25/11/14

«SOS» εκπέμπει ο μεταλλουργικός κλάδος


«SOS» εκπέμπει ο μεταλλουργικός κλάδος - Δηλώσεις σοκ

Στέφανος Kοτζαμάνης Στέφανος Kοτζαμάνης
Δημοσιεύθηκε: 25 Νοεμβρίου 2014 - 09:22

«SOS» εκπέμπει ο μεταλλουργικός κλάδος


Οι δηλώσεις-σοκ παραγόντων της εγχώριας αγοράς, οι κινήσεις για ανάσες ρευστότητας και η εικόνα που θα δείξουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Τα προβλήματα σε έντεκα εταιρείες του κλάδου και οι τρεις... «φωτεινές» εξαιρέσεις. 
 
Μπορεί φυσικά μέχρι το τέλος του μήνα που θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βρεθούν ορισμένοι εισηγμένοι μεταλλουργικοί όμιλοι με κερδοφόρο αποτέλεσμα, ωστόσο η γενικότερη εικόνα του κλάδου συνοδεύεται από ζημίες, ζητήματα «στριμωγμένης» ρευστότητας και αγωνία για το μέλλον.
Ειδικότερα, η «ισοπέδωση» της οικοδομικής δραστηριότητας (η μέχρι τώρα φετινή υποχώρηση των επενδύσεων σε οικοδομές σχέση με τα περυσινά πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται γύρω στο 50%!) και η διατήρηση των λοιπών επενδύσεων σε ιδιαίτερα περιορισμένα επίπεδα, έχουν πλήξει βαρύτατα όσες εταιρείες δεν μπορούν να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό, ή όσες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν στις εξαγωγές τους «βαρύ» μεταφορικό κόστος.
Αν σ' όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα από την πανάκριβη ενέργεια και τα υπερδιπλάσια επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με το εξωτερικό, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος του προβλήματος.
Αναμφίβολα, θα υπάρξουν οικονομικές καταστάσεις - πχ Μυτιληναίος (άνοδος της τιμής του αλουμινίου, μειωμένο κόστους παραγωγής, λιγότερος δανεισμός), ΜΕΤΚΑ (ανάληψη σειράς έργων στο εξωτερικό) και ΕΛΒΑΛ ΕΛΒΑ -1,63% (εξαγωγική εταιρεία με περιορισμένο μεταφορικό κόστος)- με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, ωστόσο αυτές θα αποτελέσουν την εξαίρεση, καθώς οι υπόλοιπες θα απεικονίσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Βέβαια, η επανεκκίνηση της υλοποίησης των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, οι θετικές επιδράσεις από την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «εξοικονομώ κατ' οίκον», έχουν οδηγήσει σε κάποια περιορισμένη τόνωση της ζήτησης, όμως η βελτίωση αυτή είναι τόσο περιορισμένη σε σύγκριση με τα υπάρχοντα προβλήματα, έτσι ώστε να θεωρείται... σταγόνα στον ωκεανό.

Δηλώσεις σοκ!

«Η ΕΤΕΜ δεν θα ζούσε αν δεν ήταν μέλος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν εδώ και χρόνια η μητρική της ΕΛΒΑΛ ΕΛΒΑ -1,63% δεν δεσμευόταν εγγράφως ότι θα στηρίξει την εταιρεία. Η αλήθεια είναι πως η ΕΤΕΜ με 56 εκατ. δάνεια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και πως θα υπήρχε έλλειψη ταμειακών πόρων από την αρχή του 2015, αν δεν αποφασιζόταν η απορρόφηση από την ΕΛΒΑΛ».
Αυτά αναφέρθηκαν χθες από το σύμβουλο διοίκησης του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ. Κων/νο Κεφάλα, ενώ και ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕΜ κ. Γεώργιος Μετζελόπουλος συμπλήρωσε πως πολλές ακόμη σοβαρές εταιρείες από τον κλάδο της διέλασης αλουμινίου (χωρίς φυσικά να αναφερθεί ονομαστικά) εμφανίζουν σήμερα πολύ χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με την εποχή προ της κρίσης.
Και προφανώς έχει δίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Alco Hellas που είχε πέρυσι εισπράξει 10,2 εκατ. ευρώ μετρητά από την πώληση του 55% της θυγατρικής της στη Γερμανία, συγκαλεί στις 5 Δεκεμβρίου νέα γενική συνέλευση με στόχο την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά δύο εκατ. ευρώ (έκδοση 5 εκατ. ευρώ προς 0,40 ευρώ), προκειμένου να αντλήσει νέα ρευστότητα.
Για την 5η Δεκεμβρίου επίσης είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη γενική συνέλευση της ΑΛΟΥΜΥΛ (εμφάνισε στο εξάμηνο ελαφρώς θετικό EBITDA, ζημιογόνο αποτέλεσμα και καθαρό δανεισμό 160 εκατ. ευρώ!) με πρώτο θέμα την έγκριση νέου ομολογιακού δανείου έως 32 εκατ. ευρώ και δεύτερο θέμα την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ...
Τέλος, η τέταρτη εισηγμένη που δραστηριοποιείται στο χώρο της διέλασης αλουμινίου, η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εμφάνισε στο πρώτο θετικό εξάμηνο άνοδο πωλήσεων, αλλά παράλληλα αρνητικό EBITDA και καθαρό δανεισμό 76 εκατ. ευρώ!

Μπαράζ προβλημάτων

Δεν είναι όμως μόνο ο κλάδος του προφίλ αλουμινίου που αντιμετωπίζει προβλήματα στον ευρύτερο χώρο της μεταλλουργίας. Έτσι, οι μέτοχοι των Σωληνουργείων Τζιρακιάν Προφίλ έχουν ήδη προκαταβάλει 7,7 εκατ. ευρώ μετρητά έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου σε μια εταιρεία που αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑ μόλις προς... 611 χιλιάδες ευρώ και που στο εννεάμηνο σημείωσε άνοδο πωλήσεων και ελαφρά αρνητικό EBITDA.
Η ΣΙΔΕΝΟΡ δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής προϊόντων χάλυβα και παρά την διακοπή λειτουργίας κάποιων εγχώριων ανταγωνιστικών μονάδων και επίσης παρά τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, τα ζημιογόνα αποτελέσματα δεν αναμένεται να αναστραφούν στο ορατό μέλλον (εκτιμάται ωστόσο ότι σταδιακά θα περιορίζονται).
Στο χώρο των εταιρειών εμπορίας σιδήρου-χάλυβα, τον πρώτο λόγο τον έχουν τέσσερις εισηγμένες εταιρείες (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος και Αφοί Κορδέλλου) όπου παρά την περιορισμένη φετινή τόνωση της ζήτησης, αναμένεται να εμφανίσουν όλες ζημιογόνα αποτελέσματα. Μάλιστα, εδώ και δύο-τρία χρόνια, πολύ κουβέντα γίνεται για το κατά πόσο θα μπορέσει να επιβιώσει το σύνολο των παραπάνω εταιρειών και το αν θα αποτελούσε λύση το ενδεχόμενο κάποιων συγχωνεύσεων.
Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών MEVACO σημείωσε το 2012 ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, διευρύνοντας την προϊοντική της γκάμα και διοχετεύοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής της, άμεσα ή έμμεσα, στο εξωτερικό.
Ωστόσο, η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην εγχώρια αγορά και η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων επηρέασε και τη δική της οικονομική πορεία, έτσι ώστε το πρώτο φετινό εξάμηνο να κλείσει με αρνητικό αποτέλεσμα στην «κάτω γραμμή» της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me