της από ξένες αγορές, η εταιρεία δηλαδή έχει σχεδόν μηδενικό ρίσκο, ακόμα και αν υπάρξουν οι πιο απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες εξελίξεις (π.χ. επιστροφή στη δραχμή κ.λπ.), καθώς ακόμα και από μία τέτοια απίθανη εξέλιξη, ακριβώς επειδή πληρώνεται σε ξένο νόμισμα, μόνο οφέλη θα έχει.
Στο Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει άλλη εταιρεία με παρόμοια δεδομένα και προοπτικές, πλην της Aegean, που σας την είχαμε επισημάνει από το καλοκαίρι, της οποίας όμως τα μετρητά (καθαρός δανεισμός) αντιστοιχούν στο 49,5% της κεφαλαιοπίησής της. Η εν λόγω εταιρεία, εκτίθεται, όμως, στις όποιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις...
Οι αναλυτές αναμένουν κέρδη, για ΜΕΤΚΑ και Aegean, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ εκάστη, αλλά για να αντιστοιχούν τα μετρητά της πρώτης στο 49,5% της δεύτερης, θα πρέπει η τιμή της μετοχής της ΜΕΤΚΑ να πάει στα 12,4 ευρώ!
Επιπλέον, η ΜΕΤΚΑ είχε ελεύθερες ταμειακές ροές (εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες, μείον capex) 202,161 εκατ., γεγονός που συνεπάγεται απόδοση 45,09% (!). Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι, βέβαια, μπορεί να ισχυριστούν ότι το 40% περίπου του ανεκτέλεστου αντιπροσωπεύει το έργο Συρία 2 και ότι αυτό ίσως συνιστά πρόβλημα, με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι και εξ αιτίας αυτού του λόγου, πέραν της γενικότερης υποχώρησης των τιμών στο ΧΑ, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ έχει χτυπηθεί και υποχώρησε μέχρι τα σημερινά επίπεδα.
Αλλά η εταιρεία έχει αποδείξει πολλάκις μέχρι τώρα ότι μπορεί και ανοίγει νέες αγορές - Αλγερία, Τουρκία, Ιράκ, Ιορδανία, Συρία κλπ - αγορές οι οποίες υπολείπονται κατά 10 φορές περίπου στην κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπώς είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν υποδομές και νέες μονάδες.
Ακόμα και στο άσχημο σενάριο, όμως, η εταιρεία μπορεί εύκολα να έχει ετήσιο τζίρο 450 εκατ. ευρώ και κέρδη περί τα 45 εκατ. ευρώ, σε δύσκολες καταστάσεις και περιόδους. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της πιθανής εκμετάλλευσης της απίστευτης για τα σημερινά δεδομένα ρευστότητας της εταιρείας, είτε προς εξαγορά άλλης ομοειδούς επιχείρησης, με δεδομένη μάλιστα την μεγάλη πτώση αξιών, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της διεθνούς αβεβαιότητας.
Τέλος, αν η M&M Gaz, η κοινοπραξία Μυτιληναίου - Μότορ Όιλ, κερδίσει στην Κύπρο τη δουλειά του φυσικού αερίου (κατέβηκε σε συνεργασία με την Trafigura), το μεγαλύτερα όφελος θα το έχει φυσικά η ΜΕΤΚΑ, ως ο κατασκευαστής των εγκαταστάσεων. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, αναμένονται σύντομα αποφάσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες