Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, είναι αδύνατο να καθοριστεί πότε η αγορά θα μπορούσε να φτάσει στον πάτο...
Καθησυχαστική εμφανίζεται η Wood για το ελληνικό
χρηματιστήριο, συστήνοντας ωστόσο στους επενδυτές να βρίσκονται σε
εγρήγορση σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο.
Στη σημερινή 5σέλιδη έκτακτη ανάλυση της για την Ελλάδα, η Wood, σχολιάζει την διήμερη κατάρρευση της αγοράς, η οποία οδηγήθηκε από τον πολιτικό κίνδυνο, τα σενάρια πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα της τρόικας και (όπως πάντα) τα επικείμενα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ.
Η ελληνική αγορά κατέρρευσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες.
Το χειρότερο χτύπημα δεν ήταν μόνο στις τράπεζες (στο -13,5% στις τελευταίες δύο ημέρες), αλλά σημαντικές ήταν οι πιέσεις και στον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο (ΟΤΕ στο -9%, ΟΠΑΠ στο -16%, Jumbo στο -14% και Folli Follie στο -10%).
Σε ένα τέτοιο ευμετάβλητο περιβάλλον, είναι αδύνατο να καθοριστεί πότε η αγορά θα μπορούσε να φτάσει στον πάτο, αλλά η Wood πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις γίνονται πολύ ελκυστικές για να αγνοηθούν.
Ο πολιτικός κίνδυνος
Ο πολιτικός κίνδυνος οδηγείται από τις προκλήσεις για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, και τη διεύρυνση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τρομάζει την αγορά (λόγω της λαϊκίστικης ρητορικής), αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το κόμμα εξομαλύνει τις απόψεις του με τη μέση ευρωπαϊκή στάση.
Η μεταβλητότητα λόγω πολιτικού κινδύνου είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου η προεδρική εκλογή τελειώσει.
Η πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διαπραγματευτεί μια πρώιμη έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας, που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εσωτερικέ πολιτικές σκοπιμότητες.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να πάει στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου δείχνοντας ότι κατάφερε να φύγει από την τρόικα νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν.
Ωστόσο, μια πρόωρη έξοδος θα απαιτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά και την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος.
Όμως με την τρέχουσα απόδοση δεκαετούς ομολόγου, η Ελλάδα έχει και πάλι χάσει την πρόσβαση της στην αγορά.
Έτσι, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί μια πρόωρη έξοδος χωρίς ένα σχέδιο χρηματοδότησης σαν εναλλακτική.
Stress test
Σύμφωνα με τη Wood δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.
Το βασικό της σενάριο είναι ότι οι συνολικές ανάγκες θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες (υψηλότερη εμπιστοσύνη στην Alpha Bank, μεγαλύτερος κίνδυνος στην Eurobank), αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που παραμένουν άγνωστες (χρήση DTA, σχέδια αναδιάρθρωσης).
Ωστόσο, σε ένα κακό σενάριο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να διασφαλιστεί στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο;
Μια πολύ κακή έκβαση στις ασκήσεις αντοχής σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την τρόικα.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σαφώς περαιτέρω μειονέκτημα στις ελληνικές μετοχές.
Ωστόσο, η Wood δίνει μικρές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο.
Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί, οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν μόνο σε μετοχές με χαμηλή έκθεση στην ελληνική αγορά (Folli Follie, Motor Oil, Σαράντης, Μυτιληναίος).
Τι θέση θα λάβουμε σε αυτή την αγορά;
Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, είναι αδύνατο να καθοριστεί πότε η αγορά θα μπορούσε να φτάσει στον πάτο.
Οι επενδυτές θα πρέπει να βρίσκοναι σε φάση εγρήγορσης.
Το βασικό σενάριο είναι ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα από τα stress test και μια κυβέρνηση (είτε ο σημερινός συνασπισμός ή ο ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα συγκρουστεί με την ΕΕ.
Πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εισηγμένες με ποιότητα, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo και ο ΟΠΑΠ, ή, αλλιώς, η Folli Follie.
Από τις τράπεζες, η καλύτερη επιλογή παραμένει η Alpha Bank.
www.bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες