8/1/15

«Παγωνιά» στις αγορές - Πάνω από 15% το επιτόκιο στο τριετές ομόλογο

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγωνιά» στις αγορές - Πάνω από 15% το επιτόκιο στο τριετές ομόλογο

Toυ Ανδρέα Πετσίνη

Σφίγγει ο κλοιός των αγορών γύρω από την ελληνική οικονομία. Η αβεβαιότητα για την πολιτική που θα ασκηθεί την επομένη των εκλογών και οι φόβοι για Grexit, εκτίναξαν χθες το κόστος δανεισμού, ενώ συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών από το χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η απόδοση του τριετούς ομολόγου ξεπέρασε και το 15% φθάνοντας το 15,44% (!), ενώ του δεκαετούς έφθασε το 10,8% ξεπερνώντας το όριο του 10% για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. 

Επίσης άνοδος του κόστους δανεισμού σημειώθηκε και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας από την οποία το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο αυξήθηκε το 2,3% από 2,15% στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2014.

Την ίδια ώρα η TUΙ, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι η TUI διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά πολλά θα είναι φθηνότερα από ό,τι τώρα. 

Η TUI έχει όρο στα συμβόλαιά της ώστε οι υποχρεώσεις πάντα να πληρώνονται σε ευρώ. Το μπαράζ δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου περί Grexit, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε την Άγκ. Μέρκελ για «ανεύθυνες εικασίες» περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του 'Grexit' δεν βοηθούν αληθινά», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός: «Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Σημειώνεται ότι το Der Spiegel υποστήριξε ότι η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες. 

Η δε Bild έγραψε ότι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών, αν οι καταθέτες σπεύσουν στις ελληνικές τράπεζες «για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ», σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Το Grexit θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δισ. στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 δισ. - 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία, υποστήριξε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ. 

Επισημαίνει όμως ότι οι επίσημοι πιστωτές θα γράψουν σημαντικές ζημιές, αφού διακρατούν το υπόλοιπο 83% του χρέους: Το 62% οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το 10% το ΔΝΤ, το 8% η ΕΚΤ και ένα 3% η ΤτΕ. 

Τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, με βάση τα ποσά που έχουν δοθεί ως δάνεια, την έχει η Γερμανία με 60 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 46 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 40 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me