Στις 13 Ιουνίου 2006 ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Κλερ Ντάαμς δέχθηκε για πολλοστή φορά στο γραφείο του τον γάλλο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ήταν μια από τις πολλές καταθέσεις του παλιού τραπεζίτη της Dresdner Bank, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί με την ομάδα του στην Ελλάδα. Ο Όσβαλντ είχε εμπλακεί στη μεταφορά μαύρου χρήματος από την Ελλάδα στην Ελβετία για εκλεκτούς και πολύ σπουδαίους πελάτες.
Δουλειά του Όσβαλντ και της ομάδας του ήταν να μεταφέρουν το χρήμα των πελατών στο εξωτερικό μέσα από ένα δίκτυο πολύπλοκων offshore εταιριών, ώστε να χάνονται τα ίχνη. Στην κατάθεση εκείνης της μέρας, ο Όσβαλντ παρέδωσε μια λίστα με ονόματα Ελλήνων των οποίων μετέφερε τα χρήματα. Η λίστα αυτή φαίνεται ως σήμερα να μην έχει ελεγχθεί, ενώ πολύ επιτήδεια δημιουργήθηκε η εντύπωση πως έγινε μια παρεξήγηση η οποία αφορούσε το σκάνδαλο της SIEMENS.
Η λίστα του Όσβαλντ που παραδόθηκε στον ελβετό εισαγγελέα περιείχε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα στων οποίων τους λογαριασμούς έκανε καταθέσεις η εταιρία Marhta Holdings και ο Πρόδρομος Μαυρίδης, χειριστής των μαύρων κονδυλίων της SIEMENS στην Ελλάδα. Δεν επρόκειτο όμως για καταθέσεις που είχαν σχέση με τη SIEMENS.
Απλώς ο Όσβαλντ και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc (τεύχος 44), το δίκτυο ξεπλύματος χρήματος της γερμανικής εταιρίας. Ήταν ανταποδοτικές πληρωμές. Δηλαδή όσοι ήθελαν να μεταφέρουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό έρχονταν σε επαφή με την ομάδα της Dresdner Bank στην Ελλάδα, η οποία λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο Όσβαλντ μάζευε το μαύρο χρήμα και το παρέδιδε στον Πρόδρομο Μαυρίδη για να εξυπηρετήσει το δικό του δίκτυο χρηματισμών στην Ελλάδα. Από υπαλλήλους του ΟΤΕ και υπουργούς ως δημοσιογράφους.
Στη συνέχεια μέσω των offshore εταιριών της SIEMENS, όπως η Martha Holdings, ο Μαυρίδης κατέθετε τα αντίστοιχα ποσά σε όσους παρέδωσαν τα μετρητά. Όσοι λάμβαναν τα χρήματα στον λογαριασμό τους δεν ήξεραν ποιος ήταν ο καταθέτης και πολύ περισσότερο πως αυτός είναι η SIEMENS. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο Όσβαλντ, «γνώριζαν ότι τα χρήματά τους δεν κατατέθηκαν απευθείας στον λογαριασμό τους, όμως δεν γνώριζαν σε ποιον διαβιβάστηκαν τα χρήματα. Όπως ακριβώς και ο Μαυρίδης δεν γνώριζε από ποιον προέρχονταν τα χρήματα που διαβιβάστηκαν».
Μια βολική παρεξήγησηΜετά το σκάνδαλο της SIEMENS, οι καταθέσεις στην Ελβετία διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Η λίστα του Όσβαλντ άρχισε να ελέγχεται, αλλά με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Όσοι περιλαμβάνονταν σε αυτήν, κλήθηκαν να καταθέσουν τι σχέση είχαν με τη SIEMENS. Όπως ήταν φυσικό, απάντησαν πως δεν έχουν καμιά σχέση, και έτσι πραγματικά ήταν, αφού τα χρήματα που έλαβαν στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία δεν προέρχονταν από τη γερμανική εταιρία, αλλά απλώς χρησιμοποίησαν το δίκτυό της. Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, όσοι αποτελούσαν τη λίστα του Όσβαλντ δεν ελέγχθηκαν. Δεν ελέγχθηκαν δηλαδή σε ό,τι αφορά το κατά πάσα πιθανότητα μαύρο χρήμα το οποίο έβγαλαν στο εξωτερικό. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
Στη λίστα περιέχονται ο ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών Μάριος Νικολιδάκης, ο οποίος φαίνεται να έλαβε στις 12 Νοεμβρίου 2002 μέσω του δικτύου του Μαυρίδη 100.000 ευρώ. Δηλαδή παρέδωσε στην Αθήνα 100.000 ευρώ σε μετρητά τα οποία χρησιμοποίησε εν αγνοία του το μαύρο ταμείο της SIEMENS και ανταποδοτικά έβαλε στη συνέχεια στον λογαριασμό του το ίδιο ποσό. Στις 27 Ιανουαρίου 2004 το στέλεχος του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Κουκουλομάτης έλαβε σε λογαριασμό του στη Dresdner Bank επίσης 100.000 ευρώ. Τα αδέλφια Δαμκαλίδη, επιχειρηματίες, έλαβαν στις 6 Μαρτίου 2002 στον λογαριασμό τους στην ελβετική Dresdner 300.000 ευρώ.
Ο Αντώνης Περίσσιος, επόπτης του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών του υπουργείου Οικονομικών, στις 12 Νοεμβρίου 2002 έλαβε στον λογαριασμό του στην Ελβετία 50.000 ευρώ.
Στην λίστα Όσβαλντ υπάρχουν επίσης offshore εταιρίες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η ελεγκτική εταιρία KPMG, καθώς και το ζεύγος Κορωνιά, γνωστού από την υπόθεση των υποκλοπών της Vodafone.
Δίπλα στα ονόματα τόσο του Κορωνιά και της συζύγου του όσο και των εταιριών Λαυρεντιάδη και της KPMG δεν υπάρχει η μονογραφή του Όσβαλντ, πράγμα που σημαίνει πως ίσως δεν πρόκειται για ανταποδοτικές πληρωμές.
Οι εισαγγελείς της Ελβετίας είχαν ζητήσει από τον Όσβαλντ να μονογράψει δίπλα στις εταιρίες ή τα πρόσωπα που είχαν λάβει καταθέσεις ως ανταποδοτικές πληρωμές. Άρα οι υπόλοιπες δεν είναι ανταποδοτικές πληρωμές, αλλά πιθανές πληρωμές από τη SIEMENS, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν. Ζητήσαμε από αυτούς των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα Όσβαλντ να μας απαντήσουν γιατί τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.
Όπως θα διαπιστώσετε, οι περισσότεροι δεν απαντούν ή απαντούν πως δεν έχουν σχέση με τη SIEMENS. Ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε το ερώτημα αν έχουν σχέση με τη SIEMENS, αλλά αν έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο μπορεί εν αγνοία τους να έγινε με εταιρίες της SIEMENS. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει ερευνήσει τη λίστα αυτή και δεν έχει ανοίξει τους λογαριασμούς που δέχθηκαν το χρήμα.
Τι απαντούν οι εμπλεκόμενοι στη Λίστα ΌσβαλντΤο Hot Doc επικοινώνησε με όλα τα αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρίες που συγκαταλέγονται στη λίστα Όσβαλντ. Ορισμένοι από αυτούς που αναφέρονται δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και ότι επρόκειτο για χρήματα από συγγενικά πρόσωπα. Με κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία, διότι δεν βρέθηκαν σχετικά τηλέφωνα που να αντιστοιχούν στα πρόσωπα αυτά, ή δεν απάντησαν ποτέ παρά τις επίμονες προσπάθειες για επικοινωνία.
Μάριος Νικολιδάκης, πρώην ελεγκτής στο ΠΕΚ Αθηνών«Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση, δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ένας απλός υπάλληλος ήμουν. Τα χρήματα αυτά ήταν της πεθεράς μου, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας και διέμενε χρόνια στη Γερμανία, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη τράπεζα».
Παναγιώτης Κουκουλομάτης, πρώην τελωνειακός του ΣΔΟΕ«Έχω ελεγχθεί τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες καλώς με έλεγξαν λόγω της ιδιότητάς μου, και δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό. Ο λογαριασμός είχε ανοιχθεί εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που είχε στενό συγγενικό μου πρόσωπο. Ελέγχθηκα και δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό».
Γιώργος Κορωνιάς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone«Δεν έχω καμία σχέση, τα έχω πει και στις ανακριτικές Αρχές και στη Βουλή. Δεν έχω καμία σχέση, δεν ξέρω κανέναν Όσβαλντ».
KPMG, ελεγκτική εταιρία«H KPMG Ελλάδος είχε ψάξει στο παγκόσμιο δίκτυο της το υπό συζήτηση έμβασμα και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για την πληρωμή ενός τιμολογίου που είχε εκδώσει η KPMG Κύπρου για έργο που υλοποίησε για τον πελάτη της εκείνο το διάστημα για μια από τις υπηρεσίες που είχε στο πορτφόλιό της».
Αφοί Δαμκαλίδη, εταιρία εμπορίας, αντιπροσώπευσης και διανομής φωτογραφικών και ηλεκτρονικών προϊόντων«Όπως εξηγήσαμε στις δικαστικές Αρχές που μας κάλεσαν, η συγκεκριμένη πληρωμή δεν ήταν προϊόν συναλλαγής μας με τη SIEMENS, δεδομένου ότι δεν είχαμε ποτέ αλλά ούτε έχουμε καμία συναλλαγή με αυτή την εταιρία. Οι εξηγήσεις που δώσαμε στις Αρχές κρίθηκαν επαρκείς και το θέμα αυτό έχει κλείσει. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι με το όνομα του κυρίου που αναφέρετε στο e-mail σας, καθώς και με όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση της SIEMENS, δεν είχαμε ούτε έχουμε καμία εμπορική, φιλική, κοινωνική ή συγγενική σχέση και ούτε τους έχουμε συναντήσει ποτέ!»
το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #46, τον Φεβρουάριο του 2014
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες